3 decenii de curse in Valea Mortii

0
1068

In iulie 2017 cea mai dura cursa din lume implineste 3 decenii. 30 de ani de cand cei mai indrazneti sau nebuni se iau la tranta cu una din cele  mai mari provocari a lumii sportului extrem: Ultramaratonul Badwater. 217 kilometrii in cuptorul american, incalzit de obicei la ora startului, pana la 54 de grade Celsius. Diferenta de altitudine de peste 2600 de metri intre start si linia de sosire, strabatuti prin celebra Vale a Mortii californiana, cantata de la sclavii adusi din Africa, la artistii moderni, laureati de Premiu Nobel.

download-1

In 1987, la prima editie oficiala a cursei, ce se desfasura ilegal din anii 60, doar 5 concurenti au reusit sa treaca linia de sosire. Astazi, la 3 decenii, rata de reusita este intre 60 si 80 la suta dintre participanti, in jur de 70-80 de temerari, care rezista cursei ce se intinde pe durata a circa 24 de ore, trec cu succes linia de sosire.

download-2

Gandit initial ca o cursa intre cel mai jos punct din SUA, Valea Mortii (coordonate), botezata astfel pentru ca este un veritabil cuptor californian, care detine recordul de temperatura inregistrata pe glob – 57 de grade Celsius, si cel mai inalt punct – Muntele Whitney (coordonate), ultramaratonul Badwater se mandreste cu titlul de „cea mai grea cursa de picior din lume” si nu s-au gasit prea multi care sa-i conteste titlul.death-vally-run

ULRICH, CAMPIONUL BADWATER

Mai mult, accesul la cursa mult ravnita se face dupa niste cutume stricte si selective, iar setul de reguli dupa care se desfasoara ii sporesc caracterul spartan. Cu toate acestea organizatorii se mandresc cu un aspect important: toti participantii care au luat startul oficial la cursa s-au intors acasa. In cele trei decenii de cand se organizeaza oficial ultramaratonul neexistand nici un deces printre sportivi.

Marshal Ulrich este cel mai galonat nume din istoria competitiei. Americanul, nascut in 1951, a luat startul la 18 editii si a reusit sa castige nu mai putin 4 dintre cursele din Valea Mortii. Detinatorul la zi al titlului este tot un american: Pete Kostelnick  are in palmares dubla fiind laureat si la editia din 2015.badwater_2011_53