Campionii mondiali la 24 de ore de alergare au castigat cumplitul Badwater din „Valea Mortii”

503

Campionii Mondiali la 24 de ore de alergare au castigat faimosul ultramaraton din Statele Unite ale Americii, Badwater. Este vorba de Yoshihiko Ishikawa din Japonia si de Patrcycja Bereznowska din Polonia. Ambii au spulberat recordurile concursului extrem la masculin, respectiv feminin. Poloneza a trecut linia de sosire a doua in clasamentul general. Badwater are 217 kilometri si este considerat un ultramaraton dur din cauza diferentei de nivel si a temperaturilor foarte ridicate.

Badwater are startul la 85 de metri sub nivelul marii, in „Valea Mortii”, California.

Este cel mai jos punct din America de Nord. Este un ultramaraton de sosea care urca pana pe varful muntelui Whitney, 2548 de metri. Temperatura trece de multe ori de 37 de grade, iar alergatorii trebuie sa ajunga in maxim 40 de ore la sosire pentru a fi declarati finisheri. Primul a fost Yoshihiko Ishikawa din Japonia in 21 de ore si 33 de minute. A spulberat precedentul record detinut de Pete Kostelnick :21:56:32. 

Imediat, Ishikawa si-a cerut si prietena de sotie. Aceasta a acceptat pe loc. Japonezul este campion mondial la 24 de ore de alergare. A reusit performanta in 2017 la Belfast, in Irlanda de Nord, atunci cand a alergat 267,56 de km. Este si castigatorul celebrei curse din Grecia, Spartathlon. A alergat 245 de kilometri in 22:54:40.

Poloneza este fosta campioana mondiala la 24 de ore de alergare si actuala detinatoare a titlului la 48 de ore de alergare. Patrcycja Bereznowska a oprit cronometrul in 24:13:24. Poloneza este si ea castigatoare a Spartathlonului si detinatoarea recordului cursei. 

 25 de alergatori au trecut pana in acest moment linia de finish, la 36 de ore de la start. 10 au abandonat. Ishikawa si Bereznowska se vor numara printre adversarii alergatorilor romani la Campionatul Mondial de 24 de ore de alergare din Franta.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: U.S. National 24 Hour Running Team