Cristi Deacu a stabilit un nou record national de distanta la zborul liber cu parapanta: a zburat de la Iasi pana la Marea Neagra

1044

Cristi Deacu a reusit o performanta extraordinara pe 22 mai. A stabilit un nou record national de distanta la zborul liber cu parapanta. El a decolat de pe un deal de langa satul Frenciugi, judetul Iasi si a aterizat la cativa kilometri de malul Marii Negre, langa localitatea Mihai Viteazu. Cristi Deacu s-a nascut la Bucuresti, are 37 de ani si se da cu parapanta din 2011. „Eram un antitalent. Si acum cred ca instructorii mei se minuneaza cand vad ce rezultate am reusit”, a declarat Cristi in exclusivitate pentru aimx.ro.

Cristi Deacu a stat in zbor 6 ore si 15 minute: de la Iasi pana la Marea Neagra.

Noul record national de distanta la zbor liber cu parapanta realizat de Cristi Deacu este de 284, 2 kilometri. A zburat cu o viteza medie de 46 de kilometri pe ora timp de 6 ore si 15 minute. Cea mai mare altitudine la care a urcat a fost in jurul a 2400 de metri. A zburat mult timp paralel cu raul Prut, a ocolit prin stanga Galatiul, a trecut pe deasupra Brailei si a aterizat la Mihai Viteazu. A avut o misiune extrem de dificila, atunci cand apropiindu-se de Constanta a trebuit sa evite doua spatii aeriene interzise.

Imagine din parapanta

„Eram destul de obosit cand am depasit vechiul record (250,4 kilometri). Ma aflam in aer de vreo 5 ore si jumatate, dar m-am bucurat. Am chiuit in aer”, a declarat Cristi care a decolat pe un vant foarte puternic din lateral care nu i-ar scoate pe multi parapantisti din case.

Cristi a avut un an senzational. A castigat in Columbia competitia British Open, un concurs care a avut o concurenta foarte puternica la start.

Cristi Deacu este numarul 21 in clasamentul mondial la parapanta XC ( Cross Country). Niciun alt roman in istorie nu a urcat mai sus de locul 34 in acest top mondial

„Am castigat British Open intr-o perioada in care nu se organizeaza competitii. Locul intai mi-a adus 91 de puncte si ca sa faceti o comparatie, campionul mondial a obtinut 108 puncte atunci cand a castigat mondialul. Nu este de ici de colo. A fost foarte mare concurenta si au fost piloti foarte buni care nu au intrat in top 10. Recordul national este un lucru foarte important, dar nu este nici pe departe comparabil cu rezultatul din Columbia. Intr-o competitie reala este stres, tactica, tine mai putin de norocul din ziua respectiva”, a mai precizat Cristi pentru aimx.ro.

Cristi Deacu, 37 de ani, locul 1 British Open, Columbia

Bucuresteanul de 37 de ani se autocaracterizeaza ca un tip ambitios. Si-a dorit tot timpul sa zboare si a asemuit zborul cu libertatea. „Este un sport periculos daca nu este facut gradual. Primele zboruri le-am facut de pe un deal de 50 de metri, langa aerodromul Sanpetru din Brasov. Eram ca un sac de cartofi. Am fost antitalent. Efectiv nu stiam sa decolez, nu intelegeam principiul desi mi se explica”.

Tot pe aimx.ro poti citi despre romanca aflata pe locul intai in ierarhia europeana, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire