„Vulturii” Romaniei: Au fost desemnati cei mai buni parapantisti pe 2017

871
  Localitatea Lunca de Jos din judetul Harghita a fost cartierul general al parapantistilor la inceputul lunii decembrie. Cei mai buni dintre ei au fost premiati pentru activitatea din 2017. S-au luat in considerare toate zborurile din perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2017. Recordul de distanta pe Romania este de 252 kilometri zburati in 5 ore. Printre premianti a fost si celebrul Toma Coconea.

 „Este un fenomen care ia amploare in Romania”- FLAVIUS IONITA PENTRU AIMX.RO

Anul competitional incepe pe 1 octombrie si se termina pe 30 septembrie. Din 2011 toti parapantistii si deltaplanistii isi incarca zborurile pe platforma X-contest. Fiecare sportiv detine un ID si o parola, iar zborurile constituie astfel carnetul de zbor. Parapanta, un sport considerat de multi extrem, capata din ce in ce mai multi adepti in Romania.

  „Este un fenomen care ia amploare si la noi in tara. In 2014 cand m-am apucat am fost prima promotie a scolii Paramania. Eram doar 6 de toti. Acum se inscriu cate 15 doritori in acelasi timp” a declarat Flavius Ionita pentru aimx.ro.

  3500 de euro costa un echipament basic. Parapantistii nu au voie sa depaseasca in zbor altitudinea de 3050 de metri

Adrenalina, inaltime, senzatii tari. Parapanta este un sport care iti ofera multe satisfactii. Despre riscuri a detaliat tot Flavius: „Este un sport cu risc calculat. Daca esti calculat ca persoana nu prea risti sa te accidentezi. Cel putin nu mortal. Ca iti mai indoi un picior, mai faci o entorsa…, astfel de accidentari sunt la ordinea zilei. Important este sa nu zbori pe vreme nefavorabila. Cele mai multe accidentari sunt la decolare si la aterizare. In aer daca se intampla ceva ai timp sa remediezi. Legal avem voie sa ajungem pana la o altitudine de 3050 de metri, dar se mai urca si pana la 3800 de metri.”

parapantaLa Lunca de Jos, in Harghita a avut loc gala de premiere pentru anul 2017. Au fost prezenti Istvan Sarig, gazda si administrator al platformei X-contest pentrut Romania si Valentin Popa presedinte al Asociatiei de Zbor Liber din Romania – AZLR. S-au acordat premii la 9 categorii. Cea mai importanta si asteptata a fost cea OPEN. Punctele se dau in functie de distanta parcursa si daca reusesti sa inchizi un triunghi. Triunghiul FAI (echilateral) iti ofera cel mai mare punctaj si puncteaza cele mai bune 6 zboruri.

Valeriu Jurca este liderul clasamentului la OPEN cu 1046 de puncte, urmat de Adam Stefan si Ciprian Hurlup. 

„Recordul de distanta pe Romania ii apartine ieseanului Adam Stefan. Acesta a zburat in 18 iunie 2015 de la Spinoasa, Iasi, pana la sud de Buzau: 252 de kilometri in linie dreapta. Lungimea totala a track-ului a fost de 278 de kilometri.Zborul a  durat 5 ore. S-a plecat de pe un deal cu o diferenta de nivel intre decolare si aterizare (baza dealului) de doar 30 de metri si s-au folosit doar de curentii de aer ascendenti si cei de vant.”

    PREMIILE 2017, parapantisti: Toma Coconea a castigat categoria Hike and Fly 

Gala de premiere - Lunca, jud HarghitaIn clasamentul cluburilor s-a impus gruparea The Raven. Pentru a opta oara. Din palmares le lipsesc doar titlurile din 2011 si 2015 atunci cand au ocupat pozitia a treia (la cluburi se puncteaza cei mai buni 6 piloti inscrisi in clubul respectiv, fiecare cu cele mai bune 6 zboruri curate – fara a incalca restrictiile de zbor reglementate de legislatia in vigoare si AZLR).

Premiul special pentru cele mai multe zboruri inregistrate: 167 de decolari, Cosmin Costea. In 2016 Costea a reusit numai putin de 257 de decolari si aterizari.

La feminin au participat 15 concurente.

Cel mai lung zbor in 2017: ii apartine lui Valeriu Jurca (cunoscut intre parapantisti sub nick name-ul Croco). A zburat din Parang pana la nord de Pitesti. A zburat 216 kilometri in linie dreapta.

Celebrul Toma Coconea a fost desemnat castigator la categoria Hike & Fly (urci muntele la picior si decolezi).

Clasamentele le puteti vizualiza la link-ul urmator:  https://www.xcontest.org/2017/romania/ranking-hg-open/

aimx.ro va continua sa va ofere amanunte despre si de la competitiile de parapanta din Romania.