Lindsey Vonn se retrage dupa o cariera de exceptie in schi alpin

285
   Lindsey Vonn, una dintre cele mai bune schioare din lume si-a anunțat retragerea din sport la 34 de ani. Lindsey se afla in Suedia la Campionatul Mondial. Sambata va face ultima coborare oficiala in calitate de sportiv profesionist.Lindsey Vonn are un palmares cu adevarat impresionant. A devenit una dintre cele 7 sportive din lume care au castigat curse la toate probele de schi alpin.

Americanca Lindsey Vonn este schioarea cu cele mai multe victorii obtinute la Cupa Mondiala: 43 la coborare – record absolut, 28 de victorii la Super G – record absolut, 4 la slalom urias și 5 la combinata.

    Americanca a participat și la patru editii ale Jocurilor Olimpice de iarna. A obținut aurul la Vancouver in 2010, in proba de coborare. Tot atunci a luat bronzul la Super G. La Jocurile Olimpice de iarna din Coreea de Sud (2018), a obtinut bronzul la coborare. La Campionatele Mondiale si-a trecut in palmares doua medalii de aur, trei de argint si doua de bronz.

Cursele care i-au influențat cariera lui Lindsey Vonn:

Lindsey VonnIanuarie 2004: Cupa Mondiala, Cortina – coborare
Vonn urca pe podium pentru prima data in cariera sa de sportiva de performanta. Obtinea locul trei in cursa de coborare pe partia de la Cortina, cea care avea să devina partia sa preferata.
Februarie 2006: Jocurile Olimpice, Torino – coborare
Era a doua participare la Jocurile Olimpice de iarna. Avea sa se claseze doar pe locul 8, din cauza unei accidentari. In antrenamente, la prima coborare obtinuse al doilea timp. La cea de-a doua coborare  s-a accidentat grav. A fost  transportata cu elicopterul la spital. Chiar daca medicii i-au recomandat repaus total o perioada, Vonn s-a incapatanat si a intrat in concurs. Pentru acest curaj a luat trofeul ”Spiritul Olimpic”.
Februarie 2009, Campionatul Mondial, Val d’Isere – Super G
Dupa 5 ani de competitii, Vonn obtine primul titlu mondial, intr-un moment in care 16 sportivi nu termina cursa din cauza vizibilitatii foarte reduse.
Februarie 2010, Jocurile Olimpice, Vancouver – coborare
O noua accidentare severa avea sa-i dea batai de cap americancei. Vremea a fost insa de partea ei. Organizatorii au reprogramat competiția din cauza lipsei de zapada. A avut astfel timp pentru recuperare. A obtinut aurul olimpic. A devenit prima sportiva din Statele Unite cu o astfel de medalie.

Octombrie 2011, Cupa Mondiala, Solden – slalom urias

Dupa o coborare fabuloasa in mansa a doua a urcat de pe locul patru pe prima pozitie. A castigat astfel prima cursa de slalom uriaș. Tot atunci devenea a sasea sportiva cu victorii la toate cele 5 discipline din Cupa Mondiala: coborare, Super-G, slalom, slalom urias și combinata.
Decembrie 2014, Cupa Mondiala, Lake Louise – coborare
Revenita in competitiile profesioniste dupa o pauza de un an din cauza accidentarilor, Vonn s-a impus cu aproape o jumatate de secunda in fata compatrioatei Stacey Cook. A fost inca o revenire spectaculoasa a sportivei dupa fractura de tibie si cele doua operatii la genunchi.
Ianuarie 2015, Cupa Mondială, Cortina – Super G
A intrat în istorie cu cea de-a 63 victorie intr-o etapa de Cupa Mondiala. A depasit-o pe Annemarie Moser-Proell al carei record de 62 de victorii a rezistat 35 de ani. Atunci, a urcat pe podium alaturi de familie, prieteni si antrenori. A purtat un tricou cu mesajul “Make History LV63”.
Februarie 2018, Jocurile Olimpice, PyeongChang – coborare
Avea sa fie ultima participare la Jocurile Olimpice de iarna. La 33 de ani devenea cea mai in varsta sportiva care a castigat vreodata o medalie olimpica la una dintre cele cinci probe din schiul alpin. La revenirea in Statele Unite, Vonn i-a dedicat medalia de bronz bunicului ei Don care a luptat in razboiul din Coreea si care a murit cu o luna inaintea Jocurilor Olimpice. “Mi-am dorit foarte mult sa castig pentru el, dar cred ca l-am facut totusi sa fie mandru de mine”, a spus ea.