Emotii in Elvetia, la Eiger Ultra Trail: 23 de romani la start, 10 dintre ei in cursa-regina de 101 kilometri

507
Eiger Ultra Trail

Emotii mari pentru romanii care maine dimineata vor pleca intr-o prestigioasa cursa de trail. Startul celei de-a VII-a editii a Eiger Ultra Trail va avea loc maine, 20 iulie, iar la cele patru probe vor alerga nu mai putin de 23 de sportivi romani. Competitia are loc in Elvetia, in Alpii Bernezi.

Cursa-regina se intinde pe o distanta de 101 kilometri si promite alergatorilor o experienta alpina spectaculoasa. Cu o diferenta de nivel de 6700 de metri, E101 reprezinta o provocare si pentru cei mai bine pregatiti alergatori montani din intreaga lume. Startul cursei la care sunt inscrisi 10 romani va fi dat la ora 5.00, ora Romaniei. Printre ei se numara si doua femei – Diana Surubaru si Cristina Vasilache. La masculin, Romania va fi reprezentata de Petre Andrei Dumitru, Victor Stefanescu, Adrian Surubaru, Alexandru Visan, Marian Vasile, Dan Mihai Latis, Claudiu Oltean si Paul Constantin.

101 kilometri – 87 trail, 14 asfalt

Printre datele tehnice ale traseului de 101 kilometri se numara 87 de kilometri de trail, traseul de drumetii si drumuri forestiere, respectiv 14 kilometri de asfalt. Timpul limita de parcurgere al traseului este de 26 de ore, pe parcurs fiind mai multi timpi intermediari de verificare. Startul cursei va avea loc in Grosse Scheidegg, o trecatoare de munte in Alpii Bernesse din Elvetia, care face trecerea intre Muntii Schwarzhorn si Muntii Wetterhorn, la o altitudine de 1962 de metri. Anul trecut cursa a fost câștigată de spaniolul Pau Capell, in 11 ore si 24 de minute, iar la feminin castigatoare a fost desemnata elvetianca Katrhrin Gotz, cu un timp de 13 ore si 49 de minute.

Cursa de 101 kilometri
Cursa de 101 kilometri

A doua cea mai dificila cursa din cadrul Eiger Ultra Trail este cea care se intinde pe distanta de 51 de kilometri, cu diferenta de nivel de 3100 de metri. Aproximativ 85% din traseu este de trail, adica in jur de 43 de kilometri, respectiv 8 kilometri de asfalt. Startul este din acelasi loc – Grosse Scheidegg – insa se va face in doua randuri. Alergatorii care au ca obiectiv sa alerge traseul in sub 9 ore si jumatate incep la 7:45 ora Romaniei, iar ceilalti la ora 8.00. Timpul limita este de 14 ore. Aici Romania este reprezentata de Florin Glinta, Radu Milea, Adrian Costia, Voichita Bodea, Vlad Sancaraian si Octavian Sfecla, in vreme ce la cuplu vor alerga Andra Maria Tica si Marinel Eftimie Stanila.

Cursa de 51 de kilometri
Cursa de 51 de kilometri

Ceilalti competitori romani sunt Loredana Fedeles, Mugur Ciju si Ionut Vranceanu – 35 de kilometri, respectiv Lavinia Ciju si Raluca Maria Dumitru – 16 kilometri.

Muntele Eiger

Competitia ce se desfasoara in centrul Elvetiei poarta numele muntelui Eiger, din Alpii Bernezi. Cu cei 3970 de metri inaltime, este al saptelea din masivul Alpii Bernezi, fiind situat in cantonul Berna. Prima ascensiune a avut loc in 11 august 1858, fiind facuta de doi alpinisti elvetieni – Christian Almer si Peter Bohren.

Foto: www.eigerultratrail.ch.

Autor: Dan Oancia.