sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăALERGARESibianul Dani Cruciat a castigat un "24 de ore",dur, pe trail, in...

Sibianul Dani Cruciat a castigat un „24 de ore”,dur, pe trail, in Germania

Dani Alexandru Cruciat, 40 de ani, s-a impus in concursul de 24 de ore de alergare Rothenberg Repeat 2023. Comeptitia se tine anual in Bavaria, in apropiere de Nuremberg, alternativ, 12 ore, respectiv 24 de ore. „Am reusit sa stau „in picioare” toata perioada, cu exceptia timpului alocat alimentarii. Increderea capatata dupa acest ultra cred ca e cel mai mare castig, increderea ca pot sa rezist atat de mult in concurs” a declarat pentru aimx.ro Alexandru Cruciat.

„Frig, zapada, viscol si noroi. Conditii dure mai ales pe timp de zi” – Dani Alexandru Cruciat

Faptul ca te nasti in Sibiu pare sa vina „la pachet” cu placerea de a merge pe munte. Asa a inceput si pentru Dani Alexandru Cruciat tentatia de a „gusta” din competitiile de alergare montana.

„Am inceput sa alerg prin 2010. Pana atunci faceam hiking. Participam la una, maxim doua competitii de alergare pe an. Am inceput sa alerg ca sa pot sa merg mai repede pe munte, in drumetii, si mi-am dat seama ca-i fain si devin mult mai eficient pe munte. Din 2015 am inceput sa alerg mai sistematic, iar doi ani mai tarziu si la evenimente ultra. Nu am prea mare experienta, dar lucrurile incep sa se clarifice… ” detaliaza Dani pentru aimx.ro.

Parcurgerea Crestei Fagarasilor in 16 ore si jumatate, locul 5 la preselectia pentru Mondialele de Ultra, in cadrul concursului Urme pe Play, castigarea ultramaratonului Apuseni Ultra sau TOP 10 in cadrul Julien Alps by UTMB (100 de kilometri) sunt cateva dintre bornele parcurse de alergatorul sibian.

Dani Cruciat pe traseul „Urme pe Play”

„Cea mai lunga, ca timp, si mai faina cursa de ultra pe care am alergat-o a fost insa Tot Dret, o cursa de 140 de kilometri, din cadrul Tor des Geants. O cursa cu 11 mii de metri diferenta de nivel pe care am terminat-o in aproximativ 30 de ore.”

Ultra cu doar 22 de oameni la start, „low profile”, pregatire pentru UTMB

„In Germania a fost vorba de o cursa de 24 de ore, cu 22 de oameni la start si un traseu – bucla, de 3 km, cu 200 de metri diferenta de nivel. Am reusit 46 de ture, adica 141,9 km si 9200 de metri diferenta de nivel. Daca in privinta concurentei au fost oameni puternici la start, dar nu performeri sau ultramaratonisti cu rezultate importante, conditiile meteo au fost dure: frig, zapada si viscol, noroi, mult noroi, iar noaptea temperaturile scadeau pana la -3 grade” povesteste Dani Cruciat experienta Rothenberg Repeat 2023.

O parte din traseul Rothenberg Repeat 2023

Dani Cruciat s-a duelat pana aproape de final cu un alergator mexican care incepuse sa recupereze din ecart.

„A recuperat vreo 3 ture, dar nu a mai avut timp sa schimbe clasamentul. A fost un concurs extrem de dificil. Am iesit destul de rupti si distrusi: coborari abrupte, fara echipa de suport, mai mult decat un simplu antrenament greu…Obiectivul a fost sa stau cat mai mult in picioare. Se pare ca pot sa sufar. Nu m-am simtit destul de bine fizic. Muschii au cedat destul de repede, dar mental am ramas puternic. Obiectivul pe 2024 ar fi calificarea la UTMB unde sa reusesc un timp de 23-24 de ore” a mai punctat Dani.

Dani Alexandru Cruciat este pregatit de Bogdan Adrian Mihai si face parte din clubul Vertical Sport, precum si din echipele de organizare ale mai multor competitii de alergare montana.

Pe aimx.ro poti citi si primele reactii ale biatlonistului George Coltea dupa rezultatul de exceptie din Cupa Mondiala, aici.

Autor: Vlad Lucian Arhire

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE