Filmul cu finish-ul lui Paul Georgescu in Canalul Nordic a strans peste 1 milion de vizualizari pe aimx.ro

0
810

Record absolut de vizualizari pe pagina de facebook aimx.ro. Filmul postat in data de 28 august, cu Paul Georgescu aflat la finish-ul traversarii Canalului Nordic, a starnit un interes urias din partea romanilor. VIDEO-ul a fost vizualizat de peste 1 milion de ori. In imagini apare Paul Georgescu, afla la limita epuizarii, in timp ce inoata la doar 200 de metri distanta de malul scotian, in incurajarile sugrumate de emotie ale staff-ului sau de pe barca. Traversarea Canalului Nordic, inot, reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale celebrului inotator roman in ape libere si inghetate. Paul Georgescu este detinatorul titlului de Man of The Year 2021 in inotul in ape deschise.

Traversarea Canalului Nordic. Record de vizualizari. Interes urias. Multe curiozitati

Peste 1 milion de vizualizari a strans filmul cu finish-ul lui Paul Georgescu in Canalul Nordic. Video-ul, cu o durata de 1 minut si 32 de secunde, a primit 32,2 mii de aprecieri, peste 2500 de share-uri si a generat 1200 de comentarii. Sunt cifre impresionante pentru pagina de facebook aimx.ro. Va multumim din suflet pentru acest interes coplesitor.

Site-ul nostru scrie despre Paul Georgescu inca din aprilie 2016. Fostul campion national, la polo, cu Steaua, si-a cladit in toti acesti ani o cariera fabuloasa in inotul in ape libere si inghetate. A doborat recorduri mondiale, a inotat in cele mai reci oceane ale planetei si a traversat stramtori extrem de periculoase. A primit in acelasi timp si recunoastere internationala.

Record pentru Paul Georgescu. E primul roman care inoata 100 km in conditii aparte
Paul Georgescu – Molokai Channel, aprilie 2019

Canalul Nordic, poate cea mai dura provocare, a fost parca „bomboana” de pe tort. Lui Paul i-a iesit din a treia incercare. De ce este aceasta stramtoare dintre Irlanda si Scotia atat de greu de traversat si atat de periculoasa vom incerca sa explicam, pe scurt, in articol.

„30 la suta din cei care incearca sa traverseze Canalul Nordic abandoneaza. O persoana este consemnata in istorie ca si-a pierdut viata in Canalul Nordic. Dupa 1960 nu a mai existat nicio tragedie” a declarat pentru aimx.ro, Jaqueline Mcclelland , reprezentant Infinity Channel Swimming, compania care guverneaza traversarile din Canalul Nordic si nu numai.

Cazurile de hipotermie sunt foarte dese. Intr-o astfel de „zona” a ajuns si Paul Georgescu in ultimele doua ore de inot.

” Cu aproximativ 2 ore inainte de finish a inceput sa se instaleze hipotermia. Eram deja foarte obosit, afara se intuneca si simteam efectiv cum ma stoarce cineva de energie, cum imi pleaca fiecare picatura de energie din corp. Afara se intuneca, erau nori, o atmosfera sumbra, iar mie mi se facea din ce in ce mai frig. A fost momentul in care am ales sa nu mai comunic cu nimeni. M-am inchis in mine, dar am continuat sa ma alimentez. Am fost foarte motivat sa merg pana la capat. Primisem mesaje de incurajare de la delegatia Romaniei la Campionatul Mondial de inot pentru juniori, in frunte cu David Popovici, si asta a contat enorm pentru mine. Stiam ca ma urmaresc. Desi cei care organizeaza tarversarea mi-au spus ca inotul este recunoscut chiar daca nu ating stancile ( este foarte periculos din cauza valurilor), nu am tinut cont de asta si am inotat pana am simtit tarmul scotian”, a detaliat Paul pentru aimx.ro.

Cele 11 ore si 7 minute de inot intr-o apa, rece, cu valuri ce i se spargeau in fata, fix atunci cand respira l-au adus intr-o vadita stare de epuizare pe Paul Georgescu,

„Cum am urcat pe barca am vomitat imediat. M-au imbracat cu vreo 3 geci si m-au bagat intr-o mica cabina aflata sub punte unde Cristian Mitrica, prietenul meu care m-a insotit pe tot parcursul traversarii, m-a masat pe spate. Am tremurat tot drumul inapoi spre Irlanda, timp de o ora si jumatate. Starile de voma le-am mai avut inca 3-4 ore. A fost teribil, cu siguranta cea mai grea experienta. Stiam ca asa va fi, dar stiam la fel de bine ca imi doresc sa reusesc foarte mult”.

