Nora Lupșan campioană la schi alpin a practicat gimnastica, tenis de câmp, săniuș, patinaj, schi. ”La schi a apărut acea luminiță în ochii ei….când mai venim? Hai să mai stăm puțin…nu vreau să plecăm acasă…..vreau să venim și mâine. A trecut iarna și am continuat să îi prezentăm alte sporturi. Fiind vară, am considerat că a venit rândul înotului. Fiind într-o vacanță la mare, am ales să ne dăm cu celebra banană, trasă de o barca cu motor. Nora chiuia de bucurie și am întrebat-o dacă îi place. Răspunsul ei a fost începutul: e super frumos….mă simt aproape ca și când cobor cu schiurile..”-Adrian Lupșan tatăl și antrenorul Norei.
Nora Lupșan campioană la schi alpin. Adrian Lupșan o antrenează și a prezentat pentru AIMX povestea Norei.


Adrian Lupșan o crește pe Nora într-o familie fericită cu dragoste pentru natură și sport. Adrian a fost sportiv de performanță, a fost vicecampion național la culturism, fapt căruia îi datorează dragostea pentru sport și cunoașterea beneficiilor pe care acesta le aduce în viețile noastre, atât din punct de vedere fizic cât și ca formare personală a individului.
Mi-am dorit ca fiica noastră să urmeze un sport, oricare sport, pe care să îl practice la modul serios.
Am abordat cu Nora de mică diferite sporturi. Am început cu gimnastica, dar nu am văzut pasiune în ochii ei. Am continuat cu tenis de câmp, unde din nou nu am găsit scânteia în ochișorii ei. A venit iarna și am început prezentarea sporturilor de iarnă…săniuș, patinaj, schi.. La schi a apărut acea luminiță în ochii ei….când mai venim? Hai să mai stăm puțin…nu vreau să plecăm acasă…..vreau să venim și mâine. A trecut iarna și am continuat să îi prezentăm alte sporturi. Fiind vară, am considerat că a venit rândul înotului. Fiind într-o vacanță la mare, am ales să ne dăm cu celebra banană, trasă de o barcă cu motor. Nora chiuia de bucurie și am întrebat-o dacă îi place. Răspunsul ei a fost începutul : e super frumos….mă simt aproape ca și când cobor cu schiurile..
Odată cu venirera sezonului de iarnă, am contactat un club sportiv și Nora a început să practice la modul serios acest sport. Am continuat și sezonul următor, am fost în mai multe tabere de schi și în scurt timp ni s-a sugerat să o înscriem la competiții de schi, deoarece prezenta abilități corespunzatoare pentru așa ceva.
Am început să privim serios spre schi, am început să studiem și să punem întrebări, dar nu prea am fost incurajați. Ni s-a spus că e imposibil să se ajungă la adevărata performanță, steagul României nefiind vizibil niciodată în schiul alpin. Nu ne-am descurajat și am început să ne documentăm, să învățăm cum se pregătesc copiii din țările care obțin rezultate. Am ajuns la concluzia că sezonul de ski nu începe în decembrie, când se deschid pârtiile și se termină în aprilie cu topirea zăpezii….nu se termina niciodată….vara timpurie și toamna se merge pe ghețari în Austria, Elveția, iar când aceștia devin impracticabili, în plină vară, există pârtii indoor în Germania, Belgia. Lituania unde antrenamentul continuă. Există și partea de pregătire fizică ,dezvoltarea motricității și echilibrului în afara pârtiei.
Am încercat să colaborăm în România cu un club local, însă nu am regăsit în cadrul clubului elementele care, în orice ramură sportivă , conduc la performanță):
antrenament consistent, viziune, planificare , stabilirea obiectivelor, pregătire fizică. În schimb ni se propuneau concursuri weekend de weekend și multe ieșiri costisitoare pe ghețar cu antrenamente foarte lungi la altitudini pe 3000 m. Am ascultat sfaturile, care ni s-au părut bune la acel moment și am început primul sezon competițional al Norei, soldat cu următoarele rezultate:
În sezonul 2021-2022, la vârsta de 6 ani, a câștigat următoarele trofee:
Locul I Cupa Decathlon – Mărișel, concurs local.
