Iulian Filipov a spulberat recordul national la 100 de kilometri de alergare

0
1945

Iulian Filipov a reusit un nou rezultat de exceptie. A doborat recordul national la 100 de kilometri de alergare in Winschoten, Olanda. Precedenta performanta ii apartinea tot medicului stomatolog. Rezultatul de exceptie a fost realizat in conditiile unei stari de sanatate proaste. Filipov a racit la inceputul saptamanii si a fost nevoit sa treaca pe antibiotic pentru a forta prezenta la start. „Este un rezultat care ma surprinde si pe mine. Sincer, ieri nu stiam daca voi fi la start” a declarat, in exclusivitate pentru aimx.ro, alergatorul in varsta de 37 de ani.

Iulian Filipov a corectat recordul national la 100 de kilometri de alergare cu 18 minute

Romanul care a uimit o lume intreaga in primavara lui 2021 dupa ce a reusit sa alerge 277,476 de kilometri in 24 de ore a mai reusit un rezultat de exceptie. Iulian Filipov a oprit cronometrul dupa 100 de kilometri la 6 ore, 41 de minute si 5 secunde.

Se intampla la mai putin de un an de cand coborase sub 7 ore pe aceeasi distanta reusind si atunci cea mai buna performanta nationala: 6 ore, 59 de minute si 4 secunde.

Iulian Filipov dupa ce a doborat recordul national la 100 de km alergare, Winshoten Olanda

Taramul succesului a fost de data aceasta oraselul Winschoten, Olanda, aflat la o aruncatura de bat de malul Marii Nordului, la nord est de Amsterdam. Filipov si alti 146 de ultramaratonisti au alergat pe un traseu celebru care in trecut a gazduit si Campionatul Mondial.

„O bucla pe asfalt de 10 kilometri. Traseul te ducea prin cartiere rezidentiale. Atmosfera a fost una de exceptie. Oamenii stateau la bere sau gratare si te incurajau. Copiii iti ofereau bureti cu apa ca sa te racoresti. Este o experienta foarte puternica pentru orice alergator. Din cauza racelii ma inscrisesem ca back up si la cursa de 50 de kilometri. Atmosfera m-a convins pana la urma sa optez spre cursa lunga” a povestit pentru aimx.ro Iulian Filipov.

Iulian Filipov a terminat pe locul 2: a avut doua episoade care l-au dus aproape de pierderea cunostintei

„A iesit si un timp bun. Record national. Sunt surpins. Este un rezultat mult mai bun decat speram. Imi propusesem sa termin sub 8 ore si daca ma simt rau tare sub 9 ore. M-am pregatit in ultima perioada sa cresc viteza. Am participat si la campionatul national de semimaraton pe care l-am alergat cu 3.36 pe mie. A fost un Personal Best pentru mine. Si aici am mers cu 3.58 pe mie pana la kilometrul 88. Atunci am avut un prim moment pe care nu il mai experimentasem. Mi s-a pus o perdea neagra in fata ochilor si am vazut „stelute”. Am incetinit si a fost momentul cand am fost depasit de ocupantul locului 1. S-a repetat momentul si la kilometrul 97. Am alergat o periaoda in zig-zag. Am pierdut mult si atunci pentru ca am fost nevoit sa incetinesc, dar per total sunt foarte multumit” a facut Iulian rezumatul unui nou succes.

Iulian este antrenat de fostul maratonist Ioan Moisa, iar in Olanda a fost asistat de sotia sa Monica. Ultramaratonistul este medic specialist in chirurgie orala si maxilo faciala. A studiat doi ani la Liceul Militar din Campulung Moldovenesc, de unde a trecut la o unitate de invatamant civila pentru a putea deveni politist. In clasa a 12-a a decis sa dea la medicina.

Iulian Filipov impreuna cu sotia sa

Iulian Filipov este nascut la Radauti in judetul Suceava, dar profeseaza la Brasov.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre romanul care alearga un ultramaraton de 450 de kilometri, AICI!!!