„Spartan Race” vine la Poiana Brasov si Cluj-Napoca in 2019. Competitia atrage milioane de concurenti

0
1626

Spartan Race se organizeaza la Poiana Brasov si Cluj-Napoca in 2019. Concursul extrem prinde din ce in ce mai mult teren in Romania. La prima editie, in 2018, au fost prezenti 2600 de participanti din 25 de tari. Viorel Palici a fost castigatorul la profesionisti. aimx.ro a vorbit cu Lorand Ilyes, omul care a adus acest brand in tara noastra. Lorand este alergator montan din „scoala veche”. A fost „virusat” in 2008, la Maraton Piatra Craiului. In ceea ce priveste cursele spartan: are 15 participari, inclusiv o prezenta la Campionatul European. In interviul urmator aflati informatii importante despre Spartan Race.

Poiana Brasov 3-4 august si Cluj-Napoca, 19 octombrie sunt datele de desfasurare ale curselor Spartan in Romania

aimx.ro: Ce te-a convins sa te implici in organizarea unui astfel de eveniment?

Lorand Ilyes (foto): Povestea a inceput in 2016 cand m-au contactat reprezentantii brandului spartan din Europa Centrala. Va marturisesc, ca in prima faza, pana nu am cunoscut mai profund, din interior, stilul de viata Spartan ca si participant, nu am fost foarte atras de acesta. Am crezut din materialele video ca este vorba mai mult de un show, de un nou trend global. Vin participantii, se tavalesc prin noroi de dragul pozelor mai spectaculoase si apoi le posteaza pe facebook. Dupa ce am participat la prima cursa mi-am schimbat parerea. Am redescoperit intr-un fel latura aventuroasa a lucrurilor. Trebuie sa rezolvi pe moment situatiile intampinate. Trebuie sa fii dechis in fata provocarilor necunoscute. Trebuie sa iei decizii corecte intr-o fractiune de secunda. Trebuie sa fii istet, antrenat, atat fizic cat si psichic. O cursa de acest gen te tine pe tot parcursul in priza. Daca ai un moment de slabiciune esti taxat imediat. 

Timp de aproape doi ani m-am implicat in evenimentele Spartan din tarile vecine. Am cunoscut mai bine procesele de organizare, oamenii, comunitatea si am ramas uimit de mediul acesta pozitiv. Am ramas uimit de oamenii care depuneau mari eforturi „concurand” cu ei insine, cu propriile limite, de oamenii care ii incurajau pe cei care se aflau in dificultate, de oamenii bine claditi fizic plangand de epuizare, de bucurie si extaz la finish, de oamenii care spuneau dupa un esec ca de acum incolo se pregatesc mai bine si mai mult, de oamenii care participau cu diferite dizabilitati, si chiar mai mult de atat, motivand pe altii sa mearga mai departe. Am avut niste trairi foarte emotionante in decursul celor doi ani, pe baza caruia am devenit ferm convins ca acest spirit trebuie adus in Romania. Asa am acceptat sa fiu promotorul miscarii in tara.

„90 la suta din concurentii spartan se intorc”

aimx.ro : Ajungi “viu” la final?

Eu spun ca mai mult decat viu. Majoritatea participantilor devin mult mai motivati, mult mai increzatori in propriile capacitati, capata o alta perspectiva asupra obstacolelor intampinate. Aceasta atitudine le afecteaza pozitiv viata de zi cu zi. Nu este intamplator faptul ca 90 % dintre cei care participa prima data la o cursa Spartan revin si a doua oara. Acest stil de viata este urmat de zeci de milioane de persoane din mai mult de 40 de tari! In mai putin de 10 ani Spartan a devenit unul dintre cele mai mari branduri de lifestyle pa plan global.

aimx.ro: Cui ii este recomandat sa participe?

Spartan Race Poiana Brasov Cluj NapocaOricine poate participa la cursele Spartan: copii si adulti, indiferent de varsta sau pregatire fizica actuala. Cursele sunt concepute astfel incat oricine isi poate depasi propriile limite. Indiferent ca sunt incepatori sau sportivi profesionisti. Cursa cea mai scurta este Sprint, cu o dificultate redusa, care are o distanta intre 5-8 km. Apoi vine cursa Super, cu o dificultate medie si o lungime intre 13 si15 km. Urmeaza Beast-ul, cu o dificultate mai mare si o lungime intre 20-25 km. Acestea sunt cursele de baza care se organizeaza anul acesta in Poiana Brasov, pe 3-4 august  si Cluj-Napoca, pe 19 octombrie. Copii au posiblitatea de a participa la ambele evenimente pe trasee special amenajate pentru ei. Au o lungime intre 1 si 3 km, in diferite categorii de varsta. Peste aceste curse de baza mai exista alte curse extreme de 50 km  sau curse pe echipe de 6,12,24 de ore.

Lorand Ilyes este omul care gandeste traseele pentru Romania: „In 2018, evenimentul din Poiana Brasov a fost cel mai apreciat la nivel global”

Traseele sunt gandite de mine, pe baza unor reguli specifice Spartan,dar si pe baza caracteristicilor zonei. Obstacolele sunt transportate din Slovacia si amplasate de catre o echipa de specialisti. Lucrarile de amplasare ale obstacolelor incep cu o saptamana inaintea cursei. Acestea nu sunt publice si putem face modificari si in ultimul moment. Anul trecut am reusit sa cream trasee spectaculoase in Poiana Brasov. Evenimentul a fost foarte apreciat, in special de participantii  experimentati . Pe baza evaluarii de dupa concurs, concurentii au spus ca traseele din Poiana Brasov au fost cele mai spectaculoase si bine concepute technic la care au participat pana acum.

aimx.ro: Care e cel mai dificil obstacol in opinia ta?