Locul I Cupa Spando – Mărișel, concurs local.
Locul I Cupa Transilvania, Buscat, concurs local.
Locull I Cupa Pro X, Poiana Brașov, concurs național România.
Locul I Cupa Active Ski, Poiana Brașov, concurs național România.
Locul II Cupa Carpați Sinaia, concurs național România.
Locul II Cupa Baia Sprie, Baia Sprie, concurs național România.
Locul III Cupa Gândăcel, Arieșeni, concurs național România.
Locul II Cupa Baloo, Straja, concurs național România.
Locul I Cupa Straja, Straja, concurs național România.
Locul I Finala Minicupei România, Straja, concurs național România.
A fost un sezon extraordinar care a confirmat dragostea ei pentru acest sport. Nu a fost nimic forțat..totul a venit de la sine. Dupa finishul de la prima cursă, fără să știe că e câștigătoare, striga de bucurie: E cea mai fericită zi din viața mea!!!
Deși rezultatele erau excepționale, am observat că practic fetița nu acumula tehnica necesară și strategia de antrenament nu se potrivea deloc cu ce se întâmpla în țările care au rezultate la schi, în schimb bugetul solicitat era mare.
Am avut totusi șansa să întâlnesc un antrenor slovac, tată-antrenor și el, un om excepțional, care a observat-o pe Nora si m-a îndrumat în perioada ce a urmat să devin eu antrenorul Norei. Am făcut alături de el câteva stagii de pregătire ca antrenor și, pentru a-mi consolida cunoștințele de specialitate am urmat o academie de schi în Austria, apoi am înființat un club sportiv care să susțină pregătirea Norei.
În schiul alpin feminin sunt foarte multe situații de mari campioane antrenate de tații lor, e un sport dificil, copiii stau în frig, uneori e ceață și vânt, au nevoie de suport moral. Chiar dacă părea tentant să o înscriu într-un club austriac să devină repede campioană, am preferat să iau exemplul antrenorului slovac. Tot la sfatul lui, am înscris-o pe Nora și în campionatul slovac și polonez, unde am început să ne confruntăm cu realitatea. Competițiile lor sunt foarte disputate, la startul fiecărei categorii sunt peste 50 de copii. La început am suferit un șoc, Nora s-a clasat pe locul 22 ...din 80 de participanti la un ecart de 6 secunde față de câștigătoarea cursei! Am crezut că s-a stricat cronometrul, dar la momentul respectiv, aceea era valoarea noastră. Nu ne-am demoralizat, eram determinați să mergem înainte, să învățăm, să ne antrenăm eficient. Nora era la fel de fericită pe schiuri, uneori plângea că e prea scurt antrenamentul. Devenea din ce în ce mai evident că Nora iubea schiul, se trezea dimineața devreme cu mare bucurie și se antrena cu dăruire, fără să întrebe de cupe și premii, ea doar iubea ceea ce făcea. Pe pârtie era mereu veselă, cânta pe telescaun, se bucura și când era cu alți copii, dar și când era singură, prindea încredere în ea și se dezvolta frumos.
Ne-am antrenat cu răbdare și spre sfârșitul sezonului trecut am reușit să ne clasăm pe locul 8, reducând din distanța până la podium.
Pe parcursul verii, ne-am antrenat pe o pârtie indoor în Lituania, unde, la sfârșitul sezonului de vară Nora a reușit să urce pe podiumul Cupei Lituaniei și să obțină locul 2 . Între timp am început și un program de pregătire fizică pentru copii adaptat pentru schi, care să îi asigure condiția fizică necesară pentru un sport dificil, de mare viteză.
Am început sezonul 2024-2025 înscrindu-ne în liga poloneză din zona Munților Tatra, un campionat extrem de disputat, cu multe etape, și am inceput să ne antrenăm în Polonia, la 600 km de casă. Am ales această variantă din mai multe motive: colaborarea cu un club polonez de schi ne-a facilitat accesul la pârtii special amenajate pentru sportivi, cu acces în weekend, fapt ce ne-a permis să ne antrenăm la sfârșit de săptămână fără să neglijăm școala. Pe lângă antrenament, în zona respectivă erau și competițiile. Am făcut aceste deplasări saptămână de săptămână și Nora a beneficiat de un antrenament constant și consistent, 3 zile pe săptămână, la cel mai înalt nivel.
