Robert Hajnal: „Rezultatul de la Mondial poate fi imbunatatit. E kilometrul 0 pentru mine”

0
1056

 5 zile au trecut de cand Robert Hajnal trecea linia de sosire a Campionatului Mondial de Ultramaraton Montan, Penyagolosa, Spania. Inca nu si-a revenit total dupa efortul depus. Un efort continuu de 9 ore, 25 de minute si 43 de secunde. Un efort care i-a adus locul 15 in lume. aimx.ro a vorbit cu alergatorul despre importanta rezultatului, cursa, incarcatura emotionala si persoanele carora tine sa le multumeasca. 

Robert Hajnal considera Campionatul Mondial cel mai corect barometru in privinta evaluarii valorii sale din acest moment

Robert Hajnal Mondialaimx.ro: Ce reprezinta pentru tine locul 15 in lume?

Robert Hajnal: Este un inceput de unde pot sa imbunatatesc. Stiu care este nivelul meu in acest moment. Este kilometrul 0 pentru mine. Consider ca Mondialul este cel mai corect barometru pentru a-mi evalua nivelul mea in acest moment. Am mai participat la concursuri cu sportivi foarte valorosi, dar s-a intamplat ca unii sa abandoneze. Aici rata de abandon a alergatorilor importanti a fost una mica.

aimx.ro: A mers totul cum ai vrut in cursa?

Robert Hajnal: 90 la suta, da! Mai aveam nevoie de 3 geluri pe final. Nu le-am luat cu mine de la kilometrul 50. Nu am accelerat in partea a doua cum am vrut si cat de tare as fi vrut in ciuda faptului ca am recuperat tot timpul pozitii in clasament.

aimx.ro: Ai avut emotii in plus inaintea acestui Mondial fata de alte competitii la care ai participat?

Robert Hajnal: Da si nu. Am avut emotii pentru ca mi-am dorit un rezultat foarte bun. Am avut emotii pentru ca am facut o pregatire buna. In momentul insa in care mi-am facut planul pe foaie si cand am detinut controlul detaliilor, emotiile au disparut. La start era doar un alt concurs, chiar daca era vorba de Mondial.

„Este intr-adevar o chestie foarte tare sa alergi in compania celor mai valorosi ultramaratonisti. Am simtit o mica victorie cand l-am depasit pe la kilometrul 70 pe Sylvain Court ( Franta, fost campion mondial) sau pe Tom Owen ( Marea Britanie). Nu m-am bucurat atat de tare pe cat imi doream. Altadata eram super entuziasmat. Pana la urma este normal sa mai depasesti oameni. La randul meu si eu am fost depasit de alti alergatori. Chiar alergam cu un neamt pe care nu-l stiam. Ma uitam la numarul lui de pe tricou sa vad daca este mai mare sau mai mic decat al meu. Avea numar mai mare (ceea ce insemna ca era mai slab cotat ca mine) si chiar imi spuneam in gand „uite,s-a pregatit mai bine decat Tine””. – Robert Hajnal pentru aimx.ro

Robert Hajnal: ” A fost o incarcatura emotionala si psihologica destul de mare”

Robert Hajnal Mondialaimx.ro: Ce ai simtit cand ai trecut linia de sosire?

Robert Hajnal: M-am bucurat ca s-a incheiat. Pe langa efortul fizic a fost si o incarcatura emotionala si psihologica, o tensiune inaintea concursului. Trebuia sa fim atenti la fiecare detaliu…M-am simtit si putin eliberat. Chiar daca in saptamana de dinainte nu am alergat, eram obosit…Si nu cred ca era vorba doar de o oboseala fizica, ci si psihica.

aimx.ro: Cum evaluezi locul 12 la echipe?

Robert Hajnal: Cred ca poate fi foarte bine imbunatatit. Este clar ca am plecat cu 50 la sute sanse. Toate echipele care au fost in fata au avut 6 alergatori. Noi am fost doar 3. Am scos maximum din asta. Este o baza insa de unde putem pleca. Poate data viitoare se va face o selectie mai „stufoasa”, vom avea un cantonament centralizat impreuna…

aimx.ro: Asteptai de la Federatie o implicare mai mare, eventual sa va suporte o parte din cheltuieli?

Robert Hajnal: Chiar am vazut cu Radu Milea un documentar „de ce kenyenii sunt asa buni”?. Pentru ca se pune presiune pe ei sa obtina rezultate. Daca Federatia ne oferea resurse exista si o presiune pentru un obiectiv. Pe noi ne-ar fi ajutat presiunea obiectivului. Presiunea iti creste sansele in privinta unui rezultat bun. Poate nu neaparat cu bani, dar mai degranba ne trimiteau 6 sportivi aici. Si atunci si obiectivul pe echipe era intre primele 6.

aimx.ro : Cui doresti sa ii multumesti ?

Robert Hajnal: In primul rand mamei mele… Le multumesc romanilor din Castellon, Casian Oprea si Andreeea Gulei. De cand am ajuns acolo au venit la gara si s-au implicat foarte mult si am tinut legatura. Ii multumesc lui Radu ca am stat atata timp impreuna, ca a gatit in fiecare seara, mai mult ca mine, desi si mie imi place sa gatesc. Ii multumesc lui Andrei Tale, celor care ne-au incurajat de acasa si chiar si Federatiei pentru ca ne-a oferit aceasta posibilitate. A fost o premiera pentru Romania si sunt convins ca si din partea lor vor fi imbunatatiri.

aimx.ro a „gazduit” in timpul Mondialului un dialog emotionant, de la distanta, mama – fiu. Se intampla in momentul unui up-date cu clasamentul, a Robert ocupa pozitia a 19-a. Il redam, mai jos:

Hai, Robi! Esti cel mai bun!

Mama, la cursa asta au fost alti 14 mai buni. Da, stiu, ca pentru tine sunt cel mai bun 🙂

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Gabriel Boia