Inot in conditii extreme! E ziua cea mare! Primul roman participa la Winter World Swimming

718
Inot in conditii extreme! E ziua cea mare! Primul roman inoata la Winter World Swimming

Dragomir  Streza a stat cu ochii pe organizatori si ia startul astazi in conditii extreme . Toata noaptea estonienii au avut grija ca toate conditiile sa fie indeplinite la Mondialul de inot de iarna din Tallinn.

Dragomir Streza este pionier in aceasta disciplina. Concureaza in conditii extreme.Ice swimming-ul presupune riscuri crescute.

Se inoata foarte tare! Sunt sportivi care realizeaza timpi aproape de cei scosi in bazine cu apa la  temperatura normala.

„Aici ma antrenez la un centru de winter swimming care tine de primarie. Sunt increzator pentru proba de 25 m, bras programata de la ora 13:00. Sambata concurez la 50 m. bras de la ora 11:30.”

In program au mai fost incluse probele de 25 de metri fluture, liber si 50 m. liber, bras, 100 m. liber si bras,  200 m. liber si bras si probele de anduranta de 450 m. liber.  Daca apa are o temperatura de sub doua grade nu se mai concureaza la 1.000 de metri liber. Efortul depus la 1000 de metri la Winter Swimming are echivalentul intrun bazin normal, incalzit al  unui efort pe 10, 15 km.

„Atmosfera e foarte buna!  Ma opresc oamenii sa facem poze. Ma striga „Iceman Dracula.  Eu am si echipament personalizat cu Romania si cu un logo.”

Sunt conditii extreme insa oricine  intra in bazinul in aer liber e castigator. Aceasta este mentalitatea din spatele acestui sport.

„Nimeni nu poate sa impute cuiva ca a scos doua secunde in plus sau un minut in plus cand este vorba de conditii extreme. Trebuie sa fim realisti- eu nu trag la medalia de aur dar sper ca pot sa fiu in prima parte a clasamentului general si spre top la categorie. La inot trebuie sa fii realist. Nu poti sa faci progrese de azi pe maine.”

La Mondialul din Estonia participa peste 1300 de concurenti din 40 de tari. Romania il propune in premiera la o asemenea competitiei pe Dragomir Streza.

„Apa va fi între 0 si un grad la intreceri care se fac aproape de portul din Tallinn  de unde pleaca feribotul spre Helsinki. Organizatorii folosesc pompe de mare putere prin care circula apa. Altfel la minus 10 grade daca lasi apa peste noapte ingheata. Este apa din  Marea Baltica. La eveminent sunt si ambulante ca sa acorde primul ajutor. Sa nu uitam ca avem categoria de peste 60 de ani”

Autor: Ovidiu Pețenghea