Mihai Vigariu dupa recordul national la Full IronMan:”Nu e apogeul! E doar inceputul!”

672

Mihai Vigariu a vorbit cu aimx.ro dupa ce a stabilit recordul national la Full IronMan. Triatlonistul are 35 de ani si este un pachet de muschi: are 1,81 inaltime si 90 de kilograme. Doar 6 la suta grasime corporala. A impresionat prin statura sa la Tallinn. Este un timp extrem de volubil, mereu cu zambetul pe buze si cu o poveste incredibila in spate. In urma cu 5 ani avea 106 kilograme (foto titlu). Nimeni nu-i dadea sanse ca ar fi macar capabil sa termine un Full IronMan. Acum a devenit cel mai rapid roman din istorie pe aceasta distanta. Si spune ca e doar inceputul. Cititi in continuare un dialog cu cartile pe masa.

  Mihai Vigariu a stabilit un nou record national pe distanta Full IronMan: 8 ore, 54 de minute si 2 secunde

Mihai Vigariu recordul national„Mi-au trebuit 5 ani de zile, 6 sezoane, sa ajung la acest nivel. Am inceput in 2014. Trebuie sa fii realist si sa stii care iti sunt slabiciunile si unde trebuie sa lucrezi, sa imbunatatesti. La mine am avut foarte mult de lucru. Si mai trebuie sa ai si rabdare. Rabdare, rabdare, rabdare si sa lucrezi”. Mihai Vigariu nu doar ca a avut rabdare. A investit enorm in aparatura, a citit foarte mult si a petrecut zeci de ore in antrenamente.

aimx.ro: Ce facea Mihai Vigariu inainte de a se indrepta spre triatlon?

Mihai Vigariu: Nu aveam nicio legatura cu acest sport. Ma duceam la sala.  Am facut „sala” timp de 13,14 ani. Trageam de „fiare”, mergeam la balta cu baietii unde mai inotam. Bicicleta nu mai aveam de mic, iar de alergat faceam foarte putin. Doar cardio la sala, in anumite perioade, ca sa slabesc. Nu are nicio legatura cu ce fac acum.

aimx.ro: De ce triatlon si nu alt sport: ultramaraton, mtb…?

Mihai Vigariu: Cand faceam sala aveam ale pasiuni: scufundari libere, free diving, motociclism. Din pacate sau din fericire am avut un accident de motor. Am ramas fara un os la brat si o buna perioada nu am mai putut sa ma antrenez la sala asa cum o faceam. Am fost dezamagit. Un prieten bun mi-a spus de triatlon, am incercat si mi-a placut.

Mihai Vigariu: „Cred ca am facut o alegere foarte buna. Ma simt mult mai atletic, mai sportiv, mai elastic.”

aimx.ro: Cand ai inceput te gandeai ca poti face astfel de performante?

Mihai Vigariu recordul nationalMihai Vigariu: Nu visam atat de sus. E clar. Am vrut sa scot cat de mult din potentialul meu. Pofta vine mancand. Acum am atins un potential care deschide usa catre noi orizonturi. In esenta, daca nu te expui cu adevarat, sa-ti imbratisezi fricile si sa-ti impingi limitele nu ai cum sa te depasesti. 

aimx.ro: Cat timp aloci antrenamentelor?

Mihai Vigariu: Din pacate antrenamentele iti rapesc foarte mult timp. Eu ma simt fericit, norocos ca am avut intelegere in relatie, in familie. Sunt sacrificii. Pot sa spun ca am lucrat cam 30 de ore pe saptamana, iar cea mai lunga sapatamana a avut 40 de ore. Asta in ultimele 3,4 saptamani inainte de concurs. 

aimx.ro: Ce simti cand stii ca esti cel mai rapid roman din istorie pe aceasta distanta?

Mihai Vigariu: Stii care e cea mai mare satisfactie? Ma bucur ca am reusit. Multi imi spuneau la inceput ca nu am nicio sansa sa fac macar un IronMan, ce sa mai vorbim de record national sau sub 9 ore. Satisfactia nu este sa demonstrez cuiva. Satisfactia e ca mi-am demosntrat mie ca am reusit sa-mi duc corpul unde anumite persoane mi-au zis ca nu am nico sansa.

„Nu cred ca recordul va sta prea mult in picioare. Sunt foarte multi baieti in Romania care lucreaza si se antreneaza foarte serios. Primul e Andrei Dudu, cu care ma concurez de cativa ani, apoi Mihai Baractaru, Alex Diaconu si sunt multi alti baieti. Tine mult insa si de putin de noroc, de ziua perfecta, de conjuncTura.”-Mihai Vigariu pentru aimx.ro

„Mihai Vigariu are un AS in maneca”

Mihai Vigariu recordul nationalaimx.ro: Mihai Vigariu are acest obiectiv ?

Mihai Vigariu: Mihai Vigariu are un as in maneca. Sincer sa fiu a iesit rezultatul, a fost bun dar nu a fost ziua mea cea mai buna. De obicei faceam un inot extraordinar si o bicicleta la fel, iar la alergare sufeream. Acum a fost pe dos. Am suferit la inot si la bicicleta si alergare a fost ok. Nu am simtit ca am dat maxim. Simt ca pot mai mult. Am inteles ce trebuie sa fac. Cand am plecat de acasa am avut o alta starategie, mai agresiva si mai in fata ca timp. Dar Mihai Vigariu pregateste un rezultat mai bun.

aimx.ro: Ce-a fost in sufletul tau cand ai trecut linia de finish?

Mihai Vigariu: Cred ca cea mai mare satisfactie e ceea ce a spus moderatorul. L-am auzit cum zicea la microfon „foarte tare, incredibil, un urs ca tine de 90 de kilogranme, ai reusit, ai fost primul la categorie si al treilea la general”… A fost cea mai mare realizare, m-am bucurat mult.

aimx.ro: Ce timp ai fi putut scoate daca prindeai ziua perfecta?

Mihai Vigariu: Ca sa vorbim concret, cel mai cel timp pe care l-am discutat cu antrenorul meu, echipa, sfatuitorii…, am crezut ca putem scadea sub 8 ore 40 de minute. Ideal, ideal, ideal…Ziua perfecta ar fi fost 8.39.59. Ne-am fi multumit si sub 8.50, dar cred ca temperatura scazuta in apa si pe bicicleta m-au facut sa nu fiu la potentialul maxim. Mainile nu mi se invarteau. Tot inotul m-am chinuit. Iar la bicicleta „nu-mi gaseam picioarele”.

Tot pe aimx.ro puteti citi cum s-a incheiat traversarea Canalului Nordic pentru paul Georgescu, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire