Cumplitul Barkley Marathons, editia 2018, este in plina desfasurare.

601

    Cumplitul Barkley Marathons poate fi numit fara exagerare ca ultramaratonul care isi „devoreaza” participantii. Cifrele sunt seci, dar relevante: doar 15 alergatori din 1200 au ajuns la finish. Unii il numesc bizar, altii extrem. Conditiile meteo sunt de cele mai multe ori cel putin neprietenoase. Alergatorii trebuie sa parcurga 160 de kilometri (concurentii spun ca sunt mult mai multi) impartiti in 5 ture. Ultima se alearga in sens invers. Nu exista puncte de alimentare. Traseul nu este marcat, iar timpul limita este de 60 de ore.

 Locul de desfasurare este Frozen Head State Park- Tennessee, SUA. Canadianul Garry Robbins a fost marele ghinionist din 2017. A ajuns la finish cu 6 secunde dupa expirarea timpului.

Barkley MarathonsImaginile cu Garry Robbins prabusit in fata portii galbene au starnit emotie in randul comunitatilor de alergatori din intreaga lume. Ultramaratonistul canadian a ajuns cu 6 secunde mai tarziu la sosire. Ulterior organizatorii au anuntat insa ca Garry a venit din directia opusa (s-a ratacit cu 3 kilometri inainte de finish) si tot nu ar fi fost declarat finisher. „Este doar vina mea”, spunea Garry care anul acesta este unul dintre favoritii competitiei. In 2016 Garry abandonase cu o tura inainte de final dupa ce a suferit halucinatii puternice.

Batranul Laz (organizatorul) si-a aprins tigara in dimineata zilei de sambata (este modul traditional in care se da startul la Barkley Marathons). Dupa doua ture canadianul Robbins este la conducerea ultramaratonului impreuna cu alti doi concurenti. Robbins a terminat prima bucla in 8 ore si 39 de minute. Cei de la fata locului spun ca alergatorii au parte de vreme severa: ploaie, ceata si frig. 

  Castigatorul din 2017 al Barkley Marathons a fost triatlonistul John Kelly: singurul om care a ajuns la finish in timp. 

In acest an Kelly a anuntat ca nu va mai participa. Americanul face parte insa din staff-ul lui Garry Robbins si si-a pus in joc toate cunostintele pentru ca sportivul din Canada sa termine ultramaratonul. aimx.ro a realizat un interviu in exclusivitate cu John Kelly la cateva zile dupa ce a devenit al 15-lea finisher din istorie. Interviul il puteti citi aici.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo:Canadian Running Magazine