Maratonul de la Londra, infruntarea continentelor! Rezista africanii?!?

674

Atletii din Kenya au castigat Maratonul de la Londra in ultimii patru ani. Daniel Wanjiru vrea sa egaleze performanta conationalului Martin Lel. Kenyanul s-a impus in doua editii consecutive pentru 3 reusite in total bifate de lel. Ultimul castigator european a fost portughezul Antonio Pinto in 2000.

SUA a dat primul castigator la Maratonul de la Londra si ultimul invingator inainte ca reprezentantii Africii sa monopolizeze intrecerea la masculin pana in prezent.

Americanii au dat primul castigator: Dick Beardsley( la egalitate cu norvegianul Inge Simonsen, 2:11:48 timp la finish). Din 1981, SUA a asteptat pana in 2002 un nou succes! In urma cu 16 ani a mai venit o victorie a unui american si acela naturalizat. Khalid Khannouchi, fostul detinator al recordului mondial la maraton si in cursa pe sosea de 20 km. a devenit cetatean american in 2000. Atletul nascut in Maroc face parte din cei doar 4 performeri care si-au imbunatatit recordurile mondiale stabilite de ei la maraton.  Ceilalti trei sunt: londonezul Jim Peters, australianul Derek Clayton si etiopianul Haile Gebrselassie.Mo Farah cauta in premiera titlu la Maratonul de la Londra

Speranta britanicilor ca un favorit local sa triumfe in Maratonul de la Londra sta in Sir Mo Farah! Mohamed „Mo” Farah e un reper pentru alergatorii britanici in istoria atletismului din Regat. Farah a ajuns in Marea Britanie la opt ani. Nascut in Somalia „Mo” a fost cucerit prima oara de universul european cand a gustat ciocolata.

Farah  a castigat in 2010 aurul European la 10.000 metri, primul  titlu continental  din istoria probei pentru Marea Britanie. E cvadruplu campion olimpic, sextuplu campion mondial si cvintuplu campion european plus doua titluri castigate in sala. Probele la care a fost laureat: 5000 si 10000 de metri.

Anul trecut Farah a fost inobilat de Regina Marii Britanii cu titlul de Sir! A fost si anul cand atletul a ales sa se dedice intrecerilor de maraton!

Pentru 2018 Farah ataca pe 28 Aprilie Maratonul de la Londra cu statutul de favorit.

Misiunea nu este usoara pentru reprezentantul de 34 de ani al britanicilor. Trebuie sa-l intreaca pe castigatorul din 2017, Daniel Wanjiru. Daniel Wanjiru castigator in 2017 si favorit si in 2018 la Maratonul de la Londra

Un roman a „gustat” din atmosfera unui maraton, in varianta olimpica la Londra. AIMX a fost alaturi de Marius Ionescu!

Romania nu mai avusese reprezentant la Jocurile Olimpice, in proba masculina de maraton, de 48 de ani. Marius a terminat in 2012 al 26-lea, cu timpul de 2 ore 16 minute si 28 de secunde. 

 

Autor: Ovidiu Petenghea