Alex Toma a realizat performante unice pentru Romania la Half IronMan Malaysia

470

Alex Toma a reusit o cursa de vis la IRONMAN 70.3, Langkawi, Malaysia. A fost primul la categoria sa de varsta si al doilea in clasamentul general din 937 de participanti. Este cea mai valoroasa clasare din istorie a unui sportiv roman la o competitie de asemenea anvergura.”Un rezultat senzational. Mi-l doream, dar nu ma asteptam” a declarat Alex pentru aimx.ro. Triatlonistul de 28 de ani a devenit si primul roman care se califica de 4 ori consecutiv la Campionatul Mondial de Half IronMan. Concursul se va tine anul viitor in Noua Zeelanda.

Alex Toma: „Imi puneam gheata la piept si in 5,6 minute era topita”

Si-a dorit sa participe la concursul din Malaysia inca de anul trecut. Resursele financiare au fost insa limitate. A facut-o in 2019 si i-a iesit cea mai valoroasa clasare a carierei. Alex Toma a condus cursa pana la kilometrul 10 al alergarii. „E un sentiment extraordinar sa fii liderul unui astfel de concurs. La inot caiacul statea langa mine, apoi, la bicicleta erau permanent 3 motociclete cu mine… Pentru mine a fost ceva deosebit. E o senzatie tare frumoasa. Ma simteam foarte bine. In acelasi timp era si un sentiment ciudat pentru ca eram singur”, povesteste Alex.

Nu a fost la fel de bine pregatit fizic ca anul trecut. Nici cu moralul nu era prea sus dupa mai multe probleme in familie. A reusit insa ca in cursa sa stearga totul cu buretele si sa aiba o evolutie fantastica:„Nu voiam sa renunt, dar au fost perioade in care nu mai puteam sa merg sa ma antrenez singur. Imi era foarte greu. M-a ajutat foarte mult Mihai Baractaru cu care am iesit la alergare, bicicleta….Si cu Alex Ion am facut cateva antrenamente. „

Alex a iesit primul din apa si a castigat un premiu oferit de organizatori. Tot primul a fost si dupa a doua tranzitie

„Am ajuns la alergare cu un avans cam de 6 minute. Unul l-am pierdut in zona de tranzitie pentru ca am cautat un loc unde sa ma asez si sa ma schimb. Am plecat cu 4 minute si 15 secunde pe kilometru,  dupa care m-am dus la 4.25-4.30. Pulsul era destul de ridicat si am zis sa merg moderat. La kilometrul  9-10 m-a ajuns un baiat din Australia. Eu alergam atunci la 4.25, el cred ca avea 4.00. Am incercat sa stau cu el, dar mi-am dat seama ca e posibil sa ma opresc mai tarziu si n-am vrut sa risc sa abandonez. Am reusit sa mentin ritmul chiar daca am mai coborat putin si pe la 4.38-4.40, 1 sau 2 kilometri.”

Alex a vorbit si depsre temperatura extrem de ridicata pe care a avut-o de suportat. „Beam cola, imi puneam gheata in cap, gheata la piept, dar care se topea in 5,6 minute. La alergare punctele de hidratare erau din 2 in 2 kilometri. Sticluta de apa pe care o luam din gheata se incalzea intr-un kilometru. Efectiv simteai ca nu ai aer, ca te molesesti”

Alex Toma si-a fixat ca obiectiv pentru viitor si calificarea la Kona 

Alex Toma performante unice„Nu stiu daca va fi la anul, sau peste doi…, dar vreau sa incerc sa ma calific la Campionatul Mondial din Hawaii (Full IronMan). Imi doresc sa particip si acolo si voi munci pentru asta. Pe moment ma simt insa foarte bine pe distantele de Half, unde am prins experienta. Multi mi-au spus sa raman inca aici ca am viteza. Cred ca se mai poate imbunatati alergarea la mine.” spune Alex Toma.

TIMPII LUI ALEX TOMA LA IRONMAN 70.3, Langkawi, Malaysia:

Inot 1,9 kilometri: 25.21

Bicicleta, 90 de kilometri : 2.29.25

Alergare, 21 de kilometri: 1.34.48

Total: 4.34.31

Alex Toma este si detinatorul recordului national pe distanta de Half: 4.09.24 si spune ca isi doreste sa coboare sub bariera de 4 ore.

VIDEO: ALEX TOMA LA IRONMAN 70.3, Langkawi, Malaysia

https://www.youtube.com/watch?v=KGIrgXdODj8

Tot pe aimx.ro puteti citi si despre rezultatul foarte bun al lui Andrei Dudu in cursa FULL, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire