10 ani de „Prima Evadare”. 2500 de concurenti vor pedala intre Bucuresti si Snagov

0
1394

„Prima Evadare” este cel mai mare maraton de cross-country (Point to Point), din estul Europei. Traseul are 55 de kilometri si uneste Bucurestiul de Snagov. Organizatorii asteapta 2500 de concurenti. Startul are loc sambata la ora 10, in Baneasa, de langa Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. 20 de tari au reprezentanti. Cel mai numeros grup extern vine din Bulgaria: 45 de rideri.

Prima Evadare”, un concurs „inventat” in urma cu 10 ani. Traseul trece pe langa multe obiective istorice

Prima EvadareDaniel Sardan a avut ideea infiintarii acestui concurs. La prima editie au venit 600 de participanti, iar traseul a ramas in mare parte acelasi. „Vorbim de o „Evadare”, pentru ca efectiv pleci dintre blocuri, din oras, direct in natura. Si in al doilea rand „evadare” este termenul folosit in ciclism atunci cand un sportiv se desprinde de pluton. Sunt 55 de kilometri intre Bucuresti si Snagov, prin padurea Baneasa, codrii Vlasiei…Traseul trece pe la conacul lui Mauriciu Blank, unul dintre primii bancheri ai Romaniei, pe la Palatul Ghica sau printr-unul din cele 18 forturi din centura de fortificatii a capitalei”, a detaliat pentru aimx.ro Daniel Sardan. 

400 de oameni au participat la traditionala recunoastere a traseului. Organizatorii si-au propus ca toti cei 55 de kilometri sa poata fi parcursi in orice moment al anului. De aceea inaintea fiecarei editii drumurile sunt nivelate, imbunatatite sau chiar pietruite.

 Recordul de participare la „Prima Evadare” a fost de 3000 de concurenti

  „Toate tipurile de oameni vin la „Prima Evadare”. De la ELITE, cei mai buni, la unele persoane care au transformat acest sport intr-un stil de viata. Sunt multi care nu s-au mai dat cu bicicleta din copilarie si au redescoperit placerea la acest concurs” a mai precizat Daniel Sardan.

Cel mai tanar concurent care a ajuns la finish-ul competitiei are 6 ani, iar cel mai varstnic participant 74.

DESPRE PRIMA EVADARE:                                 Prima Evadare

  • premii de peste 8.000 de euro;
  • premiul câştigătorului: 1.800 de lei;
  • fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6 500 de lei;
  • categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Open, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani);
  • puncte de alimentare (4)
  • spalatorie de biciclete şi aparate de curaţat biciclete Karcher – 20;
  • 3 echipaje de urgenţa;
  • 11 echipaje de poliţie;
  • 260 de voluntari

Organizatorii au fondat si una dintre cele mai puternice echipe de MTB din Romania: NoMad Merida. Patrick Pescaru este campion balcanic de cadeti. Suzzane Hilbert si Kelemen Arpad sunt campioni nationali atat la XCM ( Cross Country Marathon), cat si la XCO ( Cross Country Olympic). Cei doi sunt si castigatorii Cupei Romaniei.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Cristian Vasile