Cupa Mondiala: Loc 2, de prestigiu pentru Denisa Dragomir, „acolo unde vulturii zboara”

699

” Stelara Denisa Dragomir”

    „Suficient de puternici sa alergati pana la cer? Acesta este Livigno Skymarathon! 200 de alergatori de fier alearga acolo unde vulturii zboara”. O confirma imaginile video: sunt coplesitoare. Efort urias, peisaje care iti taie rasuflarea, teren stancos,  carari late de doar cativa zeci de centimetri, adevarate granite intre viata si moarte…Se alearga 34 de kilometri in locuri salbatice pe frontiera dintre Italia si Elvetia. Cursa cu nume lung si complicat, Alta Valtellina Skyrunning Experiences, are o diferenta de nivel de 2700 de metri si face parte din circuitul Cupei Mondiale de skyrunning.
    O sectiune importanta duce pasii sportivilor la altitudini intre 2500 si 3000 de metri. In acest cadru a alergat pe 18 iunie si o romanca: Denisa Dragomir. Sportiva din Pitesti nu s-a multumit doar cu o simpla participare:a primit elogiile specialistilor dupa un loc 2 extrem de important si o prestatie ce i-a dat fiori reginei circuitului mondial, sportiva din Tara Bascilor , Maite Maiora. Organizatorii competitiei au evidentiat efortul romancei numind-o „stelara” pe Denisa Dragomir. De altfel si in testimonialul postat dupa cursa oficialii competitiei au optat sa introduca mai multe imagini care o surprind pe romanca pe traseu.

 ” Merg foarte bine pe un traseu tehnic. Nu imi este frica sa alerg pe stanci si nici atunci cand cobor si asta este un avantaj in cursa.”

Podium din a treia incercare la Cupa Mondiala

  Alta Valtellina Skyrunning Experiences a insemnat pentru Denisa Dragomir a treia participare la o etapa de Cupa Mondiala.  „Am mai participat acum 3 ani la Limone, unde este finala de skyrunning si am obținut un loc 5. Acum doi ani am fost din nou la Limone, dar nu am reusit sa termin. Mi-a scazut glicemia brusc din cauza ritmului ridicat si aproape ca era sa lesin. Anul trecut veneam dupa o accidentare de doua luni si clar nu aveam ce cauta. Anul acesta imi doream foarte mult sa ajung pentru ca ma simteam in forma si se pare ca nu m-am inselat”.
   A fost si cea mai dura cursa a carierei. „Am suferit cel mai mult. Am avut dureri de cap in principal din cauza altitudinii cand am ajuns la 3000 de metri. Mi-am dat seama ca antrenamentele la altitudine sunt extrem de utile.  Este cu totul altceva ceea ce se intampla la o etapa de Cupa Mondiala. A fost o cursa de peste 4 ore, un lucru cu care nu am fost foarte obisnuita si dupa acest interval de timp m-am resimtit. M-am si deshidratat mult in timpul cursei pentru ca fost extrem de cald. A doua zi am baut 5 litri de apa.” 
     Denisa a povestit in exclusivitate pentru aimx.ro si duelul cu mult mai celebra Maite Maiora ( 37 de ani) , dar si strategia adoptata: „De la inceput am spus ca imi voi face propria cursa. Stiam ca sunt pregatita si nu mi-a fost teama de concurenta. Mi-am propus sa nu plec insa foarte tare pentru ca urma sa alerg foarte mult timp la peste 2000 de metri altitudine. Imi era putin frica ,totusi ,sa nu patesc ca acum doi ani cand am renuntat si am zis sa nu fortez. M-am tinut de Maite pana cu 10 kilometri inainte de final. O aveam tot timpul in aria vizuala. Mi-am dat seama insa ca nu pot sa o bat si atunci , cu 10 km inainte de finish, m-am concentrat sa-mi conserv pozitia a doua. „

 „Mi-am dovedit ca in viitor se poate. Este greu, dar nu e imposibil ca in doi, trei ani sa castig Cupa Mondiala. Se poate daca ai vointa, esti disciplinat si respecti anumire reguli. Sunt constienta insa ca mai am nevoie de curse, de experienta. Italienii imi spuneau ca la 25 de ani sunt inca un copil in lumea asta a skyrunningului. „

Clasament:

  1. Maite Maiora                        4.37.30
  2. Denisa Dragomir                  4.43.21
  3. Laia Andreu Trias                 4.47.16

 

Credit Photo: Facebook Alta Valtellina Skyrunning Experiences