Ultra Black Sea: concept unic cu 5 zile de alergare la Mamaia

0
765

Ultra Black Sea este o aparitie noua in peisajul concursurilor de ultramaraton din Romania. Competitia se va desfasura in perioada 15-19 iunie 2022, iar organizatorul Adrian Gemanaru spune ca este un concept care ii apartine in totalitate. Alergatorii vor avea la dispozitie o bucla de 2,5 kilometri intr-una dintre cele mai cunoscute zone ale statiunii Mamaia. La prima editie, de anul viitor, sunt disponibile 125 de locuri.

Ultra Black Sea va propune curse de 25, 50 si 100 de kilometri. Distantele trebuie alergare zilnic, timp de 5 zile

aimx.ro: De unde ideea acestui format ?

Adrian Gemanaru, organizator Ultra Black Sea: Conceptul evenimentului imi apartine in totalitate. Nu l-am gasit niciunde. Era mai simplu poate daca alegeam un concept din cele deja existente de: 48 h, 72 h sau 6 zile, dar asa s-a intamplat si la Autism24h. Putini credeau ca e posibil sa aduni, in echipe, aproape 1.000 de oameni intr-un ultra pe nisip de 24 de ore.

  Simt ca evenimentul propus de mine impune mai multa strategie decat un eveniment de 6 zile, deoarece in fiecare zi ai posibilitate sa observi unde se afla ceilalti participanti si poti sa-ti gandesti cursa zilnic.

Strategia nu inseamna doar alergare, are stricta legatura si cu capacitatea corpului de a se recupera, hidrata sau alimenta intr-un timp relativ scurt pentru a fi cat mai pregatit pentru ziua urmatoare.  

 aimx.ro: Cat curaj iti trebuie sa pornesti un eveniment pe mai multe zile ?

     Un pic de inconstienta exista din partea mea. Recunosc ca am avut o teama ca nu se va inscrie nimeni. A existat o frica ca nu voi gasi doritori sa-si testeze limitele. Un astfel de eveniment este asemeni unui puzzle, trebuie sa potrivesti cat se poate de bine toate piesele pentru a putea oferi o experienta cu adevarat de neuitat participantilor.

   Din punctul meu de vedere calitatea esentiala a unui organizator de astfel de evenimente, este aceea de a darui energie si a motiva participantii pentru a trece mai usor peste oboseala si suferinta acumulata. Sunt in permanenta acolo langa ei pe traseu si am cuvinte de apreciere pentru fiecare.

 aimx.ro: Unde si cum  se desfasoara evenimentul ?

      Locatia evenimentului este clara. Traseul de concurs va fi amenajat, pe asfalt, in zona centrala a Falezei Statiunii Mamaia, pe o bucla de 2.5 km cuprinsa intre Hotel Rex si Telegondola.

Am ales aceasta pozitie deorece o parte a traseului este la umbra si se afla intr-o zona pietonala, fapt ce va aduce destul de multi spectatori la eveniment. Sunt sigur ca foarte multi din cei aflati in vacanta vor incuraja si vor aprecia efortul alergatorilor. Evenimentul fiind deja inclus de autoritatile locale in calendarul sezonului estival 2022.

   Am ales ca si perioada de desfasurare a evenimentului saptamana 15/19 iunie, unde temperatura in aer pe timp de zi  va fi cuprinsa intre 23 / 27 de grade, iar seara va ajunge la 17/18 grade.

    Practic cine parcurge cel mai repede in cele 5 zile, cursa in care este inscris (25, 50, 100 Km), castiga competitia. Participantii au misiunea de a obtine un timp cat mai bun, acesta fiind adaugat la timpul obtinut in zilele anterioare.     

Recordmanul mondial la 24 de ore, Alexander Sorokin, in „carti” pentru a participa la Ultra Black Sea

aimx.ro :Intrebare Ce curse sunt organizate ?

Am gandit 3 curse pe care sa le ofer participantilor in cele 5 zile de competitie.

 Cursa de 25 km, in care se pot inscrie cei vor sa alerge intr-un ritm ridicat sau cei care vor sa petreaca mai mult timp cu familia .

Cursa de 50 de km am gandit-o pentru cei aflati in categoria profesionistilor, a celor cu experienta, a celor ce au capacitatea de a termina zilnic un ultramaraton. Va exista si o ghilotina a timpului limita de 9, fapt ce-i va  motiva sa termine si sa nu abandoneze.

Cursa de 100 de Km, este regina concursului si este daruita doar acelora ce au experienta acestui tip de concurs desfasurat pe mai multe zile. Este provocarea suprema si cu siguranta va aduna povesti de care cei aflati la START isi vor aduce aminte multi ani.

aimx.ro: Cine se afla printre participanti ?

Pe langa prietenii AUTISM24H, vor fi si o serie de invitati speciali, unii dintre cei mai buni alergatori de ultra din Europa. Sunt in discutii pentru participarea chiar a lui Alexander Sorokin, recordmenul mondial la 24 de ore. Estimez un procent de 30% de alergatori straini din numarul total de participanti ce vor veni din cel putin 10/15 tari. Pana acum avem alergatori inscrisi din Polonia, Bulgaria, Franta, Italia, Grecia.

Numarul maxim de locuri disponibile la prima editie va fi de 125, iar pana acum s-au ocupat deja 25 de locuri. 

 aimx.ro: Evenimentul va fi inscris in circuitul international ?

    Evenimentul se afla deja inscris in calendarul competitional IAU Ultramaraton si calendarul DUV Ultramarahon.

    In momentul de fata am sprijinul IAU Ultramarathon pentru a obtine certificarea IAU Label Bronze pentru Ultra Black Sea.

    Practic toti cei prezenti la competitie vor avea posibilitatea sa apara in statisticile internationale cu cel mai bun timp inregistrat in cele 5 zile pentru probele de 50 si 100 de km.

    aimx.ro: Care este taxa de participare si ce se ofera pentru aceasta taxa ?

   Pana la 1 ianuariue 2022 taxa de participare porneste de la 600 de lei pentru cursa de 125 km si ajunge la 800 lei pentru cursa de 500 de km.

    Am pregatit deja medalia de eveniment pe care o va primi fiecare alergator la finalul evenimentului.

   Cei inscrisi vor avea surpriza sa descopere ca tricoul tehnic de concurs este peronalizat cu numele fiecaruia si va avea inscriptionat drapelul si numele tarii ce o reprezinta.

   Vom avea cort de masaj, cort cu gheata, 2 mese calde, hidratare si alimentare pe toata perioada competitiei.

   Vor fi multe surprize la care deja lucrez in momentul de fata. pe care le vom oferi participantilor.

Autor: Vlad Lucian Arhire