Obstacolele technice sunt cele mai dificile. Multe dintre ele sunt puse aproape de finalul cursei. Atunci este deja epuizat atat fizic cat si mental. La aceste obstacole trebuie sa ai o concentrare mare. De exemplu, obstacolul Balance si Z Wall, unde trebuie sa ai abilitati de echilibru sau aruncarea cu sulita (Spear Throw), care presupune o concentrare maxima. Si cei mai experimentati sportivi au adesea probleme la aceste obstacole. De foarte multe ori podiumul se decide in ultimele momente. Acest sport nu numai fizic poate fi dificil, este si un joc al mintii.

Conceptul SPARTAN nu ofera amanunte concurentilor despre traseu: „You’ll know at the finish line”

aimx.ro: Cum a fost primit concursul in Romania? Exista locuri unde oamenii se antreneaza special pentru Spartan Race? 

Primul concurs din Romania a avut loc anul trecut in Poiana Brasov. A fost un real succes pentru toata lumea. Au fost aproximativ 2.600 de participanti din 25 de tari. Iar foarte multi romani plecati in alte tari precum Australia, SUA, Qatar, Kuwait,  Germania,  Norvegia, Finlanda, etc. au revenit entuziasmati in Romania pentru acest eveniment. Putem spune ca acest stil de viata ne leaga pe toţi!

Spartanii isi desfasoara activitatile lor in comunitati speciale unde se poate alatura oricine. Sunt denumite Spartan Training Groupuri. In Romania sunt 16 astfel de gupuri. Membrii lor se antreneaza impreuna saptamanal.

Astfel de Training Groupuri sunt in oraşele: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Deva, Constanţa, Galaţi, Buzău, Arad, Slatina, Dej, Oradea, Târgu Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc.

aimx.ro: Ca sa participi la Spartan Race trebuie sa fii : 1. Curajos 2. Inconstient 3. Pregatit fizic?

Spartan Race Poiana Brasov Cluj NapocaDin punctul meu de vedere trebuie sa ai cate putin din toate aceste caracteristici, chiar mai mult. A fi deschis mental in fata provocarilor este esential ca sa parcurgi orice traseu Spartan. Dupa aceea realizezi ca fiecare cursa poate sa fie o lectie de viata, pentru ca de fiecare data te vei intalni cu diferite scenarii pe care trebuie sa le rezolvi. De fiecare data inveti ceva ce poti folosi in viata de zi cu zi.

aimx.ro: Ce ii asteapta pe concurenti pe traseu. Sunt marcate? Exista puncte de alimentare?

Un motto mai vechi Spartan a fost urmatorul:” You’ll know at the finish line”, adica vei afla la linia de sosire. Conceptul este ca participantii sa nu stie prea multe detalii despre ce ii va astepta pe traseu. incercam sa introducem cat mai multe elemente de surpriza in traseu ca sa pastram valorile de baza ale curselor Spartan. Desigur, traseele sunt bine marcate, cu puncte de alimentare, cu voluntari instruiti la fiecare obstacol, ca participantii sa aiba conditiile necesare de a parcurge traseul in siguranta.

aimx.ro: Cati voluntari sunt implicati in organizare si ce misiune au ei?

De obicei avem intre 150-250 de voluntari, in functie de tipul cursei. La fiecare obstacol trebuie sa fie intre 2-8 voluntari. Ei sunt instruiti technic ca sa poata comunica informatii catre participanti privind completarea corecta a obstacolelor. In acelasi timp verifica executarea Burpees-urilor (penalizarea) si completarea obstacolelor conform regulamentului. Voluntarii au si un statut de arbitru in acelasi timp. Instructiunile date de catre voluntari la un anumit obstacol sunt mai presus de regulament. Doar directorul cursei poate reveni asupra unei decizii luata de un voluntar. De obicei la sesizarea concurentilor, si desigur pe baza unor dovezi clare. Majoritatea voluntarilor vin din randul participantilor, deci sunt experimentati. Cunosc foarte bine amadoua perspective (voluntar si participant). Pentru munca lor primesc inscrieri gratuite la o cursa urmatoare. Este un sistem de voluntariat foarte bine gandit, care este benefic atat pentru organizatori cat si pentru voluntari.

Voluntarii sunt sufletul oricarui eveniment, prin atitudinea lor pozitiva cu care pot motiva participantii si tine sub control tot evenimentul. Momentan suntem în perioada de recrutare a voluntarilor pentru Poiana Braşov, deci cei care doresc să cunoasca lumea Spartan, dar nu sunt hotarati inca sa participe, sunt bineveniţi ca voluntari pe 3-4 august completand formularul ACESTA ( https://docs.google.com/forms/d/18JN985ZcL85OD0Y8x1vC0u94ckyBp-SIF1lKrhNDa_s/viewform?fbclid=IwAR0Q3yOgkB7x2qe_IT3v1jYNVAAITbpjnbnQKHLl9e9QT2Rb5X9VDNJg_gQ&edit_requested=true )

Daca vrei sa-ti testezi limitele te poti inscrie la cursele SPARTAN RACE Romania, AICI!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire