„Devoratorul” de Backyard Ultra, Florin Simion, a rezistat 29 de ore si a castigat concursul din Norvegia

255

Florin Simion a ales nordul „inghetat” al Europei pentru o noua competitie de Backyard Ultra. Si nu s-a pacalit. Asta in ciuda conditiilor dificile care l-au asteptat in parcul Ekeberg din Oslo, capitala Norvegiei: temperaturi sub limita inghetului si pana la 4 grade, traseu cu gheata, intortocheat si pante abrupte. Ultramaratonistul bucurestean a fost „last man standing”, ultimul care a ramas pe bucla, dupa 29 de ore de concurs. A fost a treia competitie de acest gen castigata, prima din postura de invingator cu un „bagaj” mai mare de 24 de ore.

Florin Simion a castigat Ekeberg Backyard Ultra, Norvegia, cu 29 de ore ( 194,3 kilometri)

Formatul „backyard” este extraordinar de tentant. Dovada si explozia competitiilor de acest gen pe tot mapamondul. Fiecare alergator are de parcurs 6,7 kilometri in decurs de o ora. La fiecare „fix” se da un nou start. Treptat insa, oboseala, dificultatea traseului, durerile sau lipsa acuta de somn incep sa macine. La Oslo, concursul a fost organizat de catre Jon Asphjell, campionul si detinatorul recordului Norvegiei (62 de ore).

„S-a alergat pe gheata, pe stradute abrupte si pe langa terenuri de sport. Diferenta de nivel – 95m. Au fost mai multe tari reprezentate, dar am fost singurul venit special din alta tara pentru concurs. Organizatorul a apreciat prezenta mea si mi-a acordat multa atentie si grija, ceea ce m-a motivat suplimentar. M-am bucurat si ii sunt recunoscator” a declarat Florin Simion pentru aimx.ro.

Florin Simion este genul de ultramaratonist care tace si face in cursa. Cand il crezi la limita resurselor, mai scoate cate un as din maneca, iar in Norvegia, din cauza frigului, manecile au fost lungi. Este un tip care ii „macina” si el pe adversari prin tenacitatea si perseverenta sa. Desi, chipul si fizicul sau nu atrag o atentie suplimentara, din partea celorlati concurenti, care sa-i puna in garda.

Florin Simion, castigatorul Ekeberg Backyard Ultra

Nu credeam efectiv ca pot alerga mai mult de 25 de ore pe acel traseu complicat, care ingheta si se dezgheta la interval de cateva ore. Sau ca pot castiga cursa in fata localnicilor, care pareau si chiar erau extrem de puternici. Dar tot ei au apreciat determinarea si rezistenta mea. Tinta principala a fost sa ating 24 de ore intr-o cursa de backyard in afara Romaniei, la 5-a incercare. Speram in cel mai bun caz la 28 de ore, ceea ce ar fi reprezentat a 3-a cea mai buna performanta a mea” a mai punctat Florin.

Cunoscator al acestui tip de cursa, Florin nu a avut prieteni insa „râul si ramul”, ci „duşman”.

„Noaptea era frig. Iti degera mana fara manusi, iar gheata a reprezentat o problema majora. Gheata a fost sufienta pentru a fi o cursa dura. Nu alunecai mereu, dar erau hartoape, denivelari, gropi. De la gheata. Si se schimba textura in permanenta. Iar de la lumina si reflectii te lua ameteala” incearca Florin sa ne teleporteze pe stradutele din jurul parcului Ekeberg.

Florin Simion: „Tura 28 a fost ceea mai grea. Simteam lipsa somnului”

In tura 28 intra Florin Simion si norvegianca Ida Steiro, aflata la doar 3 ore de recordul norvegian feminin. Prelungirea concursului ii ia prin surprindere si pe organizatori care sunt nevoiti sa improvizeze cu markerul casute noi pentru tabelul ce noteaza orele de concurs. E duminica la pranz si Oslo se „dezgheata:.

Florin Simion si Ida Steiro

„Orasul devenise agitat si asta ma obosea si mai mult, desi primeam si incurajari pe traseu. Ultimii doi alergatori, in afara de mine, au fost foarte puternici, dar au renuntat din motive personale. Desi ma durea tot corpul, la ultima tura (29) am regasit putina energie intrucat trebuia doar sa o termin in timp util. Alergatoarea de pe locul 2 nu a mai luat startul in ora 29 de concurs, desi se afla la doar 3 ore de recordul norvegian la feminin. Am castigat EKEBERG BACKYARD ULTRA cu 29 de ore. A fost a 3-a cursa in care am devenit LAST MAN STANDING, prima data peste 24 de ore in calitate de castigator. Poate ca nu am fost cel mai puternic, ci probabil cel mai incapatanat si oarecum norocos. As fi fost bucuros si cu rolul de „assist”. Per total a fost a 9-a competitie de backyard ultra, toate fiind terminate in Top 3. Obiectivul meu este sa am minim 10 curse in care sa termin printre ultimii 3. Ulterior planuiesc sa alerg astfel de concursuri fara presiunea rezultatului” a mai dezvaluit Florin Simion.

Competitiile de Backyard fac parte din pregatirea lui Florin Simion pentru participarea in cursa de 48 de ore din cadrul Festivalului International de Ultramaraton Transylvania 6 Days, Reghin, 26 iunie-2 iulie, unde s-au inscris deja zeci de concurenti din 10 tari la cele 5 probe. Si tu ai ocazia sa alergi la un eveniment de TOP. Poti sa te inscrii aici: www.transylvania6days.ro.

Florin Simion si concluziile sale:

  • ma voi alege cu un premiu inedit din partea organizatorului. Acesta va fi compunerea unui cantec dedicat castigatorului cursei. Am primit chiar si medalie de participare, ceea ce e foarte rar la un Backyard Ultra, dar conteaza atat de mult ca amintire.
  • cel mai important aspect a fost prezenta si efortul sotiei mele, care mi-a oferit suport, incredere si liniste. Si nu m-ar fi lasat oricum sa renunt prea usor.
  • consider ca fizic am rezistat mult mai bine decat ma asteptam. Am fost mai relaxat si am pus mai putina presiune pe mine.
  • peste doar o luna voi alerga din nou un Backyard Ultra, LA PARRA BACKYARD ULTRA (Ed. 2), in Spania.
  • dedic aceasta victorie memoriei alergatoarei Ana Oros Daraban, care a decedat dupa ce a fost muscata de caini.

Autor: Vlad Lucian Arhire