Adriana Istrate alearga la Maratonul de la Polul Nord. Este ultimul ei concurs.

636

 Maratonul de la Polul Nord este cel mai nordic maraton organizat pe planeta. Si cel mai rece. Conditiile meteorologice sunt extreme si impredictibile. Este si unul din cele mai dificle de organizat concursuri de pe mapamond. Logistica este transportata cu elicoptere si avioane. Setarea taberei la Polul Nord este foarte complexa. Romanca Adriana Istrate va lua startul duminica noaptea spre luni la cea de-a 16-a editie a competitiei. Pentru Adriana, prima femeie din lume care a alergat 7 maratoane si 7 ultramaratoane pe 7 continente, este ultimul concurs de alergare. North Pole Marathon a fost primul concurs al lui Andrei Rosu dupa ce a ales o viata activa.

  Maratonul de la Polul Nord s-a desfasurat prima data in 2002 cu un singur concurent la start: Richard Donovan.

Maratonul de la Polul NordSambata la pranz a decolat Adriana Istrate spre Polul Nord geografic. Drumul spre linia de start este o adevarata aventura: Bucuresti- Frankfurt-Oslo-Tromso- Longyearbyean ( insulele Svalbard, teritoriu situat in oceanul Arctic ce apartine de Norvegia). De aici se asteapta unda verde de la organizatori pentru zborul pe calota glaciara. Oraselul are 2000 de locuitori si o populatie de 3000 de ursi polari. Longyearbyean gazduieste si un depozit de semințe care va pastra, cand va fi la maxima capacitate, semințele a aproximativ 100 de milioane de specii de plante de pe glob.

    Conditiile meteo nefavorabile au dus la amanarea competitiei in acest an cu o saptamana. Nimeni nu garanteaza nici in acest moment ca startul se va da duminica noaptea. Locul in care va fi montata tabara a fost stabilit. Banchiza are 2 metri grosime.

„Este o baza construita de rusi. Ei aranjeaza ca lucrurile sa fie ok, iar concurentii in siguranta. S-a intamplat la multe editii ca peste noapte sa se crape calota si ca tabara sa fie relocata. Si traseul poate suferi modificari in functie de modul in care se topeste gheata”, a declarat pentru aimx.ro, inainte de plecare, Adriana Istrate.

Adriana Istrate:” Maratonul de la Polul Nord va ultimul meu concurs de alergare. Vreau sa-mi depasec limitele si in alte domenii”

Maratonul de la Polul NordLa Polul Nord temperaturile pot ajunge pana la -40 de grade. Adriana Istrate este pregatita din acest punct de vedere dupa experienta ultramaratonului de la Polul Sud. „Cea mai mare spaima pe care o am este sa nu se amane concursul. In rest sunt emotii normale si o usoara nostalgie ca este ultimul meu concurs. Sunt pregatita pentru temperaturi foarte scazute. Voi avea trei straturi de pantaloni, trei de bluze (de baza, polar si vant), incalzitoare de silicon in papucii de alergare si  vreo 4 masti pe care sa le schimb la fiecare 10 kilometri ca sa imi mentin fata cat de cat uscata.”

61 de concurenti vor lua startul la editia din 2018. Adriana Istrate nu si-a stabilit un obiectiv de timp. Vrea doar sa ajunga in regula la finish.

„Nu este vorba doar de alergare, ci si de locatie. Este vorba de o calatorie in care te schimbi foarte mult. Ai grija de foarte multe lucruri. Este un drum care te transforma. Cred ca Romania are nevoie de astfel de povesti si nu doar de stiri negative. Pentru mine e o realizare enorma ca am ajuns sa alerg si la Polul Nord si la Polul Sud. Sa pot spune ca am ajuns in momentul in care mai existau ursi polari si gheata. Sper sa inspir cat mai multe fete si sa isi dea seama ca totul este foarte, foarte posibil.”

Angajata la  BCR, Adriana Istrate explica de ce va renunta sa mai participe la concursurile de alergare. „La sport nu voi renunta niciodata. Am castigat disciplina. Sportul mi-a dat incredere pentru toate lucrurile frumoase din viata mea din ultimii 5 ani. M-am transformat complet in acest timp, dar vreau sa imi imping limitele si in alte aspecte ale vietii. Vreau sa dau curs si altor provocari :educatie financiara, pe care sa o duc la alt nivel, antreprenoriat, familie….”

Despre Maratonul de la Polul Nord: 

  • o echipa experimentata de rusi va coordona asamblarea bazei. Pregatirile au inceput pe 2 aprilie.
  • primele echipamente au fost parasutate din elicoptere MI-8 care au decolat din Siberia si din aeronave IL-76.
  • 480 de alergatori din peste 50 de tari au ajuns la finish-ul Maratonului de la Polul Nord
  • 3:36:10 este recordul cursei la masculin. Thomas Maguire din Irlanda a „scos” acest timp in 2007.
  • la feminin recordul este de 4:52:45 si este reusit de Anne-Marie Flammersfeld (Germania), in 2014
  • cel mai batran finisher a avut 78 de ani, iar cea mai in varsta femeie 66.

Autor: Vlad Lucian Arhire