Toamna s-au numarat recordurile in cazul lui Andrei Ailenei. Ultramaratonistul in varsta de 32 de ani a reusit sa corecteze recordurile nationale la 6 ore si 12 ore de alergare. „2022 a fost primul an in care am inceput sa ma pregatesc serios. Am fost disciplinat si consecvent” spune alergatorul nascut la Pascani, in judetul Iasi. Andrei are obiective importante si in 2023. Sportivul care a alergat in antrenamente si concursuri 8700 de kilometri, anul trecut, se destainuie intr-un reportaj marca aimx.ro.
Andrei Ailenei:”Este vorba si de talent, dar doar munca aduce cu adevarat rezultatele mari”
„Dețin recordurile naționale la probele de ultramaraton șosea de 6 ore și de 12 ore. Pe 15.10.2022 am alergat la Balatonalmadi (Ungaria) 86,877 km, la proba de 6 ore, iar pe 17.12.2022 am alergat 160,987 km la Barcelona la proba de 12 ore” isi incepe Andrei Ailenei prezentarea.
Primul ultramaraton castigat a fost Romanian Backyard Ultra, o competitie care te provoaca sa alergi 6,7 kilometri in fiecare ora. Se intampla in plina pandemie, in primavara lui 2021. Andrei Ailenei a fost ultimul concurent „ramas in picioare” dupa ce a alergat 34 de ore, adica 228,04 km. Si mai putea continua. Doar ca regula „jocului” il opreste si pe invingator in momentul in care penultimul concurent cedeaza. A impresionat atunci prin prospetime si calm. A recidivat la Backyard in 2022 cand a mai adaugat 4 ore si a castigat din nou. Un 2022 „ingrozitor” de aglomerat.
„Într-adevăr, a fost un an încărcat, cu 8 competiții în străinătate, așa cum se poate vedea în baza de date internațională, d-u-v, https://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=980827.Mi-e dificil să spun care a fost mai grea sau mai muncită, pentru că le-am tratat pe toate cu seriozitate și am dat tot ce am putut. Cred că, în felul ei, cursa de la Campionatul de 5km de la Brașov a fost la fel de muncită pe parcursul celor 15 minute si 18 secunde intense de efort, ca și cei 261,336 km alergați în proba de 24 de ore de la Verona. Și grele mi s-au părut toate, în special partea a doua a curselor de 24 de ore. Însă am reușit să progresez de la lună la lună, de la concurs la concurs, am câștigat și un pic de experiență și cred că mai am mult de evoluat daca voi continua antrenamentele cu aceeași voință și disciplină”.

Andrei Ailenei face pereche cu antrenorul Bogdan Adrian Mihai. Cei doi par sa fi gasit reteta perfecta in colaborare. Iar rezultatele confirma faptul ca sunt pe drumul cel bun.
Alearga Andrei „zici ca-i Barcelona”
De Barcelona se leaga ultima isprava a lui Andrei Ailenei. Acolo a alergat 160,987 de km. si a stabilit un nou record national. Sunt 44 de kilometri in plus fata de precedentul rezultat pe „12 ore”, din 2018.
„La finalul cursei a fost bucuria și entuziasmul reușitei, respectiv validarea muncii din spate. Mai apoi, mi-a dat încredere că pot mai mult. Iar mai apoi, m-a motivat să continui antrenamentele cu mai multa determinare, stabilind pentru anul 2023 obiective mai îndrăznețe. Totodată, am simțit și recunoștință pentru toată munca și răbdarea antrenorului meu, Bogdan Adrian Mihai” a povestit pentru aimx.ro Andrei.
Cele 3 momente cheie ale cursei a fost unul singur. Si acela a durat 12 ore.

„12 ore… Atât de mult am reușit să mă mențin focusat. În rest au fost tot felul de fracționări în capul meu, uneori de la tură la tură, alteori din km în km, din oră în oră sau alte calcule în minute, km sau procente, care m-au ținut atent și focusat pe rezultat, ,,distrăgându-mi” atenția de la greutățile efortului depus.”
Andrei Ailenei a incheiat anul cu un „bagaj” de 8700 de kilometri. A dezvaluit pe scurt strategia pe care a urmarit-o in antrenamente.
„Am inceput iarna cu antrenamente de 7 ore de trail, sâmbăta și în restul săptămânii maxim cate o alergare ușoară de 10 km pe zi. Apoi am inclus joia antrenament pe stadionul Dinamo, bazat pe intervale. Apoi am crescut volumul de km alergați ușor în timpul săptămânii, dar cu doua antrenamente principale: joia pe Dinamo și sâmbăta la Ștefești, Prahova. Mai apoi am legat și ziua de duminică cu antrenament serios. Iar din toamnă am avut ca schemă de antrenament marți și joi intervale pe stadionul Dinamo, sâmbăta și duminica alergări de volum, și aproape zilnic un antrenament de 6 km dimineața și unul de 9 km seara. E o schemă de antrenament care mi s-a pliat bine, dar la care am ajuns progresiv. Sper să reușesc să îmi gestionez bine timpul, astfel încât să upgradez și mai mult de acum.”
Andrei Ailenei :”Ma voi antrena cat pot de bine pentru a-mi reprezenta tara cu cinste”
Si a facut-o deja. Atat in competitii oficiale, cat si in actiuni in care a reprezentat miscarea Invictus. Ieseanul are grad de capitan si lucreaza la Statul Major al Apărării, la Biroul Invictus, care coordonează recuperarea fizică și psihică, prin sport, a militarilor răniți în teatrele de operații.

„Cred doar că reușesc să deprind destul de repede unele lucruri. Dar doar munca aduce cu adevărat rezultate. Cred că am reușit să fiu destul de disciplinat și consecvent, iar anul 2022, primul an de când am început să mă pregătesc serios, cu antrenor, a adus și rezultate pe măsură” face Andrei o analiza talent vs munca.
2023 ar putea fi din nou anul lui Andrei. Iar pentru asta este pregatit sa intre din nou in „transee”.
„Obiectivele principale sunt Campionatele Mondiale de 48 de ore si 24 de ore, respectiv Campionatul European de 100 de km. Sper să am susținerea necesară să mă pot vedea la linia de start, pentru că de antrenat mă voi antrena cât pot de bine pentru a-mi reprezenta țara cu cinste. În rest, vor fi mai multe curse în străinătate, de 6 și 12 ore, și Campionatele Naționale, de la 5 km la maraton. Va fi un sezon foarte încărcat, dar toate cursele astea mici fac parte din planul general de antrenament pentru Mondiale și European. Prima cursă va fi pe 18 februarie, 24 de ore la Sparta. În primăvară voi lua contact și cu prima mea cursă de 48 de ore, în Polonia, ca experiență și pregătire pentru mondialul de 48h din august” a mai punctat ultramaratonistul.
PERSONAL BEST-URI ANDREI AILENEI:
100 km: 7 ore, 26 de minute, 41 de secunde
100 mile: 12 ore
6 ore: 86,877 km
12 ore: 160,987 km
24 ore: 261,336 km

Adidasii care-i dau viteza lui Andrei:
„Carbon X2 – am alergat peste 1500 km, de s-au ros până se vedea inserția de carbon. Apoi am rulat alte 2 perechi de Carbon X3, care sunt încă în stare excelentă. În majoritatea curselor și la antrenamentele cu intervale am alergat cu o pereche de Nike Alphafly”.
Autor: Vlad Lucian Arhire