Ole Einar Bjorndalen – povestea „Regelui biatlonului”

58

Ole Einar Bjorndalen este o veritabilă legendă a sporturilor de iarnă. A fost poreclit „Regele biatlonului” pentru performanţele de excepţie dintr-o carieră de cinci stele, încheiată în 2018, la 44 de ani. Ole Einar Bjorndalen, în campania #iam(x)thome.

13 medalii la JO de iarnă pentru Ole Einar Bjorndalen

Ole Einar Bjorndalen s-a născut în 1974, la Drammen, şi a cochetat cu două sporturi la nivel de performanţă. Pe lângă biatlon, a obţinut rezultate importante şi în concursurile de schi fond.

Fostul mare sportiv norvegian are în palmares 13 medalii la Jocurile Olimpice. Este al doilea în topul celor mai medaliaţi sportivi din istoria JO de iarnă, după Marit Bjorgen (15 medalii).

Vikingul a debutat la JO în 1994, la Lilehmammer, şi a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, ultima dată în 2014, la Sochi, unde a câştigat două titluri olimpice. Din cele 13 medalii de la JO, opt au fost de aur, patru de argint şi una de bronz. Cea mai de succes ediţie a fost Salt Lake City, unde a devenit primul biatlonist din istoria JO care a cucerit aurul în toate cele patru probe în care a participat.

Bjorndalen are cele mai multe medalii din istoria Campionatelor Mondiale de biatlon: 45. peste jumătate faţă de orice alt biatlonist, cu excepţia francezului Martin Fourcade. 20 din cele 45 de medalii au fost de aur, 14 de argint, iar 11 de bronz.

Nordicul are şi cele mai multe victorii din istorie în Cupa Mondială de biatlon (95). Doar fosta patinatoare de viteză Gunda Niemann-Stirnemann are mai multe succese în Cupa Mondială decât Bjorndalen (98).

Ole Einar Bjorndalen a câştigat de şase ori trofeul Cupei Mondiale, în 1998, 2003, 2005, 2006, 2008 şi 2009, şi a mai încheiat de alte şase ori sezonul pe locul secund.

În 1998, la vârsta de 24 de ani, scandinavul a cucerit într-un singur an aurul olimpic, cel mondial şi a câştigat şi Cupa Mondială.

Ole Einar Bjorndalen are o victorie şi trei clasări pe podium în Cupa Mondială de schi fond, unde a luat startul în 20 de curse în carieră (faţă de 514 la biatlon).

Bjornadalen a renunţat la biatlon în aprilie 2018, la peste 44 de ani, după ce nu a fost inclus în echipa Norvegiei pentru Jocurile Olimpice de la PyeongChang, unde ar fi vrut să participe la a şaptea ediţie din carieră. A fost prezent însă la JO ca membru al lotului Belarusului, pentru a o susţine pe Daria Domracheva, care îi este soţie din 2016.

Din septembrie 2019, Ole Einar Bjorndalen este antrenorul lotului de biatlon al Chinei. Se află în Asia alături de Domracheva, care conduce lotul feminin de biatlon al chinezilor, după ce a renunţat şi ea la sportul de performanţă, în 2018.

Pe AIMX cititi AICI  despre solutia gasita de organizatori pentru disputarea Maratonului de la Osaka.

Credit foto: bygdeposten.no

Autor: Ciprian Constantin