Nicu Buceanu vrea sa doboare recordul national la 6 zile de alergare in SUA:”Am suferit si vreau sa-mi depasesc performanta”

125

Nicu Buceanu, 42 de ani, va participa la sfarsitul acestui an la un ultramaraton istoric: Across the Years. Competitia se desfasoara in Statele Unite ale Americii, in Phoenix, Arizona, inca din anul 1983. Nicu va alerga in cursa de 6 zile, alaturi de un alt roman: Adrian Bontiu. Proba incepe pe 28 decembrie si se termina pe 3 ianuarie. Ultramaratonistul este primul si singurul roman, finisher, intr-un concurs de 5000 de kilometri. aimx.ro va face deplasarea la fata locului, intr-un demers jurnalistic unic pentru Romania la o astfel de competitie, pentru a va tine la curent, EXCLUSIV, cu tot ceea ce este relevant la un concurs de o asemenea anvergura si pentru a va prezenta evolutia romanilor.

Nicu Buceanu se antreneaza de la sfarsitul lunii iulie pentru ultramaratonul Across the Years, SUA

Across the Years este un eveniment ULTRA de traditie in Statele Unite ale Americii. Se desfasoara din anul 1983. Aproximativ 2300 de concurenti au alergat peste 730 de mii de kilometri in decursul celor 36 de editii (doar in 2020 competitia nu s-a tinut din cauza pandemiei).

447 de alergatori sunt inscrisi in acest an la probele de 6 ore, 12 ore, 24 de ore, 48 de ore, 72 de ore, 6 zile, 10 zile, 100 de mile si last person standing, dar si „10 days marathon”.

Imagine de pe traseul „Across the Years”

Se alearga pe o bucla de 1,6 kilometri in incinta Camelback Ranch, Glendale, o facilitate sportiva folosita si de echipa de baseball Los Angeles Dodgers . Traseul este plat, pe malul unui lac, intr-o zona verde cu multe terenuri de sport cu iarba. 68 la suta este pietris, 12 la suta asfalt, iar trail 18 la suta.

Nicu Buceanu participa pentru a doua oara la un ultramaraton de 6 zile. Este al 8-lea multi-day din cariera. Tot el detine si „borna” nationala pentru aceasta distanta: 736,4 kilometri. Rezultatul l-a obtinut tot in Statele Unite ale Americii, la Sri Chinmoy Ten Day Race, atunci cand a devenit primul roman care a trecut de bariera celor 1000 de kilometri: 1089,2.

„M-am antrenat foarte mult. Imi doresc un rezultat foarte bun. S-au strans 4000 de km de la sfarsitul lunii lui iulie si pana in prezent. Asta imi da sperante ca pot obtine un rezultat bun si ca pot depasi performanta mea actuala. Este o dorinta foarte mare a mea sa realizez acest lucru”, a declarat in exclusivitate pentru aimx.ro Nicu Buceanu.

Nicu Buceanu va adopta o noua strategie in concursul din SUA

„In ultimele 6 saptamani m-am tot gandit la lucrul acesta. Ce strategie sa adopt? Cred ca este foarte important sa reusesti sa mentii acelasi nivel pe parcursul intregii competitii. Concursul de 10 zile, de la New York, a fost un examen pentru mine in compania unor ultramaratonisti de mare valoare. Acolo am invatat foarte multe. Am fost depasit acolo in ultimele 24-30 de ore si am pierdut locul 3 tocmai din cauza aceasta: adversarul era foarte fresh, iar eu eram daramat. Secretul e sa pastrezi strategia din prima pana in ultima zi. Trebuie sa fii CONSTANT”, a mai punctat Nicu Buceanu.

Nicu Buceanu in timpul ultramaratonului de la Atena martie 2020

Calit si intr-un ultra de 5000 de kilometri, Nicu se bazeaza pe antrenamente, experienta si o dorinta imensa de a reusi o noua CIFRA ISTORICA.

„Esecul de la Backyard Ultra, din primavara acestui an, m-a durut enorm. Am suferit foart mult. A fost o noua lectie insa si am invatat ca nu este de ajuns sa te antrenezi mult, ci trebuia sa ma pregatesc si pentru diferenta de nivel. Am mai avut apoi 3 concursuri anulate. De aceea sunt foarte nerabdator sa ma aflu la start. Din pacate nu o voi avea langa mine pe Alisa, suportul meu de echipa, de la ultimele competitii, dar m-am impacat cu acest gand si psihic sunt bine din acest punct de vedere. Fizic, resimt o mica jena la genunchiul stang cu care am ramas dupa competitia de 5000 de km de la Atena. Imi doresc si cred ca impreuna, ca o echipa, cu Adi Bontiu si cu tine, putem sa aducem un rezultat bun ultra alergarii din Romania.

Cu 3 perechi de adidasi si 20 de tricouri se prezinta Nicu la startul Across the Years. Nicu Buceanu va pleca spre Statele Unite ale Americii din Dublin, pe 24 decembrie, la pranz. Urmeaza o escala la Londra, iar apoi un zbor direct catre Phoenix, Arizona.

Alisa si Nicu la Atena

„O prima mare realizare va fi sa ajungem toti 3 (n.r. Adrian Bontiu, Vlad Lucian Arhire) in SUA. Se calatoreste destul de dificil in aceste conditii de pandemie: multe testari, restrictii, dar speram ca totul va fi bine. Tin sa le urez si eu tuturor romanilor, si mai ales cititorilor aimx.ro, Craciun fericit si un an nou cat mai bun. La multi ani!!!”

409 km – este un alt record national care ii apartine lui Nicu Buceanu in proba de 72 de ore.

47 de zile si 19 ore: timpul lui Nicu Buceanu la finalul ultramaratonului de 5000 km.

28 de ani …s-au implinit de la debutul lui Nicu Buceanu in atletism

Autor: Vlad Lucian Arhire