Paul Georgescu la aproximativ 3 ore dupa traversarea Canalului Nordic

Paul Georgescu a deveni al 107-lea om de pe glob care a reusit sa traverseze Canalul Nordic. E primul din Romania

Canalul Nordic uneste Irlanda de Scotia. In linie dreapta sunt 34 de kilometri, dar de multe ori curentii prelungesc distanta. In cea mai calduroasa luna a anului apa nu depaseste 16 grade. Paul a inotat 11 ore si 7 minute intr-o apa cu temperatura intre 14 si 15,5 grade pentru a-si indeplini obiectivul.

„Lipsa antrenamentului specific impotriva curentilor, lipsa pregatirii indelungate in ape reci, un plan de alimentare saracacios sau un inotator incet, fara viteza, precum si un psihic slab sunt alte cauze care duc la abandon” mai spune Jaqueline Mcclelland.

In apa pericolele sunt multiple: meduzele, ale caror venin te paralizeaza local, in cel mai fericit caz, valurile „chopi” sau vantul puternic.

Am plecat de la inceput cu un dezavantaj psihic. Mental nu mai eram acolo dupa ce am asteptat peste 10 zile sa incep traversarea. Intr-un final mi s-a spus sa ma intorc in Romania si ne vedem in septembrie din cauza conditiilor meteo. Totul s-a schimbat insa si am aflat de pe o zi pe alta ca voi inota totusi. Nu l-am mai putut avea langa mine pe Vasile Osean, un medic si un prieten extraordinar, managerul meu, Iulian Zamfir se intorsese deja in Romania. Eram doar cu Cristian Mitrica, un om incredibil care a stat 11 ore pe marginea barcii pentru a ma ghida sa ocolesc acele meduze extrem de periculoase si cu prietenul irlandez Ger Kennedy, un inotator foarte bun in ape inghetate. In prima jumatate m-am simtit bine, a fost soare, eram foarte montat. Nu am profitat insa de reflux pentru ca am plecat cu doua ore mai devreme pentru a nu ajunge noaptea pe malul scotian. Si astfel in loc sa inot cu 6,5 km pe ora am inotat doar cu 4. Iar la sosirea in Scotia am avut parte de refluxul de pe malul opus. Pe fondul epuizarii, a hipotermiei a trebuit sa inving si curentul care ma impingea din nou in larg” a povestit Paul teribila experienta.

Nu exista pauze in astfel de traversari. Daca atingi ambarcatiunea care te insoteste cu un deget esti descalificat si scos din apa

Certificatul ce atesta oficial traversarea Canalului Nordic de catre Paul Georgescu

Canalul Nordic face parte din marele proiect mondial Ocean”s Seven. Acesta ii provoaca pe cei mai puetrnici si curajosi inotatori sa traverseze stramtorile cu cele mai dure conditii din lume: din SUA si pana in Noua Zeelanda.

Traversarea nu implica un concurs cu un alt adversar. Esti doar tu impotriva naturii. Sunt insa reguli stricte pe care trebuie sa le respecti: nu ai voie sa porti costum de neopren, ci doar un slip simplu si o casca fara protectie termica si ochelari de inot. In timpul inotului esti obligat sa fii in contact doar cu apa. Daca atingi cu un deget ambarcatiunea care te insoteste esti descalificat. Nu exista pauze. Doar cele de alimentare/ hidratare, la 30 de minute sau o ora. Chiar si atunci sfoara care prinde bidonul ce iti este aruncat nu trebuie sa fie incordata pentru a nu exista vreo suspiciune ca te tii de ea. Totul trebuie sa se petreaca foarte rapid: 15-20 de secunde, pentru ca de multe ori curentii te trag inapoi daca „bati” apa cu picioarele si nu inaintezi” a explicat Paul, pentru aimx.ro, cateva dintre reguli.

Doar 23 de oameni de pe tot mapamondul au reusit traversarea tuturor celor 7 stramtori din cadrul proiectului Ocean”s Seven. Paul mai are inca 3. Urmatoarea va fi stramtoarea Gibraltar ( Spania-Maroc, 14,4 kilometri). Va fi un eveniment epic pentru inotul in ape libere pentru ca Paul, Man of the Year 2021, va face traversarea impreuna cu Woman of The Year, Kate Steels, in perioada 1-9 octombrie.

Paul Georgescu inainte de start

Paul Georgescu si proiectul Ocean”s Seven:

septembrie 2017: Canalul Manecii – 54 km, Anglia Franta, 13 ore si 36 de minute

august 2018: Catalina Channel ( insula Catalina, Pacific- Los Angeles) , 34 de km, 9 ore, 47 de minute si 56 de secunde

aprilie 2019: Molokai Channel, Hawaii : 55 de km, 13 ore si 6 minute

august 2022: North Chanel, Irlanda-Scotia : 34,7 de km, 11 ore si 7 minute

1-9 octombrie 2022: Gibraltar Channel ….. ?

Aici puteti urmari de-acum celebrul VIDEO cu peste 1 milion de vizualizari.

Autor: Vlad Lucian Arhire