Anca Tabara pilotul de parapanta ce traieste un vis la inaltime. Dorinta de Libertate!

0
1188
Anca Tabara pilotul de parapanta ce traieste un vis la inaltime. Dorinta de Libertate!

Anca Tabara a inceput sa inteleaga ce inseamna zborul cu parapanta in august 2013. Avea cativa amici care zburau cu parapanta si care i-au propus sa faca un zbor in tandem. Dupa primul zbor in tandem Anca si-a dorit sa invete sa zboare singura, iar dupa prima zi de scoala si-a dat seama ca zborul cu parapanta este o activitate mult mai complexa decat parea la prima vedere. Dupa aproape un an de scoala, in august 2014, Anca si-a obtinut licenta de pilot de parapanta.

Anca Tabara va concura in Serbia in mai inainte de Campionatul National de Parapanta. Intrecerea la Nationale e programata la finalul lunii mai in judetul Hunedoara.

„Ceea ce a inceput ca o provocare de a invata ceva nou, pe finalul scolii si mai ales prin zborurile care au urmat, s-a transformat intr-o pasiune care m-a acaparat cu totul. Inca de la inceput m-a atras partea de zbor de distanta, unde, folosindu-te de cunostintele tale si de curentii ascendenti, poti parcurge distante mari, zeci sau sute de kilometri.-Anca Tabara

Anca Tabara a facut primul zbor cu parapanta pe langa Cugir.

„Mi-am dorit sa trag eu de comenzi. Nu mi-a placut statutul pasiv. Am facut cursuri in weekend. In acea perioada lucram la protectia copilului Alba si eram libera in weekend. Am facut cursuri un an. Pe perioada iernii nu am zburat in timpul scolii.”-Anca Tabara

Anul acesta dupa 4 luni de nezbor a fost o competitie de testare de echipament si de dezmortire.  Echipamentul folosit cantareste mai mult decat jumatate din greutatea corporala. Anca participa la competitii internationale. Chiar si Campionatul National este etapa de calificare pentru Cupa Mondiala.

Anca Tabara a participat in acest an la intrecerea de parapanta din Slovenia a fost a 5-a la feminin. Zboara cu o parapanta de nivel intermediar-nivel avansat. Mai are doua etape ca sa ajunga sa poata sa zboare cu o parapanta la nivel superior de competitie. In Slovenia peste jumatate din parapante au fost de competitie dedicate pilotilor experimentati, fata de aripile de incepatori, intermediari sau avansati.

Anca Tabara s-a intors in Slovenia dupa ce in toamna trecuta a castigat intrecerea la fete. Anul trecut Anca s-a impus in 4 din 5 competitii la care a participat la nivelul avansati.

Anca a avut si episoade neplacute, dar a depasit orice handicap, a revenit in aer si continua sa zboare spre orizont!

„Am avut o accidentare in Tenerife in urma cu trei ierni. Am avut o aterizare intr-un spatiu foarte mic. La aterizare am facut entorsa. Am pus picioarele inainte. Am avut viteza si impactul a fost puternic. Am crezut initial ca mi-am rupt picioarele. A fost durere mare! Nu am mai putut alerga dupa aceea jumatate de an.”-Anca Tabara

Pentru Anca zborul cu parapanta este o combinatie unica de sentimente:
libertate, bucurie, determinare, provocare, liniste. Este un mod de viata la timpul prezent!

Autor: Ovidiu Pețenghea