Bogdan Zurbagiu e pregatit de o experienta extrema: va traversa inot Rottnest Channel, Australia

0
1642

  Bogdan Zurbagiu a inceput in urma cu doi ani o cariera in inotul in ape libere. Este absolvent de Cibernetica si lucreaza in domeniul bancar. Bogdan are un background de inotator de performanta. A practicat inotul timp de 10 ani in copilarie si adolescenta. La Dinamo si Steaua.”M-au trimis parintii la inot ca sa nu pierd timpul prin cartier”, isi aduce aminte Bogdan. Fix peste doua luni va lua startul intr-una din cele mai importante competitii din Australia: Rottnest Channel Swim, 20 de kilometri.  

Bogdan Zurbagiu:”Ma bronzam pe burta cu liniute. Mi-am dat seama ca nu mai sunt „zmeu””

„Fiecare parinte are responsabilitatea sa-si invete copilul sa inoate. E la fel ca preocuparea pentru a-l invata sa mearga” spune Bogdan ZurbagiuBogdan, care dezvaluie ca mama sa este mandra de realizarile sale actuale. „Din clasa intai am inceput cu inotul. Ajungeam sa am si cate 9 antrenamente pe saptamana. 4 ore pe zi le dedicam sportului si 4 invataturii. Imi placeau probele de spate si liber: 50, 100, maxim 200 de metri. Anduranta nu era de mine. Mama a fost cea care a insistat sa nu renunt cand eu poate nu mai aveam chef sa merg la antrenamente. Ea m-a impins. S-a dovedit ca a avut dreptate. Acum pot sa visez la lucruri dificile” a spus Bogdan pentru aimx.ro.

Nascut in 1986, in Bucuresti, Bogdan a renuntat la inot timp de 15 ani. In aceasta perioada si-a consolidat o pozitie in domeniul bancar, dupa ce a terminat in prealabil Facultatea de Cibernetica. Doua au fost momentele „cruciale” care l-au facut sa „dea din nou drumul la brate”. Le povesteste cu umor chiar el:”Ajunsesem la o greutate de 91,92 de kilograme (acum are 74). Ma bronzam pe burta cu liniute. Soarele nu mai ajungea peste tot :). Asa am realizat ca m-am ingrasat prea mult si am zis ca nu e ok. M-am frustrat apoi in Grecia cand am incercat sa ma tin de un tip care inota. Nu am reusit si mi-am dat seama ca nu mai sunt „zmeu”. De la greutate incepusera si durerile de spate…”.

 Prima cursa de inot in ape libere pentru Bogdan Zurbagiu a fost concursul Hamsia. A urmat apoi si un maraton avcatic de 27 de kilometri in Italia

De cand a revenit in apa Bogdan Zurbagiu are la activ 4 concursuri de Half IronMan. A insistat apoi pe cursele de inot in ape libere, cand si-a dat seama ca bicicleta si alergarea il trageau in jos ca timp. „Am inotat la Belis 10 kilometri. Am realizat ca-mi place si ca ma descurc. Anul acesta a urmat un maraton de 27 de kilometri in Lago d”Orta, Italia.”

Pe 23 februarie Bogdan va face cunostinta si cu inotul in ocean. Inotatorul „zboara” la capatul pamantului pentru un challenge de cel putin 20 de kilometri intre plaja Cottesloe (Perth) si insula Rottnest. Traversarea canalului Rottnest este una din competitiile de traditie, reprezentative pentru partea vestica a Australiei. aimx.ro a discutat cu Bogdan Zurbagiu despre concursul care atrage nu doar oameni, ci si rechini.

Bogdan Zurbagiu: „Un inotator in ape libere trebuie sa aiba o mare doza de respect si umilinta fata de natura”

aimx.ro: Care e principala teama pe care o simti in mijlocul apelor?

Bogdan Zurbagiu: In mijlocul apei, naturala ar putea fi teama ca nu cunosti ce vietati se afla alaturi de tine. Insa, de la un moment al cursei sunt foarte atent la felul cum ma misc, la ceea ce simt, ca ajung sa ma pierd intr-o continua derulare de imagini, de sub si deasupra apei. Probabil depinde si de mediul in care inoti. In Italia, in cursa de 27 de kilometri din lac, imi era teama ca nu voi fi observat de barcile care navigau pe lac. In Australia probabil voi fi mai atent la miscarile din apa, sa nu ma intalnesc cu rechinul de anul trecut :)).
Bogdan Zurbagiu: Cred ca persoana care se aventureaza in astfel de experiente trebuie sa fie autodisciplinata, perseverenta, sa se adapteze conditiilor uneori poate extreme in care se gaseste si sa prezinte o mare doza de respect si umilinta fata de natura si fata de regulile acestui sport.
Bogdan Zurbagiu: Dupa evenimentul din Italia, din lac, am considerat ca Rottnest, o cursa de traditie in Australia, este locul perfect sa experimentez inotul in ocean, alaturi de sportivi de elita. Este un mediu cu curenti nefavorabili, cu o biodiversitate fantastica, pe care sper sa nu o cunosc indeaproape in totalitate :)). Imi doresc sa fie inceputul unui experiment mai de amploare.
aimx.ro: Esti pregatit ?
Desi invatacel, in continuare, consider ca sunt mult mai bine pregatit fata de cum am fost la evenimentul anterior. Am urmat antrenamente sub indrumarea unui antrenor cu experienta, Matei Giurcaneanu, care nu spre surprinderea mea mi-a corectat tehnica, desi sunt fost inotator de performanta, adaptand-o la specificul apelor deschise. Am observat o imbunatatire a timpilor si cred ca voi evolua bine. Totusi 6 luni intre evenimente nu aduc miracole si multe suprize bune vor urma, sigur.
Bogdan Zurbagiu: Cred ca in Italia nu am baut suficiente, daca am ales de aceasta data Oceanul Indian :)))
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: Radu Cristi , Transfier