5 Gimnaste Faimoase Care au Revoluționat Sportul

0
1572

Biletele la competiția de gimnastică artistică sunt unele dintre cele mai vândute la Jocurile Olimpice. Încă din 1896, această competiție sportivă mondială este așteptată cu nerăbdare de sportivi, dar și de spectatori. Chiar de aveți o mulțime de hobby-uri preferate, de exemplu să vă jucați jocuri gratis în cazinourile online, puteți continua asta în timp ce urmăriți acest eveniment global din confortul locuinței voastre. Vă puteți bucura de emoția Jocurilor Olimpice, dar și de cea a sloturilor interactive în același timp, cu ușurință, deci nu e nevoie să vă întrebați cum o să aveți timp și pentru distracție.

La Tokyo 2020, miliarde de oameni din întreaga lume vor face totul pentru a urmări gimnastele de top de pe planetă, incluzând probabil și cele mai talentate sportive, care își arată strălucirea fizică și tehnica în căutarea unei medalii de aur și ce le va aduce un loc special în istorie.

De la Olga Korbut la Simone Biles, iată cinci femei care au schimbat fața gimnasticii artistice pentru totdeauna.

Olga Korbut – o nouă eră în gimnastica artistică a femeilor

La Jocurile Olimpice din Munchen din 1972, Olga Korbut, în vârstă de 17 ani, a captivat lumea cu acrobațiile ei îndrăznețe și exercitiile sale pline de emoție. Korbut a început într-o eră de gimnastică dominată de femei tinere și agile.

De asemenea, a adus o valoare a performanței care a fascinat atât pe aparat cât și în afara aparatului. Flipul pe spate și Korbut flip pe bârnă au fost îndrăznețe la acea vreme și sunt elemente încă folosite în gimnastica feminina în ziua de azi. În afara evenimentelor, lacrimile de dezamăgire ale lui Korbut după un exercitiu nereușit la paralele inegale, i-a costat orice șansă la medalia de aur. S-a întors în timpul finalei aparatului, câteva zile mai târziu, câștigând medaliile de aur la bârnă și sol.

Nadia Comaneci – primul 10 perfect

Cunoscută in toata lumea pentru faptul că a fost prima femeie care a obținut un 10.0 perfect în competiția olimpică, moștenirea Nadiei Comaneci se extinde dincolo de a face ca tabelele de marcaj cu trei cifre din Montreal 1976 să fie învechite. După ce a câștigat primul ei 10.0 la paralele inegale, a continuat să adune încă șase înainte de terminarea Jocurilor.

Înainte ca Federația Internațională de Gimnastică să schimbe codul punctelor în 2006 , 41 de scoruri perfecte au fost înregistrate în competiția feminina de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice.

Dar Comaneci, la fel ca Korbut, a fost și un inovator acrobatic. Are două elemente denumite pentru ea, inclusiv un salt frontal deschis la paralele inegale – care încă valoreaza un calificativ E în conformitate cu setul actual de reguli.

Svetlana Khorkina – o cale unică spre succes

Stilul revoluționar al Svetlanei Khorkina a schimbat definitiv gimnastica. Picioarele lungi și fizicul subțire al  Khorkinei însemna că trebuia să inventeze exercitii speciale pentru ea. Creativitatea rusoaicei a dus ca opt elemente sa-i poarte numele numite în codul punctelor. Două salturi, trei elemente la paralele inegale. două elemente la bârnă si un salt la sol.

Stilul ei unic la paralele inegale a ajutat-o ​​să domine aparatul timp de aproape un deceniu. Ea a câștigat ultimul titlu mondial în 2003, la opt ani după ce a câștigat primul ei titlu.

Khorkina a câștigat șapte medalii olimpice, dar si zeci de medalii mondiale și europene. Cele 20 de medalii obtinute la Campionatului Mondial sunt egalate doar de Simone Biles.

Nastia Liukin – combinând dificultatea și execuția în punctaj deschis

Prima femeie care a câștigat Jocurile Olimpice din epoca sistemului de scoruri deschise, Nastia Liukin, a dovedit că măiestria și execuția pot fi încă combinate pentru a obține succesul într-un set de reguli axate pe dificultăți mari.

Pentru Liukin, fiica campionului olimpic Valeri Liukin și a campioanei mondiale la gimnastică ritmică, Anna Liukin, uneori, aurul olimpic părea a fi destinul. Era o minune, crescând rapid prin rândurile juniorilor din SUA. Deși era prea tânără pentru a concura la Jocurile Olimpice din 2004 la Atena, scorurile lui Liukin la Campionatele americane din 2004 ar fi clasat-o pe locul trei în competiția pentru seniori.

Liukin, în vârstă de 19 ani, a perseverat până la Jocurile Olimpice din 2008 din Beijing. Într-o competiție de basm, Liukin a dat tot ce e mai bun când a contat cel mai mult, depășindu-l pe rivalul american și campionul mondial Shawn Johnson, ce domina competiția. Nastia Liukin a devenit a treia femeie din SUA care a câștigat medalia de aur olimpică. A continuat să câștige medalii în trei din cele patru finale ale aparatelor individuale.

Simone Biles – cea mai mare gimnastă la momentul actual

Simone Biles a dominat Jocurilor Olimpice de la Rio 2016. A câștigat inainte trei titluri la nivel mondial – în perioada 2013-2015. Urmând acele victorii, a luat medalia de aur la Rio. Impreuna cu colegele de echipă Aly Raisman, Gabby Douglas, Laurie Hernandez și Madison Kocian, ea a ajutat echipa SUA să câștige medalia de aur pe echipe la doua edirii de Jocuri. În total, ea a terminat Rio cu patru medalii de aur și un bronz, precum și statutul de superstar.

După un an de pauză sportivă, Biles a revenit în competiție în 2018.

Și părea că nu trecuse timpul. La doar cea de-a doua competiție de la revenirea ei, la Campionatele SUA, Biles a câștigat toate cele cinci medalii de aur disponibile. Fapt ce nu a mai fost realizat de mai bine de doua decenii de când Dominique Dawes a impresionat la naționalele SUA în 1994.

Două luni mai târziu, la Campionatele Mondiale, a obținut medalii în toate cele șase categorii. În patru apariții la Mondiale, Biles deține recordurile pentru cele mai multe medalii de aur și este egalată pentru majoritatea medaliilor de către gimnasta Svetlana Khorkina, cu 20. În 2019, va avea nevoie de trei medalii pentru a trece recordul general al lui Vitaly Scherbo (23), și are pregătit un set de exercitii pe care nicio altă gimnastă nu le-a mai efectuat în competiție.