sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăALERGAREIulia Gainariu impaca alergarea cu medicina si vrea la Tokyo

Iulia Gainariu impaca alergarea cu medicina si vrea la Tokyo

Iulia Gainariu nu a implinit inca 25 de ani. Ii va face in luna noiembrie. Discursul alergatoarei este insa unul matur,  fara inflorituri si cateodata surprinzator. Nu este tipul de sportiv care „vaneaza” in concursuri podiumul. Asta nu inseamna ca nu-i place sa castige. „Alerg de placere. Nu este aceasta principala mea activitate. Nu pot sa am asteptari ca de la un atlet care se pregateste full-time”. Discutia cu Iulia se poarta la doar o zi dupa ce alergatoarea a castigat Maratonul International Brasov. A facut-o pentru a treia oara(2015,2017 si 2018). In 2016 nu a participat. 

Iulia Gainariu a castigat in 2017, cu echipa, medalia de bronz la Campionatul Mondial de Alergare Montana pe distanta lunga

Iulia GainariuDin scutita la ora de sport in scoala, Iulia a ajuns cu medalia de bronz la gat. Isi dorea prea mult ca sa alerge asa ca a inceput sa faca sport din proprie initiativa. „Aveam scutire pentru ora de educatie fizica si sport. Eu am fost o scutita „pe bune”, nu cum aduc acum multi dintre elevi scutiri. Am avut o problema de sanatate cand eram mai mica , iar doctorul ne-a zis ca boala poate refula daca fac un efort intens. Prin 2011 am inceput sa alerg. A fost totul bine. Pentru ca sunt dintr-un oras de munte prima oara am inceput sa fac alergare montana”, a dezvaluit Iulia pentru aimx.ro

In paralel cu alergarea, Iulia a absolvit Universitatea de Educatie Fizica si Sport. Acum urmeaza cursurile celei de-a doua facultati: cea de Medicina, la Sibiu. „Am tot amanat din cauza sportului intrarea la Medicina. Pentru mine sportul este doar ceva de moment. Sunt constienta ca nu va fi pentru totdeauna. Mi-am dat seama ca in atletism trebuie sa muncesti foarte mult, iar eforturile nu sunt rasplatite asa cum trebuie.”

Cea mai importanta resursa pentru Iulia este timpul. Ca pentru multe persoane este capitolul la care sta cel mai prost. Trebuie sa se imparta intre Facultate, antrenamente ( este si antrenoare de atletism) si gestionarea unei mini scoli de schi si snowboard pe care o are in Poiana Brasov.

„Cam 70 la suta din timpul meu este dedicat facultatii, studiului si carierei mele. Incerc in acelasi timp sa-mi indeplinesc cat mai bine colaborarile cu CSU Galati, clubul meu si cu lotul national. De la 1 iunie voi intra in cantonament pentru 3 saptamani la Piatra Arsa ( inaintea Campionatului Mondial de Alergare Montana). Asta inseamna sa-mi aman sesiunea. Am avut discutii cu fiecare profesor in parte pentru a-mi muta examenele, iar dupa revenirea de la Mondial voi avea o perioada foarte plina”,a mai precizat Iulia.

Si totusi…”Tokyo-ul” ii face cu ochiul. Iulia Gainariu vrea sa realizeze baremul pentru Jocurile Olimpice in proba de maraton

Iulia Gainariu„Maratonul pe sosea mi se pare fascinant. Este extaordinar ca ai cu cine alerga. Tot timpul esti intr-un pluton. Lumea te incurajeaza permanent. In acelasi timp, la alergare montana ai sentimentul acela de libertate, este salbaticie. Ambele imi plac si nu as putea alege” spune Iulia.

Sportiva nascuta in Zarnesti este ca un fulg de nea.„Am 1 metru si 57 de centimetri si 43,44 de kilograme. Cand faceam insa cate doua antrenamente pe zi aveam 41 de kilograme si jumatate. Asta pot sa spun ca ma ajuta in proba de maraton pe sosea.”

In 2018 vrea sa isi faca un Personal Best pe aceasta distanta. Este pregatita pentru inca doi ani de sacrificii, pentru week-end uri impartite intre concursuri de alergare si congrese de medicina sau prezentari de lucrari. „Am un 3.07.00 alergat in 2017 la Brasov, dar maratonul are 800 de metri diferenta de nivel pozitiva.In luna august vreau sa plec pentru 30 de zile in cantonament si sa fac un Personal Best la Frankfurt sau la Berlin. In functie de ce rezultat voi avea voi incerca sa fac baremul pentru Tokyo” a mai declarat Iulia pentru aimx.ro

” Am fost foarte slaba de mica. Am incercat sa fac gimnastica pe la 10 ani, dar eram anti talent. As fi fost foarte buna la schi alpin sau slalom. Schi fond mi-ar fi placut iarasi sa fac sau schi alpinism. Imi este frica insa sa patinez.:). Mi-e frica sa pun patinele sau rolele in picioare” – Iulia Gainariu

Iulia Gainariu este inspirata de antrenoarea ei, fosta mare atleta Luminita Zaituc

    „Principalul meu model este Luminita Zaituc, antrenoarea mea. Am invatat foarte multe lucruri de la ea si pot sa spun ca este ca a doua mama pentru mine”.

Luminita Zaituc s-a nascut in Bucuresti in anul 1968. Dupa 90 s-a mutat in Germania si a devenit cetatean german. In 2001 Luminita Zaituc reusea P.B. pe distanta maratonului la Frankfurt . Cu timpul de 2.26.01 sportiva trecea prima linia de sosire.  Cel mai bun timp al sau la semimaraton l-a reusit in 2004: 1.09.35. In 2002 a devenit vicecampioana europeana la maraton, iar in 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena a ocupat locul 18. 

5 curiozitati despre Iulia Gainariu: 

Desenele animate la care se uita cand era mica: Tom si Jerry si Mica Sirena

Jocurile preferate in copilarie: Pe calculator:Bomberman si Mortal Kombat, afara…”Elasticul”.

Culoarea preferata :alb.

Ce muzica asculta: imi place foarte mult muzica clasica, dar si jazz-ul, house…

Fotbalistul prefereat: Nu am. Nu imi place fotbalul.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: EcoMarathon, Maratonul International Brasov

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE