Veste uriasa de la INUVIK. In ciuda degeraturii la picior Tibi Useriu continua ultramaratonul 6633

747

 Peste 260 de mii de vizualizari au strans filmuletele cu mesajele trimise de Tibi Useriu fratelui sau Alin si postate apoi pe facebook. In timp ce Tibi marsaluieste prin iadul alb zeci de mii de romani posteaza mesaje de incurajare sau doar se gandesc la el. Mai mult, chiar daca pare ciudat, unii „planteaza” copaci in imaginatia lor ( Asociatia Tasuleasa, din care face parte Tibi, are ca obiect de activitate si reimpadurirea) . Totul in incercarea de a-i da un imbold de la mii de kilometri distanta. Pe pagina de facebook a ultramaratonului 6633 90 la suta din mesaje sunt de la romani, indreptate catre un ROMAN aflat intr-o cursa solitara pana acum. Oamenii ies la alergare in tara cu gandul la bistriteanul pe a carei sanie flutura tricolorul in nordul extrem al Canadei. S-a creat o emotie extraordinara, iar din ce in ce mai multi oameni simt asta. Tibi Useriu ar fi prima persoana din istoria competitiei care ar reusi sa castige cursa doi ani consecutiv. Astazi insa o veste a cazut ca o lovitura de topor: lui Tibi i-a degerat un picior, de la glezna si pana la sold, din cauza temperaturilor groaznice pe timp de noapte, -38 de grade. Totul coroborat cu vantul puternic.

IZBAVIREA

A fost o zi grea pentru admiratorii, fanii lui Tibi Useriu. Prezenta sa in cursa era pusa la indoiala de o degeratura la picior. Tibi se afla in drum spre punctul de control 6, de la Inuvik si nu se stia exact gravitatea situatiei. Ultramaratonistul Vlad Tanase, care a incheiat pe locul al treilea cumplitul 6633, anul trecut, retraieste de la distanta cursa. A stat ca pe ace la auzul vestii si a incercat sa afle exact ce se intampla chiar de la sursa. In cursul serii a primit un mesaj izbavitor de la doctorul competitiei: „Salut, frate! A ajuns la Inuvik ( Tibi) acum doua ore. La ora 16 ii „repar” piciorul si dupa va pleca . Arata bine!” Vestea s-a raspandit rapid.

Cand l-am sunat pe Vlad pentru mai multe detalii acesta alerga: „Da, alerg si de fericire. Ce inseamna sa-i repare piciorul? Inseamna ca-l examineaza, ii sparge basicile pentru a i le scurge, le bandajeaza, il da cu pudra pe picioare pentru a nu permite murarea pielii si ii analizeaza profunzimea degeraturii. Este treaba destul de complicata. Anul trecut am vazut oameni scosi din cursa cu degeraturi la nivelul fetei. Degeratura este perversa. Te ataca si dupa aia iti dai seama ca o ai. Daca leziunea a fost provocata in timp ce se deplasa am motive sa cred ca nu ar fi  atat de adanca pentru ca tesutul se vasculariza.”

„NOAPTEA SIMTEAM CA MOR”

Vlad si-a amintit si de noptile traite in timpul cursei: „In singura noapte pe care am petrecut-o afara si nu la un punct de control nu am putut sa dorm. Cand corpul intra in stand-by incepeam sa tremur convulsiv. Simteam ca mor. Este foarte, foarte greu. Trebuia sa continui sa mergi.”

Ultramaratonistul spune ca pericolul nu a trecut si ca urmeaza cea mai dificila parte a cursei: „Imi este putin teama si n-as vrea ca Tibi sa intoarca capul de la el total. Este extraordinar si ce face din punct de vedere al timpului, dar nu-mi pasa de timpi sau de loc. Important este sa termine sanatos. Stiu cat este de determinat. In cazul unora dintre noi exista tentatia asta de a ignora toate semnalele corpului. Ar fi bine daca intr-o situatie ca aceasta totul s-ar rezuma la durere, dar lucrurile pot degenera in conditii mult mai grave. Urmeaza inca 180 de kilometri. Fiecare 10 kilometri se simt de la un moment dat ca 180. Ultima portiune este groaznica pentru ca e camp deschis si sufla vantul. E groaznica si din punct de vedere psihic pentru ca totul e alb si nu mai ai niciun punct de reper”, a mai spus pentru aimx.ro Vlad Tanase.

TIBI USERIU LA SOSIREA IN INUVIK:

” Degetele s-au cam flendurit, sunt pline de basici. Corpul nu se mai odihneste. Acuma sa-ti revii total nu ai cum. Vreau sa imi revin numai la cap, sa nu mai toc asa, sa…Am inceput sa vad deja tot felul de chestii si toate duble…Aici vreau sa ma odihnesc, la cap. Corpul n-ai cum sa-l refaci in cateva ore. Fata de anul trecut am un avans de cateva ore. Azi noapte am avut -38 de grade, o mai batut si vantul, pfuai mama . Am niste poze, sa le…pfoai cum aratam! No si cursa merge mai departe, se opreste pe Oceanul Arctic, numai. Ma duc pana la capat si dupa iau o barca si pe Oceanul Arctic vin acasa. Va multumesc foarte mult ca ma sustineti si ma urmariti.”

 

Tibi mai are de parcurs 188 de km. Doar 5 concurenti au mai ramas in cursa. Restul au abandonat.

CREDIT PHOTO: FACEBOOK 6633arctic ultra