sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăSPORTURI DE IARNAExpeditia Aconcagua 2018! Premiera feminina, in grup, propusa de Ionescu.

Expeditia Aconcagua 2018! Premiera feminina, in grup, propusa de Ionescu.

Un trio feminin coordonat de presedintele Federatiei de Alpinism si Escalada ataca 6962 de metri in expeditia din Argentina! Este un proiect provocator pentru Justin Ionescu. Dupa AmaDablam2017, Aconcagua2018 este a doua misiune de anvergura internationala, ca antrenor .

Expeditia le are in prim plan pe Laura Mares, Nicoleta Tiron si pe Daciana Leonte!

Mares, Tiron si Leonte in expeditia lui Ionescu pe Aconcagua
Expeditia Aconcagua2018

Din Penitentes, punctul de pornire pentru expeditia pe Aconcagua, reprezentantele Romaniei ataca ruta de 360 de grade a parcului.

Vacas Valley- Plaza Argentina- Polish Glacier-Aconcagua-Plaza Mulas-Horcobes Valley este traseul fetelor pana pe 16 ianuarie.

3 curajoase sunt in actiune pe cel mai inalt munte din ambele „Americi”.  Prima ascensiune inregistrara in 1897 a fost realizata de Matthias Zurbriggen, care a ajuns in varf. Atunci, pe 14 ianuarie a fost atacat traseul stancos de pe versantul nordic. Anterior britanicul Edward Fitzgerald a urcat, dar nu a atins varful.

Mares, Tiron si Leonte ataca ruta directa a „Ghetarului Polonez”. Cel mai mare ghetar este Ventisquero Horcines Inferior, 10km., care coboara pana la 3600m. Ghetarul Polonez e cel mai cunoscut si este o cale comuna de ascensiune.

Anul trecut o romanca a atins varful, insa  pe alta ruta. Justin Ionescu a propus acum un trio tricolor pentru ascensiune, ca premiera in aceasta formula, pe Aconcagua, pe varianta „Ghetarul Polonez”.

Ruta nordica are record de ascensiune stabilit in 1991: 5 ore si 45 de minute. Pe 11 ianuarie 2017 a luat startul o expeditie pe cel mai inalt varf in afara Asiei. Au fost 12 participanti, coordonati de doi ghizi. Eliza Nitescu a fost protagonista pentru Romania. Eliza a reusit  atunci a patra oara sa atinga un varf important. Nitescu are in  palmares escaladarea Elbrus, Kilimanjaro-Uhuru Peak si Mont Blanc.

Autor: Ovidiu Petenghea

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE