Alex Găvan se pregăteşte să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2

215
Alex Găvan se pregăteşte să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2
sursa foto Tamara Lunger

Alex Găvan se pregătește de fereastra de vreme bună și împreună cu italianca Tamara Lunger atacă vârful K2, de 8.611 metri. Este al doilea cel mai înalt vârf de pe planetă.

Alex Găvan se apropie de o premieră, să urce pe ultimul munte de peste 8.000 de metri care nu a fost escaladat în timpul sezonului de iarnă.

Alex Găvan se pregăteşte să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2

”Am ajuns în tabăra de bază și ne-am și reîntors chiar după prima ascensiune de aclimatizare de la peste 6000 de metri de pe minunatul, formidabilul și marele învățător numit Chogori. Adică K2, așa cum l-a rebotezat Vestul de vreo 150 de ani încoace. Acum așteptăm următoarea fereastră de vreme bună pentru a putea continua ascensiunea în siguranță. Pentru ca „siguranță” este unul dintre cuvintele cheie în fiecare dintre expedițiile mele la mare altitudine.”-a postat pe pagina de socializare Alex Gavan

Alex Găvan a urcat pe şapte vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar: Makalu – 8481 metri, Gashebrum 1 – 8080 metri, Shishapangma – 8027 metri, cucerite pentru prima oară de către un român, Manaslu – 8153 metri, Broad Peak – 8047 metri, Cho Oyu – 8201 metri, cucerite pentru a doua oară de către un român. A urcat pe Gasherbrum 2 – 8035 metri, a fost a treia reuşită a unui român. Tamara Lunger este una dintre cele numai 11 femei care au urcat pe K2 fără oxigen. S-a întâmplat în 2014, când a devenit şi a doua femeie din Italia care a reuşit acest lucru.

sursa Alex Gavan

În timpul ascensiunii, alpiniştii nu folosesc un supliment de oxigen. K2 este unul dintre cei mai dificili şi periculoşi munţi pentru ascensiuni din lume. K2 are a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri.

”Vă dăruiesc această fotografie pe care i-am facut-o la 6000 de metri partenerei mele întru înalt, Tamara Lunger, pe 4 ianuarie, imediat după ce am început coborârea din Tabăra 1 înspre Tabara de Bază. Ghețarul Godwin Austen este vizibil în fundal. Ea exprima o firimitură din magnitudinea a ceea ce este acolo sus.” Alex Găvan

Pe AIMX aflati aici declarația lui Viorel Pălici după prima victorie în 2021!