Gyorgy Szabolcs despre Mondial: „Daca mergem la valoarea noastra obtinem un rezultat bun”

654
   Gyorgy Szabolcs este unul dintre sportivii care va reprezenta Romania la Mondialul de Alergare Montana pe distanta lunga. Duminica 24 iunie, la Karpacz in Polonia, are loc cea de-a 15-a editie a competitiei. Clujeanul in varsta de 26 de ani a facut deja primul antrenament pe traseul de 36,2 kilometri. Gyorgy Szabolcs, Andrei Preda si Bogdan Damian au fost primii alergatori romani care au ajuns la „locul faptei”. Szabi s-a clasat la Mondialul de anul trecut pe locul 17. A fost al doilea cel mai bun roman.
Gyorgy Szabolcs inainte de Mondial: „M-am simtit bine, in forta, cu chef”  

Startul si finish-ul au loc in centrul orasului Karpacz. Traseul este format din doua bucle. Cu o populatie de aproape 6 mii de locuitori oraselul se afla in sud-vestul Poloniei in apropierea granitei cu Cehia. Peisajul este dominat de varful Sniezka (1603 metri). Gyorgy Sabolcs a ajuns inca de duminica la Karpacz unde a dat de o temperatura de peste 30 de grade.

„Inca trebuie sa se acomodeze corpul cu temperatura ridicata pentru ca vin de la Piatra Arsa. La antrenamentul de luni, pe prima bucala, m-am simtit bine, in forta, cu chef. Traseul este provocator si pe placul meu. Mi-a starnit interesul si astept sa vad ce pot sa fac. Am track-ul polonezului care a venit pe 3 la Zegama ( BARTLOMIEJ PRZEDWOJEWSKI), am timpi intermediari…, deci am tot ce imi trebuie pentru a incepe cursa” a spus Szabi pentru aimx.ro
 Pentru Gyorgy Szabolcs este foarte importanta vizualizarea traseului inainte de a lua startul oficial in concurs. Orice amanunt conteaza in cursa, iar pregatirea temeinica poate fi echivalenta cu succesul. „Ca si la italieni si aici muntele este aranjat. Poteci pavate, chiar si cu piatra cubica. Trepte la greu. In jur de 5 kilometri din traseu sunt toate combinatiile de trepte. Pentru mine personal conteaza vizual sa stiu traseul. De exemplu sa stiu ca pe prima urcare am atatea curbe. Sau distanta dintre 2 schimbari de directii … Cat de lunga e coborarea sau platul si gradul lor,cum e pavajul sau poteca, cat am dintr-o zona in care pierd fata de ceilalti, unde pot sa atac. Unde poti sa depasesti. Toate astea ma ajuta. La Giir di Mont am alergat doar urmarind segmentele scrise de mine pe o hartie si memorate. La final eram surpins de timpul total obtinut” 
Planul lui Gyorgy Szabolcs la Mondialul de Alergare Montana pe distanta lunga: 
 „Prima data incerc sa fac cat mai bine traseul si la un timp cat mai bun fata de cel de anul trecut. In 2017 am scos un timp foarte bun. Totusi 4.46 media pe 36 kilometri, pe munte, e fuga nu gluma. Am „dusmanii’ mei din lista de start si pe ei trebuie sa ii ard. Daca imi iese planul sigur vin pe o clasare buna. Sunt linistit si abordez acest Mondial ca orice alta cursa. Nu am un obiectiv anume nici la echipa. Ideea e ca fiecare sa facem cat mai bine. Stiu cum stau dupa cantonament si stiu cum stau si ceilalti din echipa. Daca mergem la valoarea noastra facem treaba buna.”
Autor: Vlad Lucian Arhire