Chinezii voiau să pregătească pentru JO un înotător suspendat pentru dopaj

121

Decizie surprinzătoare a Federaţiei Chineze de Nataţie. Aceasta l-a inclus pentru un stagiu de pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo pe Sun Yang, deşi înotătorul este suspendat timp de opt ani pentru dopaj. Oficialii chinezi au revenit ulterior asupra hotărârii.

Sun Yang, triplu campion olimpic în 2012 şi 2016

Stagiul naţional de pregătire la care urma să participe şi triplul campion olimpic Sun Yang se va desfăşura în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2021. La stagiu vor lua parte sportivii chinezi calificaţi la Jocurile Olimpice de anul viitor, din capitala Japoniei.

Federaţia Chineză de Nataţie a dat ulterior publicităţii un comunicat în care precizează că „lista care îl menţionează pe Sun este invalidă” pentru că înotătorul „efectuează în continuare suspendarea sa”.

În ciuda aceste rectificări, Federaţia din China va fi contactată de Agenţia Mondială Antidoping, care doreşte să „înţeleagă ce s-a petrecut în această chestiune”.

Sun Yang a fost suspendat pentru opt ani după ce a distrus cu o lovitură de ciocan un eşantion în timpul unui control antidoping inopinat, în septembrie 2018.

Yang este triplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice (la 400 şi 1.500 de metri în 2012, la 200 m în 2016). Atletul chinez va rata JO de la Tokyo, chiar şi după amânarea acestora cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, şi, dacă suspendarea de opt ani va rămâne în vigoare, nu va putea participa nici la JO din 2024, de la Paris.

Înotătorul în vârstă de 28 ani a anunţat că va depune un recurs împotriva suspendării sale.

Pe AIMX aflati mai multe despre decizia luata in cazul Europenelor de atletism aici!

Credit foto: swimswam.com