La prima confruntare în liga poloneză, ne-am clasat pe locul 6....nu era rău dar nu era nici grozav...redusesem mult diferența de timp ..eram la 1,5 secunde față de lider. Putin, dar la acest nivel e totuși mult. Am început să analizăm ce putem îmbunătăți...la următoarea etapă, ne-am menținut pe poziția 6...următoarea etapă am urcat pe 5.. în jurul poziției noastre, fetele își schimbau ierarhia în clasament, Nora creștea încet încet, a început să scape de emoții și să se concentreze din ce în ce mai bine. A urmat primul podium, a fost o confirmare a faptului că eram pe drumul cel bun și a faptului că facem ce trebuie. Ne-am ridicat mult nivelul..mai aveam puțin...și totuși...foarte mult. Am ajuns la finalul campionatului, ultima etapă fiind cu participarea tuturor ligilor poloneze, unde Nora a urcat din nou pe podium pe locul 3. A urmat finala cluburilor sportive școlare din Polonia, unde am urcat pe poziția 2...Urma ultima competiție a sezonului, Cupa Federației Poloneze de Schi (Campionatul național al copiilor și juniorilor polonezi), confruntarea supremă între toate cluburile puternice poloneze, o competiție dură, cu pârtie FIS pentru toate grupele de vârstă, de la 8 la 16 ani. Eram aproape...speram la un rezultat bun..speram să urcăm pe podium...demonstrasem că merităm să fim acolo. S-au aliniat la start 60 de fete la categoria Norei. A coborât printre primele, instalându-se în fruntea clasamentului...am stat cu ochii pe cronometrul competiției la peste 50 de coborâri și a rămas pe prima poziție, a căștigat Cupa Federației Poloneze de Schi la Slalom Uriaș. Sportul e o educație pentru viață, Nora a vazut că perseverența și munca serioasă sunt cele care aduc în final succesul, uneori poate dura 1 an, 2, 3, dar asta e frumusețea sportului. Pe orice pârtie mergeam, ea era remarcată, inclusiv antrenori austrieci, croați și germani de la cluburi importante ne abordau și ne felicitau, au fost multe încurajări, dar ea știe că munca, determinarea și concentrarea maximă i-au adus succesul. Sper să rețină că și adulții pot învăța la orice vârstă, se pot reinventa și pot reuși.
Un rezumat al finalului de sezon:

Locul III în finala ligilor poloneze la slalom uriaș.
Locul II în finala Campionatului național școlar la slalom uriaș.
Locul III în finala Campionatului Național la slalom paralel.
Locul I la Cupa Poloniei la Slalom Uriaș, Campioana a Federatie Poloneze de Ski la grupa de varsta U10 (fete sub 10 ani).
Nora nu este un copil canalizat exclusiv spre sport, ea iubește școala, citește foarte mult, mereu pleacă la drum cu ghiozdanul plin de cărți, face și patinaj artistic pe role și pe gheață de la 4 ani, cântă la pian și la flaut la nivel avansat.
Ce va urma? Noi am început deja să pregătim următorul sezon, prima iesire pregătitoare pentru 2025-2026 la sfârșitul lunii în Austria, pe ghetar, la Kaprun. Sezonul următor vom avea un program similar, antrenamente eficiente, sigure, toate în afara țării, concursuri relevante, fără a încărca nejustificat programul Norei.
Sperăm să găsim și susținere financiară, până acum am făcut totul cu resurse proprii, cu sprijinul familiei și al câtorva prieteni, costurile unui sezon de schi la acest nivel depășind 25000 de euro. Nevoile sunt mari pentru a putea rămâne în România și a practica acest sport la nivel avansat: ar fi nevoie de un microbus mai confortabil pentru drumuri mai ușoare sau un buget mai mare pentru zboruri de avion, buget pentru noi stagii de pregătire a antrenorilor, echipamente, sistem de cronometrare nou etc, totusi noi sperăm că vom fi sprijiniți în țară pentru că nu concepem ca Nora să nu reprezinte România când va intra în marile competiții la care se va putea înscrie după vârsta de 14 ani.- Adrian Lupșan.