Andrei Soveresan va alerga pe crestele Carpatilor de la Sighetul Marmatiei la Orsova

806

  Este vara proiectelor de mare anduranta. Ultramaratonistul Andrei Soveresan va alerga 1500 de kilometri. Unde? Pe crestele Carpatilor: de la Sighetul Marmatiei pana la Orsova. Si-a propus un termen limita de 24 de zile ( intre 1 iulie, ora 00.00 si 24 iulie ). Noptile si le va petrece intr-un hamac cu o greutate de 180 de grame, creat special pentru aceasta aventura. Nu ii este frica de animalele salbatice: „mai mult de oameni”. Va fi „inarmat” cu un spray pentru a preintampina eventualele episoade nedorite traite si in timpul unor concursuri. Tanarul de 24 de ani „viseaza” geografia. Este absolvent al aceastei facultati, specializarea Planificare si Dezvoltare Regionala. Andrei Soveresan va transpune tot acest proiect practic, Arc peste Carpati, in lucrarea sa de disertatie. 

„Prietena mea a avut ideea. Eram demoralizat dupa un abandon”

aimx.ro: Parintii stiu ?:)

Andrei Soveresan: Da, 🙂 au fost printre primele persoane cărora le-am spus de ideea asta. La început mi-au transmis că sunt nebun. Pe masura ce am avansat cu proiectul si am inceput sa caut trasee pe munte, le-am demonstrat că sunt pus pe fapte mari si au inceput sa ma susțină in nebunia mea.

aimx.ro: Cum ti-a venit in cap aceasta „nebunie”?

Andrei Soveresan:  Ideea i-a venit prietenei mele, anul trecut, după o perioadă în care am fost destul de demoralizat. Se intampla după primul meu abandon la un ultramaraton. După ce ea a venit cu ideea a început să mă bată la cap sa ma documentez in legatura cu traseul si intr-un final proiectul a iesit la lumina.

aimx.ro: Cum te vei orienta si cat de greu a a fost sa gasesti harti cu traseele?

Andrei Soveresan: Cand am inceput sa studiez potentialele trasee stăteam cu hărțile turistice lângă mine si cu un program de editat hărți. Imi notam fiecare punct in care voiam să ajung, după care desenam pe harta traseul între puncte. După multe ore de muncă am reusit sa fac traseul complet si sa-l export in format gps si asta ma va ajuta sa ma orientez.

aimx.ro: Vei alerga de unul singur?

Andrei Soveresan: Cea mai mare parte a traseului o voi alerga singur, dar sper sa fie cat mai multi alegători care sa vrea sa vina pe bucăți din traseu alături de mine.

” Voi incerca sa nu stresez animalele salbatice”

aimx.ro: Nu iti este frica ?

Andrei Soveresan: Mai mult ca sigur voi da de animale sălbatice si de vreme schimbătoare. Cu vremea sper sa-mi fie destul de usor si cu echipamentul pe care-l am sa trec mai usor peste ea. În schimb, cu animalele sălbatice e putin mai complicat. O sa incerc pe cat posibil sa nu ma gandesc la ele, iar daca voi avea „norocul” sa ma întâlnesc cu vreun animal sălbatic o sa incerc sa nu il stresez.

aimx.ro: Ce vei cara cu tine si ce portiuni dificile de traseu ai identificat?

Andrei Soveresan: Din fericire voi avea o masina care va veni în câteva locații si astfel o sa pot lua cu mine doar strictul necesar: apa, mâncare, geluri, telefon, dispozitivul de monitorizare, frontala si hainele de ploaie. Cele mai grele portiuni de traseu vor fi cele pe care nu am mai fost niciodată, dar și cele in care lipsește marcajul turistic.

aimx.ro: Care vor fi principalele vafuri sau ce alte obiective turistice ti-ai propus sa bifezi?

Andrei Soveresan: Voi incerca sa ajung pe cele mai înalte vârfuri din fiecare masiv montan si sa trec prin cât mai multe obiective turistice naturale.

Tanarul de 24 de ani, nascut in Cugir, a participat anul trecut la celebrul UTMB. A avut al doilea timp dintre participantii romani in proba de 171 de kilometri. Andrei Soveresan isi doreste ca finalitate a acestui proiect sa stranga  fonduri pentru Asociația 1leu care are ca scop construirea unui spital pentru copii bolnavi de cancer.

Credit Photo: Constantin Donos, adora-studio.ro, Via Maria Theresia