Adi Dabija a castigat trofeul pe care si l-a dorit de cand era un tanar muschetar

973
Adi Dabija a castigat trofeul pe care si l-a dorit de cand era un tanar muschetar

Adi Dabija a inceput scrima la 10 ani in urma unei selectii la scoala la care invata. In acelasi timp mergea la dansuri sportive. Era dorinta mamei lui, iar scrima i-a oferit oportunitatea sa scape de dansuri. Adrian a devenit campion la scrima. In acest an, AIMX l-a contactat dupa victoria de la Trofeul Alfredo Bachelli la spada.

Adi Dabija este un luptator. A invins o maladie a oaselor! A fost un vis urat! Prezentul il gaseste pe prima treapta a podiumului!

Adi Dabija a castigat trofeul pe care si l-a dorit de cand era un tanar muschetar”Dansurile le practicam la indemnul mamei. Parintii mei erau foarte sceptici in privinta practicarii sportului! Veneam in urma unei incercari! In jurul varstei de 6 spre 7 ani am fost diagnosticat cu o boala foarte grava ” maladia perthes”. Oasele de la unul din picioare incepeau sa se macine. Am stat in ghips aproximativ 3- 4 luni imobilizat de la picioare pana la piept dupa care am mers cu proteze si orteze pentru picior jumatate de an! Un vis urat ! Dupa o perioada mai lunga de chin am reusit sa scap cu ajutorul unui doctor foarte bun, care a schimbat diagnosticul si cu un tratament bun. In urma acestei perioade cred ca s-a nascut dorinta de sport, de a recupera toata acea perioada in care am stat imobilizat si in care protezele imi erau singura activitate pe care o aveam atunci.”-Adrian Dabija

Adi Dabija a practicat si inotul pentru a pune muschii atrofiati in functiune. A depasit perioada grea si a cucerit primul titlu de campion national dupa 3 ani de practicare. Au urmat rezultatele internationale.

Adi Dabija a devenit cel mai bun cadet din Europa! A castigat Cupe Mondiale si concursuri internationale! Titlurile de campion national s-au adunat!

”Totul parea sa fie bine pana la finalul anului 2017 cand la viza medicala am fost oprit la cardiologie. Mi s-a spus ca nu mai pot practica sportul pe care il iubesc daca nu rezolv problemele descoperite la inima. O malformatie la inima imi deregla ritmul cardiac si riscul de moarte subita era foarte ridicat. In 2018 m-am operat! Cat am stat internat in spital gandul imi era la scrima! In mintea mea credeam ca totul s-a naruit. O interventie la inimia pentru un sportiv de performanta este un capat de cariera ( aceasta era parerea mea pe atunci ).

La 3-4 luni de la interventie s-a anuntat o competitie nationala de seniori in tara. Mai exact la Targu Mures. Le-am zis antrenorilor si colegilor ca as vrea macar sa merg sa vizionez daca nu o sa pot participa.”-Adrian Dabija

Era devreme pentru un concurs dupa interventia pe care o suferise Adrian. Dupa 4 luni, fara sa mai fi facut antrenamente din 2017 pana la concurs si fara sa mai fi atins spada. Ca un adevarat luptator tanarul Dabija a urcat pe plansa!

Adi Dabija a castigat trofeul pe care si l-a dorit de cand era un tanar muschetar”Dimineata acelei competitii m-a gasit pe plansa, iar in finalul zilei pe treapta intai a podiumului. Bininteles, pe toata perioada competitiei mi-am monitorizat pulsul si starea de sanatate. Pe toata perioada interventiei si a recuperarii mintea mea era doar la scrima. Erau intrebarile care se tot repetau in mintea mea. „Oare voi mai putea practica sport ? Oare voi mai urca pe plansa de scrima sau pe vreo treapta a podiumului ?” Acel concurs mi-a rapsuns la toate acele intrebari care ma framantau.”-Adrian Dabija

In prezent Adrian se pregateste pentru calificarea la Jocurile Olimpice, Tokyo 2020, Paris 2024… Adrian Dabija va da asalt dupa asalt!

Chiar daca de curand am castigat Cupa Romaniei la care ravneam de cand eram un tanar muschetar consider ca cele mai importante comepetitii au fost sa depasesc problemele de sanatate.-Adrian Dabija

Pe AIMX aflati cine a castigat la Maratonul Intai Decembrie, din Bucuresti! Articolul este aici

Autor: Ovidiu Pețenghea