Reactii de pe Cerro Torre. Vlad Capusan si Zsolt Torok se intorc spre casa triumfatori

920
Reactii de pe Cerro Torre. Vlad Capusan si Zsolt Torok se intorc spre casa triumfatori

Reactii de pe Cerro Torre dupa o misiune indeplinita cu succes de Vlad Capusan si Zsolt Torok.

Dupa aproape trei saptamani de vreme instabila, Vlad si Zsolt au avut fereastra mult asteptata, de cateva zile de vreme buna.

„Sa ne auzim cu bine de pe varf! Domnul e cu noi” a fost ultimul mesaj inainte ca reprezentantii Romaniei sa inceapa misiunea.

Reactii de pe Cerro Torre a oferit Vlad Capusan dupa ce au ajuns pe varf. Clujeanul a povestit cum a inceput escaladarea inceputa pe 24 ianuarie.

„A fost ziua cand am reusit sa ajungem la baza traseului Ragni sub Col de la Esperantza. Am parcurs  peste 35km din Chalten. Partea Chiliana a masivului Torre cu ghetarul Concordia seamana mai degraba cu o zona Artica intesata de ghetari pe sute de km.”

Vantul care a batut cu peste 100 km. la ora a fost un obstacol nemilos pentru Vlad si Zsolt.

„Din cauza vantului si a ninsorilor abundente, am fost blocati in Niponino pentru o zi! Am fost nevoiti sa gandim o noua strategie pentru a recupera timpul pierdut.
Traseul din Niponino pana in Valea Los Altares seamana cu un labirint vertical printre seracuri( turnuri de gheata, rezultate din intersectarea crapaturilor din cuprinsul ghetarilor). Desi lumina soarelui e cel mai bun ghid pentru a traversa ghetarul, poate fi si cel mai periculos inamic dupa incalzirea de peste zi.”

Pana au reusit sa prinda fereastra de vreme buna pentru misiunea Cerro Torre, Vlad si Zsolt au marcat o noua premiera pentru Romania.

” In 22-23 ianuarie era programata fereastra de vreme buna pentru Cerro Torre.  Pana atunci am reusit ascensiunea varfului Cerro Adela Sur pe o ruta noua. Vlad Capusan 

„A fost o ascensiune care, desi nu ma gandeam, va ramane una din cele mai intense si dure amintiri si totodata o lectie de viata. Cerro Adela are doar 2860 m. Un pic mai mult decat Moldoveanu, insa pot spune fara exagerare ca intr-un astfel de munte am facut o ascensiune in stil Himalayan .Zsolt Torok