Viorel Palici a castigat semimaratonul de la Iezer Papusa Trail Race, o cursa desfasurata in cod portocaliu de vreme rea:”Ma rugam doar sa scap”

833

Iezer Papusa Trail Race s-a desfasurat in conditii atmosferice extreme. Concursul de alergare montana ajuns la editia a cincea s-a tinut in judetul Arges si a propus concurentilor trei trasee: 10 kilometri, semimaraton si maraton ( traseul a fost modificat si scurtat din cauza conditiilor meteo cel putin neprietenoase). Marturiile care vin dinspre alergatori sunt elocvente despre „iadul” prin care au trecut. „Ma gandeam doar cum sa scap”, a declarat pentru aimx.ro Viorel Palici, cel care a castigat cursa de semimaraton. Si ocupantul locului 3,Cristian Pop, a fost marcat de cele traite: „In anumite momente imi era frica pentru viata mea. Iubesc muntele, ma pricep cat de cat la mersul pe munte, dar de data asta era sa fiu depasit de situatie” a scris alergatorul pe pagina sa de facebook.

Marturii din infern la Iezer Papusa Trail Race: „A fost o cursa de supravietuire. Asa frig nu am mai trait la nicio competitie la care am participat pana acum”

Cod portocaliu de vreme rea se anunta pentru ziua de sambata in judetul Arges. Avertizarea meteo era in vigoare de altfel pentru aproape toate judetele din tara, cu exceptia celor de langa frontiera de est, vest si sud. Concursul era asteptat de multi iubitori de alergare montana in contextul in care epidemia de coronavirus a anulat cam tot ce se mai tinea. Viorel Palici venea pentru prima data la Iezer Papusa Trail Race. Urma sa aiba parte de o experienta extrema pe traseul de 23 de kilometri, cu 1700 de metri diferenta de nivel.

„Daca ai parte de vreme frumoasa cursa este foarte faina. Ce am patit astazi insa m-a „omorat”” se destainuie pentru aimx.ro experimentatul alergator montan. Palici inca se resimte la cateva ore bune dupa finishul de la Iezer Papusa Trail Race.

„Inca ma dor ochii. Ochiul stang e rosu de la „mazarichea” care te lovea in fata. Primii 6 kilometri au fost ok, dar intre kilometrii 7 spre 8 a inceput sa bata vantul, iar pe creasta natura s-a dezlnatuit. A fost un infern timp de 10 kilometri: rafale foarte puternice, ploaie cu gheata si frig, foarte frig. In fața mea, pe o concurenta de la maraton a mutat-o vantul 2-3 metri. Nu am mai tras asa un frig la niciun concurs in viata mea indiferent ca a fost schi alpinism, alergare montana , winter triathlon. Niciodata!!! Era ceva peste puterile mele. Ma rugam doar sa trec mai repede si sa scap. Nu ma mai interesa nimic. Am alergat cat de tare puteam in acele conditii, faceam rotari de brate ca sa ma incalzesc. Nu puteai nici sa respiri, nici sa tragi aer ca lumea in piept. Mi-am pus bentita pe cap si foita pe mine, dar tot simteai frigul. Imi spuneam ca nu trebuie sa te opresti. Daca stateai pe loc timp de un minut se cam termina tot”.

Palici spune ca nu i-a fost frica pentru viata lui pentru ca ar fi stiut in cazul in care situatia devenea disperata ce trebuie sa faca: „Ma gandeam insa la cei care sunt in spatele meu si sunt mai putin rapizi prin ce trec. Le mai spuneam celor de la maraton pe care ii depaseam sa mearga, sa nu se opreasca nicio secunda si la primul semn spre stanga sa coboare. A fost o experienta unica. Sper sa nu mai trec prin asa ceva”, a mai declarat Palici pentru aimx.ro .

Viorel Palici a terminal primul semimaratonul in doua ore si 27 de minute. Pe podium au mai urcat Silviu Manea si Cristian Pop.

Palici spune ca a ajuns la finish cu maxilarul inghetat: ” Aproape ca nu puteam sa imi deschid gura. Nu intelegeai ce spun”.

Si ocupantul locului 3, Cristian Pop (foto), a povestit experienta prin care a trecut:

„Un concurs desfasurat în condiții neprietenoase, în anumite momente îmi era frica pentru viata mea. Iubesc muntele, ma pricep cât de cât la mersul pe munte, dar de data asta era sa fiu depășit de situație. Totul bine și frumos pana în creasta, Acolo s-a dezlănțuit iadul: vant de pana la 100 km/h care pur și simplu te lua pe sus, frig de – 5 grade, ceata deasa și ploaie, gheata, nici nu mai detectam ce era”.

Cristian Pop, ocupantul locului 3 la semimaraton Iezer Papusa Trail Race 2020

Alergatorul din Bistrita Nasaud a terminat competitia dupa 2 ore si 45 de minute. La maraton traseul a fost scurtat de la 42 la 33 de kilometri din cauza conditiilor meteo.

Pana la redactarea acetui articol rezultatele oficiale nu fusesera insa publicate de catre organizatori. Vom reveni!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Simona Tamas