Preşedintele Federaţiei Internaţionale de haltere, acuzat de corupţie, a demisionat

23

Maghiarul Tamas Ajan a demisionat din fruntea Federaţiei Internaţionale de Haltere, post pe care îl ocupa din 2000. Ajan, care se afla de 44 de ani în conducerea forului, este anchetat pentru fapte de corupţie.

Tamas Ajan, pus sub acuzare după un documentar al unui post german

Federaţia Internaţională de Haltere a oficializat demisia preşedintelui Tamas Ajan, în urma unei anchete vizând acuzaţii de corupţie şi de dopaj.

Ajan se afla în conducerea forului mondial din 1976. 24 de ani a ocupat postul de secretar general, iar în ultimii 20 de ani a fost preşedinte. „Am pus cei mai buni ani ai vieţii mele în slujba dezvoltării acestui sport”, a declarat maghiarul, în vârstă de 81 ani, după anunţarea deciziei.

Ancheta care îl are ca acuzat pe Ajan se află în continuare în curs.

„IWF îi mulţumeşte lui Tamas Ajan pentru cele peste patru decenii de servicii aduse halterelor. Atunci când circumstanţele sanitare legate de pandemie o vor permite, desfăşurarea alegerilor va oferi şansa unei tinere generaţii să înceapă să lucreze cât mai repede posibil pentru a asigura un viitor strălucitor sportului pe care îl iubim”, a spus preşedintele interimar al IWF, Ursula Papandrea.

Ancheta a pornit după un documentar difuzat în ianuarie de postul german ARD, care a vorbit despre „o cultură a corupţiei” dezvoltată în lumea halterelor. Potrivit documentarului, halterofili de renume au fost rareori supuşi testelor antidoping, iar cei care se ocupau cu controalele au primit bani pentru a manipula eşantioanele de urină.

Tamas Ajan a acceptat pe 23 ianuarie să renunţe la funcţia sa timp de 90 de zile, perioadă în care să se poată desfăşura ancheta iniţiată de IWF, care a desemnat experţi independenţi pentru a examina aceste acuzaţii.

ARD a prezentat documente care arată că aproximativ 4,5 milioane de euro vărsaţi de Comitetul Internaţional Olimpic către IWF au fost transferaţi în conturi din Elveţia, asupra cărora doar Ajan avea controlul.

„Acest film mi-a distrus complet viaţa şi 50 de ani de muncă. O mare parte a muncii mele s-a axat pe prevenirea dopajului”, a fost reacţia lui Tamas Ajan.

Pe AIMX aflati AICI care este obiectivul Denisei Dragomir. Sportiva a fost invitata emisiunii „LIVE AIMX”. Intregul dialog cu moderatorul Vlad Lucian Arhire il gasiti pe pagina de facebook aimx.ro la data de 4 aprilie.

Credit foto: sport.tvp.pl