RED BULL X-ALPS: „Legenda Toma Coconea a parcurs cea mai lunga distanta in mers, 914 kilometri”

850
Christian Maurer (SUI1) flies during the Red Bull X-Alps above Monaco, Monte Carlo on July 13, 2017.

    Doar doi concurenti, din 31 au fost declarati finisheri la Red Bull X-ALPS. Austriacul Guschlbauer a fost marele ghinionist: se afla la doar 5 kilometri de finish-ul de la Monaco atunci cand a expirat timpul. Elvetianul Christian Maurer, „vulturul”, a castigat pentru a cincea oara consecutiv competitia. Romanul Toma Coconea, singurul participant la toate cele 8 editii, a parcurs cea mai lunga distanta in mers: 914 kilometri.·        

Ulrich Grill, co-fondator Red Bull X-ALPS: ” A fost cea mai grea editie din istorie”

     Cea de a opta ediție a uneia dintre cele mai dificile competiții de anduranță din lume, Red Bull X-Alps, s-a incheiat saptamana trecuta. 31 de sportivi selectați din 20 de țări au luat startul la Salzburg într-o cursă care avea să le testeze limitele: 1,138 kilometri in linie dreapta. Concursul presupune traversarea Alpilor până la Monaco: in mers sau cu parapanta. Trebuiau atinse 7 check point-uri din șapte țări.

      Doar doi au ajuns la start: incredibilul elvetian Maurer si francezul Outters. „Vulturul” din Elvetia a zburat fantastic si a oprit cronometrul dupa 10 zile si 23 de ore. A pasit pe salteaua de la Monaco si a castigat pentru a cincea oara consecutiv competitia. Francezul Outters, debutant la Red Bull X-ALPS, a terminat pe doi dupa 11 zile si o ora. S-a repetat situatia din 2011 cand la Monaco au ajuns tot doi concurenti: Maurer si Coconea.

     Pentru toți ceilalți atleți, competiția s-a încheiat la 24 de ore după ce câștigătorul a ajuns la Monaco. Romanul Toma Coconea, singurul sportiv care a participat la toate edițiile, se afla pe locul 11, la 271 km distanță de finish..

“A fost o cursă solicitantă, cu multe momente cheie în care deciziile au făcut diferența. Am început competiția în forță, însă alți atleți au ales alte rute care le-au fost mai favorabile pentru zbor. Eu am încercat să recuperez, însă totul ține de moment. Noua regulă cu oprirea cursei după 24 de ore, nu 48 cum a fost în anii precedenți, a pus și mai multă presiune pe noi. Oricum, m-am bucurat de cursă, de coechipieri și am fost mândru că am pus steagul României încă un an pe harta celei mai dificile competiții de anduranță din lume”, – Toma Coconea.

Directorul si co-fondatorul Red Bull X-Alps, Ulrich Grill a declarat la final: „A fost o editie incredibila, poate cea mai grea din istorie. Traseul a fost mai lung, iar din cauza vremii extreme sportivii au trebuit sa urce distante impresionante in loc sa zboare”. 

Toma Coconea a fost liderul absolut. Organizatorii l-au numit „alergatorul legenda din Romania”. Coconea a parcurs pe jos 914 kilometri cu 142 de kilometri mai mult decat francezul Outters.

 

Guschlbauer