Proiect de mai Avram Iancu e umar la umar cu Tiron! Inot pentru Romania.

646
Proiect de mai Avram Iancu e umar la umar cu Tiron! Inot pentru Romania.

Proiect de mai Avram Iancu si basarabeanul Ion Lazarenco Tiron vor demara luna viitoare un proiect dedicat Centenarului Unirii. 25 mai este ziua aleasa pentru cei doi performeri pentru inot pe distanta de 100 de kilometri pe raul Prut. Startul va fi de la ora 10, iar Tiron si Iancu se vor lansa din zona localitatilor Oancea/Cahul. 

Proiect de mai Avram Iancu si Tiron au denumit misiunea “Umar la umar pentru o istorie comuna”.

Anuntul a fost facut in premiera, in Vrancea, la scoala din Pufesti. Nicolae Damian, directorul scolii a fost unul dintre organizatorii acestui simpozion. Iancu si Tiron au vorbit despre experientele traite in cadrul unui simpozion dedicat Zilei Pamantului.

Tiron a strabatut cele sapte stramtori incluse in provocarea Ocean’s Seven. Ion Lazarenco Tiron si Avram Iancu s-au intalnit in 2014, la Dover.
Ion si Avram au reusit in campanii distincte sa traverseze Canalul Manecii.

Proiect de mai Avram Iancu a marturisit cine a avut aceasta idee.

“Umar la umar pentru o istorie comuna”, a fost ideea lui Ion partenerul sau, care a traversat inot si raul Nistru. Tiron a parcurs 235 km. timp de noua zile, in cadrul Maratonului „Nistru – uneste Moldova”.

Avram Iancu este de neoprit dupa ce a inotat pe tot parcursul fluviului Dunarea, 2.858 de km. A strabatut zece tari. Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Avram Iancu mai are in plan sa traverseze fluviul Mississippi, de la izvoare la varsare. Proiect prezentat de AIMX.

Ion Lazarenco Tiron a traversat in 2014 Gibraltarul-14 km si Canalul Manecii-34 km. In 2016 pe lista reusitelor au fost Canalul Catalina-34 km si Canalul Molokai-44 km. Anul trecut Tiron a  bifat Canalul de Nord-34 km.

Tiron a plecat din Republica Moldova in 1996. A fost in Cehia, Germania, apoi in Belgia si s-a stabilit in Irlanda.

Autor: Ovidiu Pețenghea