URIASUL dintre valuri: a INVINS leucemia, iar apoi a devenit CAMPION OLIMPIC

601

   1 ora, 51 de minute, 51 de secunde si 6 sutimi. La acest timp a incremenit cronometrul dupa ce Maarten van Der Weijden  a batut cu palma panoul de sosire. Se intampla in vara lui 2008, la Beijing. Si nu la orice concurs, ci la competitia suprema in sport: Jocurile Olimpice. Olandezul Van Der Weijden tocmai devenea campionul olimpic al probei de inot in ape libere 10 kilometri. O cursa epica pe care comentatorii olandezi au incheiat-o aproape plangand. Cu 7 ani de la momentul incununarii campion olimpic Maarten lupta sa supravietuiasca pe un pat de spital. Fusese diagnosticat cu leucemie acuta, iar doctorii ii dadeau sanse mici de supravietuire.”Nu ma gandeam la luna viitoare, ci la ORA viitoare”, se destainuia ulterior Maarten.

DIAGNOSTIC CRUNT LA DOAR 20 DE ANI

Inspirat de sora sa mai mare, pustiul Maarten se indragostea de inot.„Mi-am dat seama rapid ca sunt mai bun ca ea.:)” Pana la 19 ani devenea de 12 ori campion al Olandei la 1500 de m, 400 de m si 5 kilometri in ape libere. In concursurile de free style Maarten patrundea in top 10 la Campionatele Mondiale din Honolulu atat la 5 km ,cat si la 10 kilometri. Nascut pe 31 martie 1981, in Haastrecht, Maarten avea sa traiasa o adevarata drama la doar 21 de ani. Sportivul a ajuns pe mana doctorilor dupa ce a inceput sa aiba tulburari de vedere si probleme de respiratie. Diagnosticul? Unul crunt: leucemie. Au urmat doi ani de lupta brutala cu cancerul: 4 sesiuni de chimioterapie si un transplant de celule stem.O lupta dura cu cel mai dificil adversar. 

   ” Mi s-a spus sa am rabdare si sa o iau pas cu pas. Cand treci prin asa mare suferinta intins pe un pat de spital nu te gandesti la luna viitoare, ci la ora viitoare. Este aceeasi strategie pe care o am acum in curse. Astept sa vina momentul meu”, spunea in 2008 Van Der Weijden.” Sunt recunoscator tuturor celor care au donat in trecut  bani pentru cercetarea privind tratamentul impotriva cancerului. Fara ei poate nu as mai fi aici. Doctorii si nu doar puterea de a gandi pozitiv sau sportul te pot salva. Am fost realist. Mi-am zis ca daca am noroc sa ma refac ma voi reface, daca nu, atunci leucemia va reveni si voi muri”, a tinut sa precizeze olandezul.

    MAARTEN A REVENIT IN COMPETITII CU RECORD

S-a intors in apa in 2003. Un an mai tarziu, uriasul de 2 metri 02 si 93 de kilograme a zdrobit cu 15 minute recordul de traversare al lacului Ljsselmmeer. A inotat pentru bolnavii de cancer si a strans 50 de mii de euro din donatii. Din 2005 numele sau a inceput sa apara in topul curselor internationale. Maarten s-a impus in mai multe etape de Cupa Mondiala si a inceput sa se antreneze alaturi de un colos al inotului olandez: Van den Hoogenband, triplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice si multiplu medaliat cu argint si bronz.

In 2006 a devenit vicecampion european la 10 km, iar in 2008 campion mondial in proba de 25 de kilometri. Maarten a obtinut la competitia de la Sevillia si bronzul la 5 km, dar si locul 4 la 10 km. Cu acest rezultat impresionant a obtinut calificarea la Jocurile Olimpice. Un vis implinit dupa 5 ani de antrenamente intense si la 7 de la teribilul diagnostic.

      In China a pus in practica exact ce l-au sfatuit doctorii in lupta cu teribila boala. Sa aiba rabdare. „Stiam ca nu sunt cel mai bun. Am avut rabdare si am asteptat.” Maarten a sprintat formidabil spre finish. Din comentator fostul coleg de antrenament, Peter Van Den Hoogenband, s-a transformat intr-un suporter entuziast. Cursa de 10 kilometri va ramane memorabila pentru incredibila evolutie a lui Maarten si trairile lui Peter de la microfon.
   La finalul anului 2008, atunci cand a primit premiul de cel mai bun sportiv al anului in Olanda Maarten van Der Weijden si-a anuntat retragerea din cariera sportiva.
   Olandezul este insurat si tata a doua fetite: Piliene, de doi ani si Robie, nascuta pe 17 februarie in acest an.