Teofil Vlad a ajuns pe Everest! Gina Badescu a urcat la cea mai mare altitudine pentru o alpinista din Romania

1214

Teofil Vlad si Gina Badescu sunt romanii care au reusit performante importante in Himalaya in luna mai. Teofil Vlad a anuntat miercuri dimineata ca a reusit sa atinga varful Everest, 8848 de metri. Gina Badescu a urcat la cea mai mare altitudine atinsa pana acum de o alpinista din Romania: varful Lhotse, 8516 metri. 

Gina Badescu si Teofil Vlad au reusit ascensiunile marti, respectiv miercuri

Teofil Vlad si Gina BadescuAlpinistul Teofil Vlad a anuntat in aceasta dimineata, pe pagina sa de Facebook, ca a reusit ascensiunea pe varful Everest. Teofil Vlad a ajuns la 8848 de metri la ora 11 si 56 de minute. „De acum Teo, ori de cate ori va reveni in Himalaya, se va uita cu alti ochi la punctul acela cel mai inalt … stiind ca pe pamant nu exista un loc mai inalt decat cel pe care tocmai l-a atins. Sunt bucuros si mandru de prietenul meu si ii felicit pe cei care l-au sprijinit” a scris alpinistul Zsolt Torok pe pagina sa de socializare. Zsolt, impreuna su Teofil Vlad si Romica Popa au reusit in octombrie 2018 sa deschida o ruta in premiera spre varful Pumori (7156 metri). 

 In schimb, echipa Horia Colibasanu – Marius Gane – slovacul Peter Hamor a abandonat expeditia spre varful Daulaghiri (8167). Cei trei au incercat sa deschida o ruta noua catre acest varf, pe coasta nord-vestica a masivului, fara oxigen suplimentar ori aport din partea Sherpa.  Cei trei alpinisti s-au oprit din cauza conditiilor meteo dificile, cu vant foarte puternic, furtuni de zapada si temperaturi scazute. Prognoza meteo anunta ca timpul nu se va indrepta nici in urmatoarele 10 zile.

Gina Badescu a reusit prima ascensiune romaneasca a anului la peste 8000m  

Teofil Vlad si Gina BadescuMarti, 21 mai, ora 11:30, Gina Badescu, 46 de ani, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, impreuna cu Justin Ionescu, antrenor de alpinism si escalada, a reusit prima ascensiune romaneasca a anului la peste 8.000m, pe cel mai inalt punct al muntelui Lhotse (8.516 m) din Himalaya, Nepal. Lhotse este parte din masivul Everest, iar varful se afla la granita dintre Tibet, China, si regiunea Kumbu din Nepal a anuntat Federatia Romana de Alpinism si Escalada.

Echipa a atins varful apeland la aportul de oxigen suplimentar, pe ruta clasica. Ascensiunea varfului a inceput in tabara 4, aflata la altitudinea de 7800m, la ora 2 dimineata, si a durat 9 ore si jumatate.

Autor: Vlad Lucian Arhire