Povestea Cristinei Toma Palic, locul III la Tryavna 76, la feminin: „Vreau sa duc steagul Romaniei cat mai sus”

480
Cristina Toma Palic
Cristina Toma Palic

Pentru ca lupta aproape de una singura, Cristina Toma Palic este un exemplu al indarjirii, al ambitiei si determinarii, resurse parca inepuizabile pentru unii alergatori pe distante lungi. Aflată de mică în lumea sportului, originara din Iasi si „naturalizata” in Capitala, Cristina Toma Palic a obtinut la sfarsitul saptamanii trecute podium la Tryavna Ultra 76, o cursa cu diferenta de nivel de 2990 de metri. Romanca a „spart” podiumul alcatuit din doua sportive din Bulgaria si a terminat cursa de 76 de kilometri pe pozitia a treia10:49:24.

 

Setea de se autodepasi, dar si sclipirea din ochi atunci cand vorbeste despre alergarile pe distante lungi, parca se transmit prin undele telefonului mobil. Contactata de reporterii aimx.ro intr-o dimineata, la cateva zile dupa cursa de 76 de kilometri, Cristina Toma Palic „se auzea” deja vanjoasa si efervescenta. Fara sa dea dovada de lipsa de modestie, ci mai degraba de incredere in sine si in munca depusa, sportiva din Iasi a mentionat: „da, ma asteptam la un astfel de rezultat la Tryavna pentru ca m-am antrenat si imi doream foarte mult sa ajung in primii trei. Ma antrenez de cinci ori pe saptamana. Sunt si antrenamente grele, alergari de 30 de kilometri cu pace de 4:45 – 4:30”. Cristina Palic nu a uitat sa-i multumeasca celui care o ajuta la pregatire, antrenorul Ioan Moisa.

Cristina Toma Palic - locul 3 Tryavna 76
Cristina Toma Palic – locul 3 Tryavna 76

Background de sportiv

Sportul sau mai degraba alergarea ii trece prin sange Cristinei. A absolvit in 1998 Liceul cu Program Sportiv Iasi, ce altceva decat atletismul. Specializata in fond si semifond, elevei Cristina Palic ii erau pe plac cursele de 3000 si 5000 de metri obstacole. A urmat o pauza indelungata, timp in care, printre altele, Cristina Palic s-a mutat la Bucuresti. Insa in urma cu patru ani pasiunea pentru miscare, dar mai ales pentru vechea sa dragoste, alergarea, i s-a reaprins si a inceput sa guste din toate: stafeta, duatlon, alergare pe plat, trail etc. Fiecare evolutie conteaza pentru sportiva moldava, drept dovada si contabilizarea exacta atunci cand vine vorba de recompensele primite in urma evolutiilor sale: „De cand m-am reapucat, de 4 ani, am 33 de cupe si 147 de metalii!”, spune sportiva a carei incantare se poate auzi in glas.

Daca ar fi sa aleaga dintre multele curse pe care le-a alergat foarte bine, printre cele mai reusite spune ca a fost chiar cea de le sfarsitul saptamanii trecute, de la Tryavna, respectiv Maratonul Transfrontalier Via-Pontica din 2018, cand a terminat tot pe pozitia a III-a.

Sub culorile unui club, dar singura

Cristina Toma Palic
Cristina Toma Palic

Desi evolueaza sub culorile clubului Stiinta Bucuresti, Cristina Toma Palic isi plateste singura, integral, toate deplasarile pe care le face. Insa asta nu o deranjeaza. Chiar din contra. Isi doreste sa-si stranga bani si sa poata reprezenta Romania la competitii internationale de prestigiu. Vorbeste despre tricolor cu ganduri mari, pe care nu se stinghereste – si bine face! – sa le spuna inca de pe acum: „Vreau sa imi strang bani si sa merg la competitiile internationale, unde sunt sportivi precum Denisa Dragomir. Sa fiu mandra ca sunt romanca si sa duc steagul Romaniei cat mai sus, asa cum reusesc si alte femei, cum e Halep”.

Este constienta de efortul si munca pe care trebuie sa le depuna pentru a ajunge la nivel mare, atat pe plan sportiv, cat si pe altele, cum ar fi cel profesional. Ajunsa la 40 de ani, Cristina Toma Palic este merchandiser intr-un supermarket din Bucuresti, promovand produsele unei companii care confectioneaza jucarii pentru copii. Insa va urma o schimbare pe plan profesional, intrucat tocmai ce a terminat scoala de antrenori de atletism, la Bucuresti, iar pana la a ajunge profesor de sport mai are nevoie de un modul de pedagogie. Si, daca tot a venit vorba de planuri de viitor, alergatoarea nascuta la Iasi spune ca la anul vrea sa participe la editia inaugurala de 100 de kilometri feminin, tot la Tryavna.

„Mișcarea înseamnă viață”

Ne-a dezvaluit ca a cazut de doua ori anul acesta, in cei 76 de kilometri de la Tryavna, insa nu a stat sa se planga nicio clipa, ci s-a ridicat, s-a scuturat si a luat-o la goana sa-si indeplineasca visul! Ce lectie de viata poate fi aceasta aparent banala intamplare, nu-i asa? Alearga de fiecare data cu gandul la cineva foarte important, care i-a aratat ce inseamna sportul, care a dus-o la competitii si a lasat-o sa simta vibratiile pozitive date de intreceri – tatăl său. Trebuie sa se uite in sus, insa, la cer, intrucat el a trecut in nefiinta, fiind fost boxer.

„Miscarea inseamna viata si in tara asta, cu atatia copii si adulti cu probleme, ii indemn pe toti sa faca sport, chiar daca nu alearga, doar sa faca ceva”, a ținut să încheie Cristina Toma Palic, adresandu-le un indemn celor care aleg calea mai usoara, insa care de foarte putine ori duce la succes.

Tot pe aimx.ro puteti citi ce ambitii are la 62 de ani prima campioana olimpica la maraton, AICI!!!

Autor: Dan Oancia.