Retezat…, de neratat! 72 de ore aveti la dispozitie pentru a ocupa cele 1200 de locuri.

842

   Retezat SkyRace Intersport este concursul care atrage ca un magnet. 1200 de locuri pun „la bataie” organizatorii pentru editia a saptea. Sunt impartite pe 3 curse. Concursul s-a dezvoltat intr-un ritm ametitor. In 2012 s-a pornit cu 100 de concurenti.”Ultimele 3 editii au fost de vis”,spune Lucian Al Marii, organizator. Retezat Sky Race va avea loc pe 16 iunie 2018.

3 zile au la dispozitie iubitorii alergarii montane din Romania pentru a se inscrie la Retezat Sky Race. Inscrierea se face aici, de marti seara la ora 00.00. Dead line-ul este pe 12 ianuarie, la miezul noptii. Organizatorii garanteaza ca va fi o editie memorabila:atat pe traseu, cat si la petrecerea de dupa. Regina curselor este Custura: 28 de kilometri cu 2300 de metri diferenta de nivel. Timpul limita pentru a ajunge la finish este de 8 ore. Recordul traseului a fost stabilit de Ionut Zinca: 3 ore si 3 minute.

„Retezat Sky Race Intersport este un concurs foarte greu. Traseele Custura si Buta se adreseaza celor foarte buni. Sunt cu portiuni de creasta dificile, pe vreme rea se aluneca. Trebuie sa stii in ce te bagi.Ultimele 3 editii au aratat ca un concurs de afara.”– Lucian Al Marii pentru aimx.ro

Ultramaratonistul Radu Milea a participat la doua editii ca alergator. La celelalte s-a rezumat doar a se implica in organizare:„De la 70 de oameni s-a ajuns la una din cele mai mari curse din zona asta de Europa. Numai noi din spate stim cata munca e. Realitatea este ca fara baietii din Valea Jiului concursul asta nu ar fi fost asa.”  

Pentru Denisa Dragomir Retezat Sky Race a fost poarta catre lumea skyrunningului:„Am participat o singura data. In 2014. Am câștigat si am facut record: 3 ore si 48 de minute, record care inca mai este „in picioare”. A fost prima mea cursa de skyrunning. A fost istovitoare. Nu se mai termina. Mereu va purta un loc special in inima mea”, a spus pentru aimx.ro Denisa Dragomir.

  O familie din Magura detine monopolul asupra Retezat Sky Race. Din cele 7 editii, 4 au fost castigate de verii Viorel Palici si Constantin Pepene. Fiecare are cate doua titluri.

Ultramaratonistul David Iancu este luat mereu prin surprindere de Retezat SkyRace: „Este primul meu concurs de alergare montana la care am participat. Va ramane mereu special pentru mine. In 2014 alergasem 2 maratoane de plat si cand am vazut profilul traseului am zis ca e imposibil sa fac mai mult de 4 ore. Ei bine, am ajuns la 2 dimineata la Cheile Butii. De emotii n-am putut dormi toata noaptea. In loc de 4 ore cat credeam eu ca voi face am facut 6 ore si ceva. Am terminat cu lacrimi in ochi”, a rememorat David pentru aimx.ro

Concursul a adus dueluri aprige de-a lungul timpului: Ionut Zinca- Zaid Aid Malek ( Maroc) sau Viorel Palici- Gyorgy Szabolcs. „Mi-a placut mult cursa din 2017. Am avut concurenta si am stiut cum sa fac procedez pe tot parcursul traseului”,a subliniat Viorel Palici.

Szabi este fermecat de peisaj.„Toate urcarile pe Custura sunt mereu cu emotii in privinta privelistii (CARE MEREU SE SCHIMBA, DE LA AN LA AN), care te asteapta odata ajuns in creasta si pe urma pe varf. Mereu savurez privelistea peste lacurile glaciare si salbaticul Retezat care se ascunde dupa Custura.”- Gyorgy Szabolcs pentru aimx.ro

 In 2013 a fost pentru prima si ultima data cand in cadrul Retezat Sky Race Intersport s-a organizat o proba de duatlon: alergare si bicicleta. 

NOUTATI 2018 RETEZAT SKYRACE INTERSPORT:

Vor fi categorii de varsta si la traseul Buta. Se va acorda un premiu financiar pentru primul alergator care ajunge la podul peste Jiu/traseul Custura. Castigatorii de la Open General nu vor mai fi premiati si la categorie. aimx.ro va fi prezent la eveniment si va va tine la curent cu tot ceea se intampla.

Credit Photo: fisheye.ro, Kamy