A PLOUAT si cu recorduri nationale la Romania Backyard Ultra

505

Campionatul national de Backyard Ultra a inceput joi, 28 aprilie, la Stefesti, Prahova si s-a incheiat dupa 38 de ore. Ultramaratonul, cu un format extrem de captivant, a strans la start doar 14 alergatori, mai putini ca la prima editie. In ciuda ploii si a traseului greu a fost stabilit un nou record national la masculin. 4 ultramaratonisti au depasit cea mai buna performanta a anului trecut: 34 de ore.

Andrei Ailenei si Anisia Cojocaru sunt campioni nationali Romania Backyard Ultra 2022

Formatul Backyard Ultra este unul extrem de atragator. A „inebunit” toata planeta si a inregistrat o explozie pur si simplu intr-un timp foarte scurt. Peste 300 de astfel de concursuri se desfasoara anual pe tot globul in locatii care mai de care mai provocatoare pentru ultramaratonisti. Concurentii au de parcurs 6,7 kilometri la fiecare 60 de minute. Startul se da la fix, iar cel care nu se mai incadreaza in timp este eliminat.

Localitatea, Stefesti, Prahova a fost pentru al doilea an consecutiv gazda Campionatelor Nationale. S-a alergat pe un drum forestier, iar diferenta de nivel pe fiecare bucla a fost de aproximativ 110 de metri. Doar 14 temerari s-au incumetat sa porneasca in aceasta aventura, joi, 28 aprilie, la ora 12. Printre ei s-au aflat doua fete: Gabriela Iaciu si Anisia Cojocaru, dar si „veteranul” Stan Turcu, omul care a corectat anul trecut recordul mondial la categoria sa de varsta ( 24 de ore, 161 de km) si bineinteles campionul en-titre, Andrei Ailenei.

A fost un pic dificil, ce-i drept. A plouat, a plouat si iar a plouat, dar cei inscrisi au venit sa alerge montati, nu gluma. Ultramaratonistii au avut parte si de un avantaj major as putea spune: noaptea nu a fost frig, iar ziua nu a fost cald. Cred ca se putea trece de 40 de ore, dar spun eu ca momentul psihologic a fost cel in care a renuntat Robert Zamisnicu si atunci si ceilalti s-au mai inmuiat. Am avut concurenti puternici si a iesit un record national” a declarat pentru aimx.ro Bogdan Adrian Mihai, organizatorul competitiei,

Ultimii 4 „mohicani”

4 alergatori au depasit 34 de ore, fostul record national Backyard Ultra

Robert Zamisnicu, Florin Simion ( vicecampionul de anul trecut), Alin Vorniceanu si Andrei Ailenei au trecut de ora 34 (234,6 kilometri). Robert a fost primul care s-a oprit, Florin a mai facut o tura, iar Alin a mai alergat de doua ori bucla, astfel ca Andrei Ailenei a devenit pentru a doua oara consecutiv campion national. De data aceasta cu 38 de ore (254,813 km).

De notat si performanta Anisiei Cojocaru – 31 de ture, 207,873 km, locul 5 la general si cel mai bun rezultat pe pamant romanesc. Recordul national ramane al Cristinei Constantin, 33 de ture, la nationalele Spaniei in 2020.

Anisia Cojocaru, campioana nationala Romania Backyard Ultra

Rezultate complete Romania Backyard Ultra:

Cei care doresc sa faca „cunostinta” cu acest format au sansa in 11 iunie atunci cand se organizeaza Neuro Backyard Ultra, tot la Stefesti, Prahova.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Cosmin Bucerzan, Ben Ami