Un singur om a incheiat cumplitul Barkley Marathons in 2017. Scene dramatice la final.

823

    Americanul John Kelly a castigat Barkley Marathons. A fost singurul participant care a trecut linia de sosire a teribilului ultramaraton in limita de timp impusa. Kelly face parte dintr-un grup select. Este DOAR al 15-lea om de pe glob, din peste 1000 de persoane, care reuseste acest lucru in 30 de ani de istorie a cursei. Canadianul Garry Robbins a atins poarta galbena ce indica finish-ul cu 6 secunde dupa cele 60 de ore permise de regulament. A fost un final dramatic si agonizant pentru canadian care s-a pregatit timp de un an special pentru acest maraton.

Timpul lui Kelly: 59 de ore si 30 de minute

In varsta de 32 de ani , americanul John Kelly se poate mandri ca a incheiat unul din cele mai dure ultramaratoane de pe pamant. Un ultra cu un procent de sub 1 la suta al celor care au fost capabili sa-l incheie. O cursa legendara, misterioasa, brutala, dar si extrem de provocatoare prin duritatea ei, dar mai ales prin uriasa satisfactie ce ti-o poate oferi terminarea ei.

Kelly a parcurs cei aproximativ 160 de kilometri in 59 de ore, 30  de minute si 33 de secunde. Si pentru el finalul a fost unul teribil. Conditiile meteorologice extreme, frig, ninsoare si vant, l-au determinat sa foloseasca orice material pentru a incerca sa-si protejeze corpul. A aparut la finish imbracat cu o punga de plastic peste echipament si cu o caciula gasita pe traseu. Americanul a declarat la final ca a suferit foarte mult din cauza lipsei somnului ce l-a dus la epuizare. Kelly a mai spus ca a adormit cu o ora si jumatate inainte de finalul cursei, dar nu stie exact si cat a atipit, doar ca s-a trezit din cauza vremii extreme.

Un singur om a mai fost capabil sa ajunga la finish: canadianul de 38 de ani Gary Robbins. Acesta a trecut linia de sosire la doar 6 secunde dupa expirarea timpului limita de 60 de ore. Oricum Robbins a fost descalificat dupa ce a ajuns la finish din directia opusa, lucru interzis. Sportivul a ratat ultimele doua mile ale ultramaratonului ratacindu-se pe traseu din cauza cetii si a oboselii.

DESPRE BARKLEY MARATHONS:                                                                                                       

  • are loc in Frozen Head State Park, statul Tennessee, SUA la sfarsitul lunii martie a fiecarui an, intr-o zona montana cu temperaturi scazute.
  • prima editie a avut loc in 1986 si a fost creata de localnicul Gary Cantrell, acum in varsta de 62 de ani.
  • presupune parcurgerea a 5 bucle de cate 32 de kilometri fiecare cu un timp final de maximum 60 de ore. De multe ori concurentii au precizat ca distanta unei ture este mai mare. Pentru a-i induce in eroare pe concurentii epuziati atat fizic, cat si psihic si pentru ca sadismul sa fie total, ultima bucla trebuie parcursa in sens invers.
  • ultramaratonistii nu beneficiaza de un traseu marcat ceea ce necesita din partea concurentilor si serioase notiuni de orientare. Mai mult de 80 la suta din traseu nu este pe poteca ci prin zone extrem de greu accesibile ce lasa rani adanci pe picioarele temerarilor. Sportivii trebuie sa descopere pe traseu anumite carti, cu ajutorul unei harti, din care sa rupa pagina ce indica numarul lor de concurs. Dupa fiecare tura ei primesc un alt numar.
  • anul acesta doar Kelly si Robbins au terminat mai mult de 3 ture. Restul concurentilor au abandonat.
  • de al an la an traseul este modificat.
  • taxa de inscriere consta in suma de 1 dolar si 60 de centi si o placuta de inmatriculare din tara de unde vii.           Photo Credit: runningmagazine.ca