Marin Chirazi a fost pus in pericol de furtuna in portul Sile, langa Istanbul

0
1533

Sunt 30 de zile de cand Marin Chirazi a inceput inconjurul Marii Negre in caiac. De unul singur. Intentioneaza sa intre in Cartea Recordurilor cu aceasta performanta. 4300 de kilometri este distanta totala pe care trebuie sa o parcurga. Are de strabatut 5 tari: Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina si Republica Separatista Abkhazia. Luni dupa amiaza, barbatul de 52 de ani trecuse de orasul turcesc Rize si se apropia de granita cu Georgia. ” Prin aceasta calatorie imi doresc realizarea monitorizarii starii mele psihice in conditiile unei calatorii solitare, de lunga durata si omologarea unui record de parcurgere a zonei de coasta a Marii Negre.” Desi semnalul la telefon este foarte slab in zona, la fel si conexiunea la internet, aimx.ro „l-a prins” pe Marin Chirazi pentru un interviu fulger, in exclusivitate.

Marin Chirazi : ” Eram in pericol sa fiu izbit de dig”

aimx.ro: Unde ati gasit cea mai frumoasa plaja de pana acum?

Marin Chirazi: Pentru mine plaja cea mai frumoasa este acolo unde pot iesi fără emotii că o să mă rastoarne valurile.

aimx.ro: Care a fost cel mai dificil moment, cel mai periculos?

Marin Chirazi : S-a intamplat in zona Sile, imediat dupa Istanbul. Atunci am fost foarte aproape de a mă răsturna un val încât mi s-a activat reactia de escamotare – desi nu sunt sigur ca-mi reuseste cu atâta bagaj. Valurile si vântul mă impingeau spre zidul de protectie al portului! Eram in pericol sa fiu zdrobit de dig. Acel moment m-a determinat să intru în port. Am luat decizia sa mai stau inca o zi până cand  s-a domolit furtuna!

aimx.ro: In general de ce vreme ati avut parte?

Marin Chirazi: In general am avut parte de vreme bună. Doar trei zile am întârziat din acest motiv. Am învățat să am răbdare cu vremea. Conditiile potrivnice sunt si cele care mă ajută: vântul prea tare, valurile prea mari, soarele prea puternic. De ce spun asta? Pentru ca vântul potrivit din directia optimă si valurile moderate din spate sunt „motoarele” mele!

„Pot sta in caiac si pana la 14 ore pe zi”                                                                                       

aimx.ro: Ce greutate are caiacul si ce va consuma cel mai mult din energie?

Marin Chirazi: Caiacul cantareste in jur de 40 kilograme. Cel mai mult mă consuma vântul din fată si „distanta” dintre colturi (coasta arata ca niste franjuri, in interior sunt lagune sau limanuri – cum spun turcii- si la care parcă nu mai ajung!)

aimx.ro : Cum va simtiti dupa 30 de zile pe mare de unul singur?

Marin Chirazi: Mă simt foarte bine atât fizic cât si psihic. Am intrat intr-un ritm obisnuit. Pot sta in caiac si până la 14 ore pe zi, cu pauză de maximum 10 minute la 2 ore.

aimx.ro: Un mesaj pentru cititotii aimx.ro si pentru cei care va sustin de acasa…

Marin Chirazi: Le multumesc mult si vreau sa la transmit că le simt energia transmisă atunci cand se gandesc la mine!