Ultramaratonistul pompier Iulian Rotariu a incheiat anul 2018 cu un excelent loc 2 in concursul din Antarctica. Angajatul ISU Botosani si-a stabilit deja urmatoarea provocare. Dubleza distanta pe care era obisnuit sa o alerge in competitiile multiday din cele mai aride locuri ale planetei. Romanul va participa in luna mai la ultramaratonul din „inima” Australiei: „The Track”. Va avea de parcurs 522 de kilometri in 9 etape. Intr-un interviu pentru TVR Iasi alergatorul a facut declaratii emotionante despre cauza pentru care alearga, momentul care l-a „impins” spre alergare si meseria sa de pompier.
Iulian Rotariu: „Cand sunt in competitie simt ca in inima mea bat inimile multor romani si ale tuturor pompierilor”
Este unul dintre cei mai cunoscuti pompieri din Romania. Nu atat misiunile sale zilnice l-au facut cunoscut, ci pasiunea sa pentru alergare. Iulian Rotariu a ales sa participe in competitii de anduranta dure: ultramaratoane multiday in deserturile lumii. Dezvaluie si cum a inceput totul:„Cand eram mic si alti copii isi doreau o masinuta sau o bicicleta eu spuneam ca vreau sa alerg in Sahara sau la Polul Nord. Am crescut, au fost oameni care nu mi-au taiat aripile si mi-am indeplinit un vis al copilariei. Dupa ce baiatelul meu a trecut printr-o operatie de inima la Targu Mures, de atunci am inceput sa alerg”. Nu o face pentru bani. Ci strange bani pentru o cauza umanitara: copiii bolnavi de autism din orasul natal, Botosani. „Nu stiu daca am ales cauza sau cauza m-a ales pe mine. Mi-am dat seama ca orice cursa pe care o alerg eu o termin. Copiii care sunt bolnavi de autism nu termina niciodata cursa asta in care au intrat fara sa vrea. Imi pare rau ca nu am putut face mai mult. Sunt multumit insa sufleteste ca si datorita alergarilor mele cauza a ajuns sa fie cunoscuta si oameni binevoitori au contribuit cu bani.”
Din 2016 si pana acum Iulian a participat la 5 ultramaratoane: in China, Chile, Sahara, Patagonia si Antarctica. De 3 ori s-a clasat pe locul 4, o data pe 6, iar la ultimul concurs l-a incheiat pe locul 2.
Iulian Rotariu: „Dupa cursa din Sahara m-am intors cel mai bogat om de pe pamant”
Ultramaratonistul pompier nascut la Botosani spune ca pregatirea fizica facuta in meseria pe care o practica l-a ajutat pentru a incheia provocarile de pana acum. „In Antarctica nimeni nu a fost surprins ca am fost al doilea. Nici organizatorii si nici ceilalti concurenti. Desi sunt un sportiv amator stiau toti ca sunt pompier si se asteptau sa fiu bine pregatit. Meseria de pompier este foarte bine vazuta in toata lumea. Am participat cu cinste, onoare si credinta la concursurile de pana acum si am dorit sa arat ca pompierii sunt bine pregatiti. Si incerc si pe viitor sa arat ca sunt mandru ca sunt pompier.”
Iulian a explicat si cum este vazut de catre colegi.”M-au primit ca un erou. Sunt mandri ca am reusit sa fac ceea ce am facut in conditii extreme. In Antarctica eu eram mic, iar zapada era mare. Au fost zile in care am fost nevoit sa inot in zapada. Eu merg la serviciu ca un om normal, particip la interventii, imi fac tura de 24 de ore. Colegii imi sunt alaturi. Ma suplinesc daca eu mai raman pe teren o jumatate de ora, o ora in plus sa ma antrenez. Am nevoie de sfaturile lor. Toti au un gand bun si o rugaciune pentru mine. Simt ca in inima mea bat inimile multor romani si ale tuturor pompierilor.”
Ultramaratonistul pompier Iulian Rotariu, despre:
limitele pe care si le-a impus in competitii: „Din prisma meseriei mele am considerat ca viata are prioritate. Am dus cursa pana la punctul in care am stiut nu risc viata mea cu nimic.”
cum i-au influentat perceptia despre viata ultramaratoanele extreme: „Dupa cursa din Sahara m-am intors acasa ca cel mai bogat om de pe pamant pentru ca pot sa beau apa la mine acasa: cand vreau, cat vreau si fara sa platesc prea multi bani.”
Iulian se pregateste acum de o noua aventura: „The Track Australia”. Concursul se va desfasura in perioada 15-24 mai. Competitia se tine in „inima” Australiei, intre orasele Alice Springs si Uluru. Detalii despre ultramaraton gasesti aici.
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: ISU Botosani