Rusia va putea trimite doar zece sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo

124

Rusia va putea trimite doar zece sportivi, sub steag neutru, la Jocurile Olimpice programate în acest an, la Tokyo. Niciun sportiv nu poate concura sub drapel rus din cauza sistemului de dopaj în masă descoperit în această ţară.

Rusia, amendată cu zece milioane de dolari

World Athletics a anunţat că Federaţia Rusă de Atletism a fost amendată cu 10 milioane de dolari pentru încălcarea regulilor antidoping, în timp ce Consiliul WA a limitat la zece numărul atleţilor ruşi eligibili pentru a participa sub steag neutru la JO 2020 de la Tokyo.

Federaţia Rusă de Atletism a fost suspendată în 2015 după ce un raport comandat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a dezvăluit un sistem de dopaj în masă la sportivii din această ţară.

Rusia trebuie să plătească jumătate din amendă până pe 1 iulie 2020,. Dacă nu va face acest lucru, nu va mai putea trimite niciun sportiv la Tokyo.

Restul amenzii, de cinci milioane dolari, a fost suspendată pe o perioadă de doi ani. Aceasta se va activa dacă Federaţia Rusă de Atletism va comite o nouă infracţiune în materie de reguli antidoping sau nu va face progrese semnificative în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de reintegrare în World Athletics.

În noiembrie 2019, WA a îngheţat procesul prin care atleţii ruşi neprinşi dopaţi puteau să participe la JO ca sportivi neutri, după ce Federaţia din Rusia a fost acuzată că a furnizat documente false.

Acestea i-au permis lui Daniil Lysenko, vicecampion mondial la săritura în înălţime, să scape de o posibilă sancţiune, din cauză că nu a fost localizat la controalele inopinate.

După deciziile din noiembrie, Rusia are conducători noi la Ministerul Sporturilor şi Federaţia de Atletism. Oleg Matytsin este în prezent noul Ministru al Sporturilor, iar politicianul Evgeny Yurchenko conduce RUSAF.

Pe AIMX puteţi vedea AICI şi ce performanţe au făcut românii la Europenele de tenis de masă Under 21.

Credit foto: nationthailand.com